I dag är det världsskogsbruksdagen

På Bengt-dagen, den 21 mars, är det skogsbrukets internationella dag. Det bestämde FN redan i början av 1970-talet.

Den här dagen uppmärksammas skogarnas värde och de många värden som skogarnas vård och brukande ger samhället, värden som skapas på många olika sätt i olika delar av världen.

I Österrike utser man på denna dag årets träd. Det blev flikoxel, eller tyskoxel.

I Brunei säger vicechefen för skogsministeriet Mahmud Hj Yussofsaid att landet är världens femte skogsrikaste och att man har skött landets skogar ända sedan 1933 och antog en nationell skogslag redan 1989.

- Årets firande tar sikte på att visa upp Brunei som en förebild där skogsbrukandet går mot en grön ekonomi.

FAO som kom på skogsbruksdagen har lanserat en app med fakta om skog, filmer och frågetävling. Ladda ner "Forestry App".

Vad ska man då göra på den internationella skogsbruksdagen, world forestry day? Ja, här i Sverige börjar så sakta säsongen för att plantera skog - bjud med någon att hjälpa till när det är dags. Eller ägna dagen åt att lära ut hur mycket glädje vi har av skogen.

80 procent av världens skogar är offentligt ägda, berättar den ideella organisationen Tree-nation som uppmärksammar dagen. Men det privata ägandet ökar i framför allt Nord- och Centralamerika samt Oceanien. Tio miljoner människor är sysselsatta med traditionellt skogsbruk och skydd av skogarna. Men en hel miljard människor är beroende av skogen för sitt uppehälle. I tropikerna finns 500 miljoner små markägare som odlar träd på sin mark.

Bengt Ek

• Ewa-Maries tre bästa tips om allemansrätten!

Ewa-Marie Zetterkvist arbetar sedan 2019 som inspiratör och utbildare med titeln regionsamordnare för verksamheten Skogen i Skolan i Norrbotten. Hon är utbildad lärare i fritidshem med många års erfarenhet och har undervisat som lärare i skolan sedan 2015. Läs hennes tre bästa tips – ”att undervisa om allemansrätten!”
  • "Man får gå nästan överallt!"

I den nya filmen "Skogsäventyret" får vi följa kompisarna Nora och Linnea, på en vandring med övernattning i skogen.
  • Tre höst-tips från Jens Meyer!

Hösten är en härlig tid för utomhuspedagogik. Jens Meyer är Skogen i Skolans regionsamordnare i Värmland, och har lång erfarenhet av att lära ute. Läs hans tre bästa höst-tips!
  • Bli naturbegåvad med Skogen i Skolan!

Vill du att dina elever ska bli riktiga naturbegåvningar? Här är tre undervisningsupplägg för lärorik och rolig undervisning utomhus.
  • Fokus på att lära ute under oktober månad!

Skolan spelar en viktig roll för morgondagens skogsintresserade. Vanor går i arv och genom skolan får alla barn samma förutsättningar till det arvet. Genom kunskap om och erfarenhet av naturen och skogen, blir barnen mer benägna att bevara och varsamt nyttja den i framtiden.
  • En bild på kor.

Välkommen till Bonden i skolan-veckan 2021

Är du lärare för åk 4-6, eller har du barn i den åldern i Västmanland, Uppsala eller Stockholms län? Kolla in det digitala eventet Bonden i skolan-veckan 15-19 november!
  • Tvådagarskurs om skog, rovdjur, naturvetenskap och teknik

Skogen i Skolan, Rovdjurscentret och 2047 Science center bjuder in till en kurs för dig som vill arbeta med skog, natur och djur i skolan. Kursen har fokus på natur, men ger också exempel på hur skolans andra ämnen kan läras in med hjälp av utomhuspedagogik.
  • tre person går i naturen

Prova nya Skogslektioner för årskurs 7-9

I januari lanseras vårt nya digitala läromedel riktat till högstadiet. Nu söker vi lärare som vill testa läromedlet i förväg, och hjälpa oss se till att det blir riktigt bra!
  • Sista chansen att vinna en Skolskogsryggsäck från Skogen i Skolan!

Skolan spelar en stor roll för barns kunskap om naturen och vana att vistas utomhus. I september och oktober under Friluftslivets år 2021 kommer Luften är fri (där Skogen i Skolan är med) lyfta skolan och vikten av utomhuspedagogik lite extra.
  • Bild på ett basläger. Foto Jens Meyer

Skapa ett eget uteklassrum!

Flyttar man ”klassrummet” ut i skogen får det dimensioner som aldrig låter sig skapas inomhus. Här kan eleverna ta till sig nya kunskaper med alla sina sinnen.
  • Träden räddar världen!

Vilka produkter från skogen är viktiga för dig? Vi har lektioner som handlar om hur produkter från skogen kan bidra till en mer hållbar utveckling.
  • Boka kostnadsfritt uteklassrummet Yggdrasil på Stora Skuggan!

Skolor och pedagogiska verksamheter för barn och unga kan boka klassrummet kostnadsfritt från en halvtimme upp till en heldag genom Skogen i Skolan Mälardalen. Uteklassrummet har en area på 50 kvm, med bänkar och en eldstad.