Gamla träd i Sverige

Written by admin On the 0 Comments
I senaste numret av Tidningen Skogen i Skolan kan du läsa om världens äldsta levande gran. Den är mer än 9 500 år. Men hur gammal är den äldsta levande eken?
Tall, Pinus sylvestris

Sveriges äldsta levande tallar är över 700 år gamla. Den yngre växer i Muddus nationalpark i Norrbottens inland och grodde på 1270-talet. Den äldsta är en kusttall på Hornslandet i Hälsingland som är ca 30 år äldre. Den är alltså omkring 760 år gammal. Tallarna har åldersbestämts genom att borrkärnor har tagits ut och årsringarna räknats. Båda tallarna har påverkats av brand vid flera tillfällen.

Gran, Picea abies

Granen på Fulufjället är den äldsta levande granindividen som hittats, men den har inte särskilt många årsringar eftersom den förnyar sig genom kloning. En vanlig gran blir sällan äldre än 300 år, men 1999 upptäcktes en gran i Njakafjäll i Lappland som var kanske så gammal som 620 år. På fjället Storsnasen i Jämtland avverkades 1998 en gran med 608 årsringar.

En, Juniperus communis

Vid Torneträsk i norra Lappland avverkades på 1980-talet en stam med nästan 1 000 årsringar i en enbuske.

Parklind, Tilia vulgaris

Parklinden är en korsning mellan skogslind (Tilia cordata) och bohuslind (Tilia platyphyllos). I parken på Svartsjö slott på Färingsö i Mälaren växer en parklind som kallas Kristinas lind. Den lär ha planterats av Gustav II Adolf på 1620-talet. Namnet lär den ha fått för att hylla kungens mor eller dotter.

Ek, Quercus robur

Att åldersbestämma en gammal ek är mycket svårt. När ekar blir riktigt gamla blir de tunnväggiga med hålrum ända ut i grenarna. Årsringar går därför sällan att räkna långt tillbaka i tiden. Den svenska ek som brukar anges som den äldsta, är Kvilleken i Småland. Den är ihålig och endast en bråkdel av årsringarna finns kvar. På 1940 undersöktes trädet och bedömdes vara mellan 750 och 950 år. Om det stämmer, skulle Rumskullaeken som den också kallas, idag vara mellan 800 och 1000 år gammal.

Uppdaterad:

Sidor