Geometriska samlingsplatser i skolskogen

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Parkhemsskolan i Tullinge, Stockholm, arbetar med att få in skogen i verksamheten. - Vi berättar för eleverna om skogliga yrken och har ett uterum inomhus. I våra geometriska samlingsplatser, Pentagonen, Hexagonen och Kvadraten ordnar lärarna utomhuspedagogiska lektioner i matematik och övriga ämnen, säger Lisa Lönnström, biträdande rektor. Vi uppmärksammar Skogen i Skolans skolskogar inför den Internationella skogsdagen 21 mars. #IntSkogsdagen #IntlForestDay

Anna Malmström är projektledare för Storstadssatsningen. Som en aktivitet inom projektet och i anknytning till den internationella skogsdagen, #‎IntSkogsdagen‬ ‪#‎IntlForestDay‬, som firas den 21 mars, kontaktade Anna lärarna på Parkhemsskolan i Tullinge, Stockholm.

Botkyrka kommun är markägare till Parkhemsskolans skolskogDet finns en plan för studie- och yrkesvägledning på skolan som pedagogerna och ledningen tillsammans har arbetat fram. Man använder sig också av entreprenöriellt lärade.
- Vi ordnar studiebesök och har föräldrar som berättar om sina yrken, som t.ex en arborist. Botkyrka kommun är ägaren till vår skolskog och vi samarbetar med Anna Avilov som är förvaltare. Tillsammans med henne har vi planerat förbättringar i skolskogen och Anna kommer också att kunna ordna besök i naturreservatet, säger Lisa Lönnström, biträdande rektor.

Anna Malmström, projektledare Storstadssatsning och Regionsamordnare Frida Pihl, Skogen i Skolan planerar för en utedag med skolans pedagoger.

- Här vid gränsen till skolgården planerar vi att kunna gå igenom en portal till skolskogen. Vi har haft våra geometriska samlingsplatser, Pentagonen, Hexagonen och Kvadraten sedan januari och vi använder dem ofta vid våra utomhuslektioner. Barnen går dit vid andra tillfällen också för att bara få vara ute och leka, säger Jenny Dagert, lärare.

Eleverna lär sig positionssystemet

I Pentagonen lär sig eleverna från årskurs 2 positionssystemet med 100-tal, tiotal och ental. De får ett tyg med inritade cirklar och nio stenar som de kastar från två meters avstånd. Därefter räknar de ihop summorna. Utrustningen består av block, penna och miniräknare.

Anna Malmström, projektledare Storstadsprojektet och Camilla Garke, lärare ParkhemsskolanI Kvadraten tränar eleverna i klass 1 A och B på att göra fyrhörningar.
- Uppgiften är att lägga fem stycken fyrhörningar av bark, grenar med mera. De får fotografera av det de åstadkommit med en padda och berättar sedan om det för varandra i klassrummet där vi har Smartboards för att kunna visa bilder och dokument, säger Camilla Garke, lärare.

Klass 4 A och B räknade huvudräkning och provade på granbarrsté i Hexagonen.
- De har själva fått bestämma vilka tal som ska ingå och kastar sedan stenar samt räknar ihop en slutsumma. Idag kokar vi granbarrsté vid lägerelden och när vi har varit här  tidigare har vi provat att tugga på kåda, ätit harsyra med mera, säger Håkan Jigling, lärare.

Kvadrater med kvistar och bark Cornelia, Celinne och Irene från klass 4 A och B i Parkhemsskolan

Linda Edin är lärare till en förskoleklass och har samarbetat en hel del med Naturskolan i Nynäshamn.
- Vi har använt oss av Naturskolans läromedel i olika ämnen. När vi inte är i vår skolskog använder vi Uterummet där vi har samlat böcker om djur och natur. Där kan vi börja eller avsluta en lektion. Vi planerar också ett samarbete med Skogen i Skolan, säger Linda Edin.

Svenska djur i uterummet på Parkhemsskolan Tropiska djur i uterummet på Parkhemsskolan

På den Internationella skogsdagen den 21 mars kommer skolan att dela ut en pysselbok från Skogen i Skolan och man planerar naturligtvis en dag i skolskogen.

Den internationella skogsdagen #IntSkogsdagen #IntlForestDay
– Det här är dagen då hela världen firar de gåvor som skogar och träd ger oss. Och låt oss även fira de ännu obesjungna hjältar som gör en insats för våra skogar, träd och samhällen, säger Jan McAlpine, chef för sekretariatet för ”United Nations Forum on Forests”.

– Vi kommer att uppmärksamma en globalt verksam skogshjälte och vi kommer att göra utspel i debatten för ansvarsfullt skogsbruk, säger Föreningen Skogens vd Bengt Ek. Dessutom välkomnar vi de skogsmänniskor som har vägarna förbi kontoret på Vasagatan 50 i Stockholm när vi äter skogstårta klockan 14 den 21 mars.

