Gamla granar ställer nya frågor

Varifrån kom det granfrö som började gro på Fulufjället när inlandsisen låg tung över Sverige för nästan 10 000 år sedan?

Fyndet av världens äldsta levande trädindivid ställer från om granens invandring till Sverige i nytt ljus. På Fulufjället i Dalarna har professor Leif Kullman vid Umeå universitet funnit makrofossiler av granstammar under en nu levande krypgran. Kol 14-datering av makrofossilerna visade att de äldsta var 9 550 år gamla. Den gran som idag växer på samma ställe är samma genetiska individ. Den har överlevt årtusendena genom att föröka sig via kloning. Nya stammar har vuxit upp från grenar som slagit rot. Att granen är så gammal som 9 550 år gör den inte bara till världens äldsta gran. Den ställer också frågan om granens invandring till Sverige efter istiden på sin spets.
- När den här granen började gro härskade enligt tidigare uppfattning isen fortfarande över hela norra Europa. Varifrån kom det frö som börja de gro här?

Läs mer i nya numret av Tidningen Skogen i Skolan. Kommer snart i din brevlåda.

• Utomhuspedagogik behöver inte alls vara svårt!

I vår Skolskogsryggsäck finns massor av färdigt material för dig som vill komma igång med undervisning utomhus. Genom att följa övningarna i vår ryggsäck så kommer eleverna att få röra sig runt i skogen och lösa olika uppgifter, detta medan du som lärare står i mitten och är spindeln i nätet.
  • Basläger och uteklassrum byggs i Värmland för utomhuspedagogik!

I Värmland samverkar Skogen i Skolan med Naturnära Jobb genom att bygga och ställa i ordning basläger och flera uteklassrum i regionens skolskogar.
  • Vindskydd byggs i Norrbotten för utomhuspedagogik!

Naturnära Jobb bygger vindskydden i block och kommer även ordna så att vindskydden kommer på plats. Framöver kommer skolorna få mer inspiration för att utveckla sina metoder för en kvalitativ utomhusundervisning av regionsamordnaren för Skogen i Skolan Norrbotten.

• Internationella skogsdagen 21 mars 2021

Kategorier: #IntSkogsdagen

• barn som badar i skog

SciFest 4-10 mars!

Vetenskapsfestivalen SciFest är digital i år – alla i hela Sverige kan vara med! Skogen i Skolan medverkar i två digitala montrar i samarbete med SLU och Skogforsk. Välkommen att besöka oss under festivalveckan!
  • Årskurs 7-9 får egna Skogslektioner

Det populära läromedlet Skogslektioner utvecklas under året med nya lektioner riktade till högstadiet. Var med och påverka hur det ska utformas genom att besvara vår enkät.
  • Månadens tema: Biologisk mångfald

Omkring hälften av alla arter som finns i Sverige lever i skogen. Vad sysslar de med, och vad görs för att skydda arterna? Om det finns det kunskap att hämta i våra Skogslektioner om biologisk mångfald.
  • Låt det ringa Ut för lärande, hälsa och välbefinnande

Utomhusmiljön är en pedagogisk tillgång och möjlighet för grundskola, förskola, fritidshem och gymnasium.
  • Klassrummet har flyttat ut i skogen

Frisk luft, mycket att upptäcka och betydligt mer coronasäkert. Nya uteklassrummet Yggdrasil i Stora Skuggan har invigts och barnen är nöjda. "Det finns mycket att göra i skogen" säger Oscar Widholm, andraklassare på Bobergsskolan. Skogen i Skolans uteklassrum på Djurgården är tillgängligt för lärare och elever att boka. / Tidningen Mitti