Funäsdalens skola är Skogens mästare 2012!

Fyra lag om fyra elever från fyra kommuner i Region Jämtland deltog i den spännande finalen på Jämtlands naturbruksgymnasium utanför Östersund. Efter att många frågor besvarades inomhus var det dags för utomhusmomenten i tävlingen. Slutligen utsågs Funäsdalens skola till Skogens mästare 2012. Tävlingen Skogens mästare ger eleverna skoglig kunskap både teoretiskt och praktiskt samt använder material från Skogen i Skolan såsom läromedel, övningar och faktablad som finns på webbplatsen.

Skogens mästare har funnits i två år och arrangeras av samordnarna Mikael Boman och Mona Thorsson i Region Jämtland.

Skogens mästares vinnarpokal
De fyra eleverna i det vinnande laget från Funäsdalens skola i Härjedalen valdes ut av sina klasskamrater. Sjundeklassarna fick teoretiska och praktiska skogliga kunskaper genom alla de moment man deltog i, både innan och under finalen.

- Hela klassen har kämpat hårt för att komma till finalen och de var så duktiga här idag. Prispengarna går till vår klasskassa och det kanske blir en resa längre fram, säger läraren Marie Wilhelmsson.

Eleverna får praktik och teori både inne och utomhus
Styrgruppen för Region Jämtland sponsrar tävlingen med 20.000 kr varav 10.000 går till vinnarna, tvåan får 5.000 kr, trean får 3.000 kr och fjärdeplatsens lag får 2.000 kr. Det vinnande laget får dessutom en fin pokal att ta hem till sin skola.

Regionsamordnarna Mona Thorsson och Mikael Boman- Eleverna får kunskap om Allemansrätten, skogliga produkter, olika trädslag och redskap. Allt hämtas från den kunskapsbank som finns på Skogen i Skolans webbplats i form av sex läromedel, faktablad och ett stort antal övningar. Tävlingsmomenten och prispengarna gör det spännande för eleverna och lärarna får möjlighet att använda utomhuspedagogik. Om det är fler regioner som vill prova på tävlingen går det bra att kontakta oss, säger regionsamordnarna Mona Thorsson och Mikael Boman.

Du får mer information om läromedlen via länken längre ner på sidan.

Delmoment 1 i finalen Skoglig frågesport

Finalen var på Jämtlands naturbruksgymnasium
Inomhusmomenten bestod av frågesport där de bland annat skulle ge namn på olika redskap och maskiner som till exempel ett barkjärn och en skotare. Mikael ledde tävlingen, Mona rättade svaren och styrgruppsordförande Henrik Wikström var domare. Efter den första deltävlingen åt lärare, elever och arrangörer en gemensam lunch på Jämtlands naturbruksgymnasium i Torsta, utanför Östersund.

Tomas Malm, verksamhetsutvecklare/lärare- Här på naturbruksgymnasiet erbjuder vi elever utbildning i djur (smådjur & häst), skogsbruk samt lantbruk. Huvudman för skolan är Jämtlands gymnasium Torsta.

På skogsbruksutbildningen får du teknisk, biologisk och ekonomisk kunskap och lär dig köra skogsmaskiner samt använda datorer och övrig utrustning.

Är du eller kommer du kanske att bli skogsägare finns ingen bättre utbildning då all skogsskötsel utförs inte bara i teorin utan även praktiskt, säger Tomas Malm, verksamhetsutvecklare/lärare.

Utomhusmoment nr 1: göra upp eld på tid Borrkärna för bestämning av trädets ålder

Eleverna omsatte teori i praktiken under utomhusmomenten
När tävlingen fortsatte utomhus var första momentet att göra upp en eld på tid. Sedan skulle eleverna bland annat räkna ut hur stort antal tallplantor som fanns på en hektar och mäta ett träds höjd.
Det blev ett jämnt resultat vilket visade hur mycket eleverna hade lärt sig under tiden. Fyra sjundeklasser i Jämtland har nu höjt sin skogliga kunskap och fått ta del av utomhuspedagogik tack vare tävlingen.

Skogen i Skolan gratulerar Funäsdalens skola till Skogens mästare 2012!

Andrapris - Nyhedens skola
Tredjepris - Storsjöskolan