Idag börjar Skogskollo för tjejer på Skansen

– Skogskollo är ett sätt att visa upp möjligheterna som finns i skogsbranschen för unga tjejer. Det finns fortfarande en bild av att tjejer inte jobbar med skog och det vill vi bryta, säger Lena Jonsson, projektledare. / Skogstekniska klustret och Skogen i Skolan

Skogstekniska klustret och Skogen i Skolan anordnar Skogskollo för tjejer på Skansen. Foto: Sandra Lee Pettersson

Kollot på Skansen går av stapeln den 9-11 augusti och vänder sig till tjejer som börjar årskurs 5 och 6 under hösten.

-Nu när vi är här på Skansen så passar vi på att lära känna de vilda djuren som finns i den svenska skogen ordentligt, säger Jens Djupa pedagog vid Skansen.

Utöver djuren i skogen kommer programmet att innehålla studiebesök för att se vad man kan göra av skogens produkter men också hur det går till när skogen skördas. Det blir också mycket lek och gemenskap under de tre dagar som kollot pågår och deltagarna kommer också att få träffa kvinnor som jobbar inom branschen.

-Allt fler unga växer upp i stora städer och det är viktigt för skogssektorns framtida rekrytering att vi också kan nå ut till de här ungdomarna för att visa vilken jätteintressant och viktig bransch som skogen är. Därför satsar vi nu på att genomföra ett Skogskollo för tjejer på Skansen, säger Lena Jonsson.

Skogstekniska klustret står som projektägare för Skogskollo för tjejer som genomförs i bred samverkan med bland andra Skogen i Skolan, Skansen, Skogsindustrierna, Sveaskog och SCA samt en massa andra aktörer.

Lite mer än 100 tjejer har chansen att vara med på Skogskollo i år som genomförs på flera platser i Sverige under sommaren. Mer information och anmälan finns på www.skogskollo.se

Skogstekniska klustret Skogen i Skolan Region Västerbotten

Skogskollo för tjejer på Skansen

• Vindskydd byggs i Norrbotten för utomhuspedagogik!

Naturnära Jobb bygger vindskydden i block och kommer även ordna så att vindskydden kommer på plats. Framöver kommer skolorna få mer inspiration för att utveckla sina metoder för en kvalitativ utomhusundervisning av regionsamordnaren för Skogen i Skolan Norrbotten.

• Internationella skogsdagen 21 mars 2021

Kategorier: #IntSkogsdagen

• barn som badar i skog

SciFest 4-10 mars!

Vetenskapsfestivalen SciFest är digital i år – alla i hela Sverige kan vara med! Skogen i Skolan medverkar i två digitala montrar i samarbete med SLU och Skogforsk. Välkommen att besöka oss under festivalveckan!
  • Årskurs 7-9 får egna Skogslektioner

Det populära läromedlet Skogslektioner utvecklas under året med nya lektioner riktade till högstadiet. Var med och påverka hur det ska utformas genom att besvara vår enkät.
  • Månadens tema: Biologisk mångfald

Omkring hälften av alla arter som finns i Sverige lever i skogen. Vad sysslar de med, och vad görs för att skydda arterna? Om det finns det kunskap att hämta i våra Skogslektioner om biologisk mångfald.
  • Låt det ringa Ut för lärande, hälsa och välbefinnande

Utomhusmiljön är en pedagogisk tillgång och möjlighet för grundskola, förskola, fritidshem och gymnasium.
  • Klassrummet har flyttat ut i skogen

Frisk luft, mycket att upptäcka och betydligt mer coronasäkert. Nya uteklassrummet Yggdrasil i Stora Skuggan har invigts och barnen är nöjda. "Det finns mycket att göra i skogen" säger Oscar Widholm, andraklassare på Bobergsskolan. Skogen i Skolans uteklassrum på Djurgården är tillgängligt för lärare och elever att boka. / Tidningen Mitti
  • I skogen blir siffrorna verkliga

På Hammarlundens högstadium på Hammarö arbetar lärarna i matematik och NO ofta utomhus. En skolskog och ett uteklassrum ger goda förutsättningar att ta med undervisningen ut. – För att hejda smittspridningen är det väldigt bra, säger han. Jag upplever att corona gör att fler ser möjligheten att vara ute med sina elever. Det blir en kickstart för utearbetet, säger Jens Meyer, Regionsamordnare för Skogen i Skolan i Värmland. / Grundskoletidningen
  • Amanda Bergman studerar till Skogskandidat och skriver ett examensarbete om Skogslektioner, Skogen i Skolans digitala läromedel.

Amanda blir skogskandidat till våren

– Jag kommer från Piteå i Norrbotten. Naturen har alltid legat mig varmt om hjärtat och därför valde jag att plugga skog, säger Amanda Bergman som till våren blir Skogskandidat. Utbildningen ges av Linnéuniversitetet i Växjö och studierna sker på distans. Hennes examensarbete handlar om det digitala läromedlet Skogslektioner och dessutom samarbetar hon med region Norrbotten i Skogen i Skolan.