Skogen i Skolan och SkogsSverige på internet uppmärksammar också skogsdagen. Det blir intervjuer och reportage från Skogen i Skolans skolskogar. Förhoppningen är att hela skogssektorn deltar i firandet.

Vill du också ha lektioner i skogen?
Kontakta Anna Malmström, Storstadsprojektet, så hjälper hon er att komma igång. Annas e-postadress är: anna.malmstrom@skogen.se.
Läs mer om Storstadsprojektet!

Vill din skola ha en egen skolskog?
Kontakta Frida Pihl, Regionsamordnare Mälardalen på e-postadress: frida.pihl@skogsstyrelsen.se. En skolskog har en överenskommelse mellan en skogsägare och en skola.
Om du hör till en annan region, kontakta någon av de övriga regionsamordnarna.

Undervisning ute ger bättre resultat
Elever som får en del av undervisningen utomhus blir mer engagerade, samarbetar bättre och lär sig mer. Det visar Emilia Fägerstams uppmärksammade avhandling som bygger på studier i både Sverige och Australien.
Läs mer i Emilia Fägerstams avhandling: Space and Place. Perspectives on Outdoor Teaching and Learning

Mer information

Uppdaterad:
Bild för Gunilla Häggström
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig Skogen i Skolan
    Annons
  • Björk - ett älskat träd

    Björken är ett folkkärt träd och med sin ljusa nästan vita bark och med sina gröna friska blad är den även en vacker symbol för Norden och för den härliga sommaren!
  • Ekollon

    Eken – kungens ädla träd

    Eken är Sveriges vanligaste ädla lövträd och växer naturligt från söder upp till Dalälven. Men trädet kan också förkomma längre upp, exempelvis längs Norrlandskusten, där klimatet är milt.
  • Skogen i Skolan och Mera Skog i Västerbotten söker en verksamhetsledare

    Vi söker dig som vill sprida utomhuspedagogik och kunskap om skogen på skolans villkor. Mera Skog i Västerbotten är en intresseorganisation som ägs och finansieras av skogssektorn i Västerbottens län. Skogen i Skolan är ett nationellt samverkansprogram mellan skolan och Sveriges skogliga intressenter.
  • Ask - myternas träd

    Asken är ett ståtligt träd med många goda egenskaper. Den är lätt att känna igen med sina flikiga blad.
  • SiS 50 år

    I år fyller vår fina och skogliga verksamhet 50 år. HURRA!!!

    Detta vill vi lyfta och fira tillsammans med dig, så håll koll - mer information kommer!
  • God jul och Gott nytt år!

    Vi önskar er alla en riktigt härlig jul och ett gott nytt år!

    Vi ses igen i januari!
  • Skogis granar

    Skogis granar

    Julgranens historia sträcker sig så långt bak i tiden som på 1500-talet. I ett halvt millenium har det älskvärda trädet stått med ljus i grenarna hos familjer under årets mörkaste tid. Det skulle vara väldigt roligt att veta vad de på 1500-talet skulle tycka om dagens rosaglittriga plastgranar som pryder vissa hem.
  • Nu börjar det bli hög tid att införskaffa årets julgran!

    Ska julgranen hålla sig fin länge så behöver man tänka på och även göra vissa saker. Vilken tid på dygnet är bäst att köpa julgran? Bör man lägga magnecyl eller kopparmynt i julgransfoten? Hur slipper man barnens konkurrens om att välja julgran? Med vad ska man spraya sin gran? Vad gör jag när granen stinker?
  • Skogens väsen

    Helena Bengtsson vår regionsamordnare i Mälardalen, har utvecklat ett material som bygger på Skogen i Skolans digitala läromedel skogslektioner.se. Till skillnad från det digitala materialet är Helenas material anpassat för att ta med ut i skogen. Materialet passar bäst för årskurs 2 och 3 eller äldre elever.
  • Skapa fina saker med material från skogen!

    I naturen hittar du mycket som kan ge kreativ inspiration. Vill du pyssla med dina elever så är senhösten ett superbra tillfälle att även komma ut i naturen en stund.
  • Skolskogsryggsäcken är nu anpassad efter Lgr22!

    Tanken med vår ryggsäck är att göra det enkelt att undervisa i skogen. Vi vill visa att utomhuspedagogik inte behöver vara svårt.
  • SYV aktivitet

    Succé för bussturnéer där SYVare fick uppleva det gröna sektorn med alla sinnen!

    Inom ramen för årets Bonden i skolan-projekt i Mälardalen har drygt 70 studie- och yrkesvägledare (SYV) i Västmanlands, Stockholms och Uppsala län fått möjligheten att lära sig mer om de gröna näringarna. Även om aktuella arbetsmarknadstrender samt vilka utbildnings- och jobbmöjligheter som finns inom branschen.

Sidor