Gratis att fiska i sommar

Prova på att fiska i sommar, kostnadsfritt! Erbjudandet är ett unikt samarbete mellan Sveaskog, Abu Garcia, Sportfiskarna och utvalda sportfiskebutiker.

FOTO:I fiskebutiker över hela landet kan barn mellan 9 och 13 år låna en fiskeutrustning och få en fiskehandbok, en fiskefilm och ett fiskekort som gäller i mer än 1 000 vatten i Sverige. Satsningen är ett unikt samarbete mellan Sveaskog, Abu Garcia, Sportfiskarna och utvalda sportfiskebutiker.
- Genom Upp till 13 får tusentals barn möjligheten att upptäcka naturen och fisket. Det är en viktig del i Sveaskogs vision, säger Anna Åkerblom, informatör på Sveaskog Naturupplevelser AB

Det enda som behövs är att besöka en ansluten fiskebutik, betala 100 kr i deposition och underteckna ett låneavtal tillsammans med målsman.
- Att fiska är både roligt och lärorikt. Man kommer nära naturen och inser värdet av att värna miljön. Ett aktivt friluftsliv får dessutom både barn och vuxna att må bra, säger Sportfiskarnas generalsekreterare, Stefan Nyström.

NHL-stjärnan Henrik Zetterberg är fadder för Upp till 13:
- Jag önskar verkligen att fler barn och ungdomar får tillfälle att komma ut och fiska. Det är ju en fantastisk möjlighet vi har i Sverige att komma ut och röra oss fritt i naturen. Det bjuder på härliga upplevelser och ofta en fin samvaro med andra. Och det utan att det kostar en krona.

Under hela sommaren - från 15 maj till 15 augusti - erbjuds ungdomar mellan 9-13 år:
  • Lån av ett haspelset eller en inkapslad spinnutrustning från Abu Garcia
  • Gratis medlemskap i Sportfiskarnas ungdomsförbund Folksams olycksfallsförsäkring ingår efter registrerat medlemskap
  • 32-sidig fiskehandbok Sverigefiskekortet från Sveaskog, giltigt 15 maj till 31 aug 2009 för ett barn samt en medföljande vuxen
  • Sportfiskarnas ungdomsfilm Fiska! Fiska! Fiska!

Följ länken nedan för att få reda på var du kan ta del av erbjudandet!

• Internationella skogsdagen 21 mars 2021

Kategorier: #IntSkogsdagen

• barn som badar i skog

SciFest 4-10 mars!

Vetenskapsfestivalen SciFest är digital i år – alla i hela Sverige kan vara med! Skogen i Skolan medverkar i två digitala montrar i samarbete med SLU och Skogforsk. Välkommen att besöka oss under festivalveckan!
  • Årskurs 7-9 får egna Skogslektioner

Det populära läromedlet Skogslektioner utvecklas under året med nya lektioner riktade till högstadiet. Var med och påverka hur det ska utformas genom att besvara vår enkät.
  • Månadens tema: Biologisk mångfald

Omkring hälften av alla arter som finns i Sverige lever i skogen. Vad sysslar de med, och vad görs för att skydda arterna? Om det finns det kunskap att hämta i våra Skogslektioner om biologisk mångfald.
  • Låt det ringa Ut för lärande, hälsa och välbefinnande

Utomhusmiljön är en pedagogisk tillgång och möjlighet för grundskola, förskola, fritidshem och gymnasium.
  • Klassrummet har flyttat ut i skogen

Frisk luft, mycket att upptäcka och betydligt mer coronasäkert. Nya uteklassrummet Yggdrasil i Stora Skuggan har invigts och barnen är nöjda. "Det finns mycket att göra i skogen" säger Oscar Widholm, andraklassare på Bobergsskolan. Skogen i Skolans uteklassrum på Djurgården är tillgängligt för lärare och elever att boka. / Tidningen Mitti
  • I skogen blir siffrorna verkliga

På Hammarlundens högstadium på Hammarö arbetar lärarna i matematik och NO ofta utomhus. En skolskog och ett uteklassrum ger goda förutsättningar att ta med undervisningen ut. – För att hejda smittspridningen är det väldigt bra, säger han. Jag upplever att corona gör att fler ser möjligheten att vara ute med sina elever. Det blir en kickstart för utearbetet, säger Jens Meyer, Regionsamordnare för Skogen i Skolan i Värmland. / Grundskoletidningen
  • Amanda Bergman studerar till Skogskandidat och skriver ett examensarbete om Skogslektioner, Skogen i Skolans digitala läromedel.

Amanda blir skogskandidat till våren

– Jag kommer från Piteå i Norrbotten. Naturen har alltid legat mig varmt om hjärtat och därför valde jag att plugga skog, säger Amanda Bergman som till våren blir Skogskandidat. Utbildningen ges av Linnéuniversitetet i Växjö och studierna sker på distans. Hennes examensarbete handlar om det digitala läromedlet Skogslektioner och dessutom samarbetar hon med region Norrbotten i Skogen i Skolan.
  • Kvinnor en outnyttjad potential ​i det nordiska skogsbruket

Kategorier: SNS, Skogen i Skolan
    Den nordiska skogssektorn är i skriande behov av arbetskraft, samtidigt som andelen kvinnliga skogsarbetare är minimal. Kvinnor är en stor outnyttjad resurs i det nordiska skogsbruket, menar Nordic Forest Research (SNS). - Inom Skogen i Skolan arbetar vi ständigt med mångfald och inkludering. Det gör att vi har aktiviteter som kollo för tjejer och integration förutom tävlingen Skogens Mästare där finallagen har jämnt antal killar och tjejer säger Anna Steinwall, verksamhetsledare Skogen i Skolan. / SNS och Skogen i Skolan