Gamla träd i Sverige

I senaste numret av Tidningen Skogen i Skolan kan du läsa om världens äldsta levande gran. Den är mer än 9 500 år. Men hur gammal är den äldsta levande eken?
Tall, Pinus sylvestris

Sveriges äldsta levande tallar är över 700 år gamla. Den yngre växer i Muddus nationalpark i Norrbottens inland och grodde på 1270-talet. Den äldsta är en kusttall på Hornslandet i Hälsingland som är ca 30 år äldre. Den är alltså omkring 760 år gammal. Tallarna har åldersbestämts genom att borrkärnor har tagits ut och årsringarna räknats. Båda tallarna har påverkats av brand vid flera tillfällen.

Gran, Picea abies

Granen på Fulufjället är den äldsta levande granindividen som hittats, men den har inte särskilt många årsringar eftersom den förnyar sig genom kloning. En vanlig gran blir sällan äldre än 300 år, men 1999 upptäcktes en gran i Njakafjäll i Lappland som var kanske så gammal som 620 år. På fjället Storsnasen i Jämtland avverkades 1998 en gran med 608 årsringar.

En, Juniperus communis

Vid Torneträsk i norra Lappland avverkades på 1980-talet en stam med nästan 1 000 årsringar i en enbuske.

Parklind, Tilia vulgaris

Parklinden är en korsning mellan skogslind (Tilia cordata) och bohuslind (Tilia platyphyllos). I parken på Svartsjö slott på Färingsö i Mälaren växer en parklind som kallas Kristinas lind. Den lär ha planterats av Gustav II Adolf på 1620-talet. Namnet lär den ha fått för att hylla kungens mor eller dotter.

Ek, Quercus robur

Att åldersbestämma en gammal ek är mycket svårt. När ekar blir riktigt gamla blir de tunnväggiga med hålrum ända ut i grenarna. Årsringar går därför sällan att räkna långt tillbaka i tiden. Den svenska ek som brukar anges som den äldsta, är Kvilleken i Småland. Den är ihålig och endast en bråkdel av årsringarna finns kvar. På 1940 undersöktes trädet och bedömdes vara mellan 750 och 950 år. Om det stämmer, skulle Rumskullaeken som den också kallas, idag vara mellan 800 och 1000 år gammal.

• Utomhuspedagogik behöver inte alls vara svårt!

I vår Skolskogsryggsäck finns massor av färdigt material för dig som vill komma igång med undervisning utomhus. Genom att följa övningarna i vår ryggsäck så kommer eleverna att få röra sig runt i skogen och lösa olika uppgifter, detta medan du som lärare står i mitten och är spindeln i nätet.
  • Basläger och uteklassrum byggs i Värmland för utomhuspedagogik!

I Värmland samverkar Skogen i Skolan med Naturnära Jobb genom att bygga och ställa i ordning basläger och flera uteklassrum i regionens skolskogar.
  • Vindskydd byggs i Norrbotten för utomhuspedagogik!

Naturnära Jobb bygger vindskydden i block och kommer även ordna så att vindskydden kommer på plats. Framöver kommer skolorna få mer inspiration för att utveckla sina metoder för en kvalitativ utomhusundervisning av regionsamordnaren för Skogen i Skolan Norrbotten.

• Internationella skogsdagen 21 mars 2021

Kategorier: #IntSkogsdagen

• barn som badar i skog

SciFest 4-10 mars!

Vetenskapsfestivalen SciFest är digital i år – alla i hela Sverige kan vara med! Skogen i Skolan medverkar i två digitala montrar i samarbete med SLU och Skogforsk. Välkommen att besöka oss under festivalveckan!
  • Årskurs 7-9 får egna Skogslektioner

Det populära läromedlet Skogslektioner utvecklas under året med nya lektioner riktade till högstadiet. Var med och påverka hur det ska utformas genom att besvara vår enkät.
  • Månadens tema: Biologisk mångfald

Omkring hälften av alla arter som finns i Sverige lever i skogen. Vad sysslar de med, och vad görs för att skydda arterna? Om det finns det kunskap att hämta i våra Skogslektioner om biologisk mångfald.
  • Låt det ringa Ut för lärande, hälsa och välbefinnande

Utomhusmiljön är en pedagogisk tillgång och möjlighet för grundskola, förskola, fritidshem och gymnasium.
  • Klassrummet har flyttat ut i skogen

Frisk luft, mycket att upptäcka och betydligt mer coronasäkert. Nya uteklassrummet Yggdrasil i Stora Skuggan har invigts och barnen är nöjda. "Det finns mycket att göra i skogen" säger Oscar Widholm, andraklassare på Bobergsskolan. Skogen i Skolans uteklassrum på Djurgården är tillgängligt för lärare och elever att boka. / Tidningen Mitti