Funäsdalens skola är Skogens mästare 2012!

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Fyra lag om fyra elever från fyra kommuner i Region Jämtland deltog i den spännande finalen på Jämtlands naturbruksgymnasium utanför Östersund. Efter att många frågor besvarades inomhus var det dags för utomhusmomenten i tävlingen. Slutligen utsågs Funäsdalens skola till Skogens mästare 2012. Tävlingen Skogens mästare ger eleverna skoglig kunskap både teoretiskt och praktiskt samt använder material från Skogen i Skolan såsom läromedel, övningar och faktablad som finns på webbplatsen.

Skogens mästare har funnits i två år och arrangeras av samordnarna Mikael Boman och Mona Thorsson i Region Jämtland.

Skogens mästares vinnarpokal
De fyra eleverna i det vinnande laget från Funäsdalens skola i Härjedalen valdes ut av sina klasskamrater. Sjundeklassarna fick teoretiska och praktiska skogliga kunskaper genom alla de moment man deltog i, både innan och under finalen.

- Hela klassen har kämpat hårt för att komma till finalen och de var så duktiga här idag. Prispengarna går till vår klasskassa och det kanske blir en resa längre fram, säger läraren Marie Wilhelmsson.

Eleverna får praktik och teori både inne och utomhus
Styrgruppen för Region Jämtland sponsrar tävlingen med 20.000 kr varav 10.000 går till vinnarna, tvåan får 5.000 kr, trean får 3.000 kr och fjärdeplatsens lag får 2.000 kr. Det vinnande laget får dessutom en fin pokal att ta hem till sin skola.

Regionsamordnarna Mona Thorsson och Mikael Boman- Eleverna får kunskap om Allemansrätten, skogliga produkter, olika trädslag och redskap. Allt hämtas från den kunskapsbank som finns på Skogen i Skolans webbplats i form av sex läromedel, faktablad och ett stort antal övningar. Tävlingsmomenten och prispengarna gör det spännande för eleverna och lärarna får möjlighet att använda utomhuspedagogik. Om det är fler regioner som vill prova på tävlingen går det bra att kontakta oss, säger regionsamordnarna Mona Thorsson och Mikael Boman.

Du får mer information om läromedlen via länken längre ner på sidan.

Delmoment 1 i finalen Skoglig frågesport

Finalen var på Jämtlands naturbruksgymnasium
Inomhusmomenten bestod av frågesport där de bland annat skulle ge namn på olika redskap och maskiner som till exempel ett barkjärn och en skotare. Mikael ledde tävlingen, Mona rättade svaren och styrgruppsordförande Henrik Wikström var domare. Efter den första deltävlingen åt lärare, elever och arrangörer en gemensam lunch på Jämtlands naturbruksgymnasium i Torsta, utanför Östersund.

Tomas Malm, verksamhetsutvecklare/lärare- Här på naturbruksgymnasiet erbjuder vi elever utbildning i djur (smådjur & häst), skogsbruk samt lantbruk. Huvudman för skolan är Jämtlands gymnasium Torsta.

På skogsbruksutbildningen får du teknisk, biologisk och ekonomisk kunskap och lär dig köra skogsmaskiner samt använda datorer och övrig utrustning.

Är du eller kommer du kanske att bli skogsägare finns ingen bättre utbildning då all skogsskötsel utförs inte bara i teorin utan även praktiskt, säger Tomas Malm, verksamhetsutvecklare/lärare.

Utomhusmoment nr 1: göra upp eld på tid Borrkärna för bestämning av trädets ålder

Eleverna omsatte teori i praktiken under utomhusmomenten
När tävlingen fortsatte utomhus var första momentet att göra upp en eld på tid. Sedan skulle eleverna bland annat räkna ut hur stort antal tallplantor som fanns på en hektar och mäta ett träds höjd.
Det blev ett jämnt resultat vilket visade hur mycket eleverna hade lärt sig under tiden. Fyra sjundeklasser i Jämtland har nu höjt sin skogliga kunskap och fått ta del av utomhuspedagogik tack vare tävlingen.

Skogen i Skolan gratulerar Funäsdalens skola till Skogens mästare 2012!

Andrapris - Nyhedens skola  
Tredjepris - Storsjöskolan
Fjärdepris - Hansåkersskolan, Ragunda kommun
Skogens i Skolans sex läromedel Övningsblad från Skogen i Skolans webbplats
Juryn i Skogens mästare

 

Uppdaterad:
Bild för Gunilla Häggström
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig Skogen i Skolan
  Annons
 • Klassrummet har flyttat ut i skogen

  Frisk luft, mycket att upptäcka och betydligt mer coronasäkert. Nya uteklassrummet Yggdrasil i Stora Skuggan har invigts och barnen är nöjda. "Det finns mycket att göra i skogen" säger Oscar Widholm, andraklassare på Bobergsskolan. Skogen i Skolans uteklassrum på Djurgården är tillgängligt för lärare och elever att boka. / Tidningen Mitti
 • I skogen blir siffrorna verkliga

  På Hammarlundens högstadium på Hammarö arbetar lärarna i matematik och NO ofta utomhus. En skolskog och ett uteklassrum ger goda förutsättningar att ta med undervisningen ut. – För att hejda smittspridningen är det väldigt bra, säger han. Jag upplever att corona gör att fler ser möjligheten att vara ute med sina elever. Det blir en kickstart för utearbetet, säger Jens Meyer, Regionsamordnare för Skogen i Skolan i Värmland. / Grundskoletidningen
 • Amanda Bergman studerar till Skogskandidat och skriver ett examensarbete om Skogslektioner, Skogen i Skolans digitala läromedel.

  Amanda blir skogskandidat till våren

  – Jag kommer från Piteå i Norrbotten. Naturen har alltid legat mig varmt om hjärtat och därför valde jag att plugga skog, säger Amanda Bergman som till våren blir Skogskandidat. Utbildningen ges av Linnéuniversitetet i Växjö och studierna sker på distans. Hennes examensarbete handlar om det digitala läromedlet Skogslektioner och dessutom samarbetar hon med region Norrbotten i Skogen i Skolan.
 • Kvinnor en outnyttjad potential ​i det nordiska skogsbruket

  Kategorier: SNS, Skogen i Skolan
  Den nordiska skogssektorn är i skriande behov av arbetskraft, samtidigt som andelen kvinnliga skogsarbetare är minimal. Kvinnor är en stor outnyttjad resurs i det nordiska skogsbruket, menar Nordic Forest Research (SNS). - Inom Skogen i Skolan arbetar vi ständigt med mångfald och inkludering. Det gör att vi har aktiviteter som kollo för tjejer och integration förutom tävlingen Skogens Mästare där finallagen har jämnt antal killar och tjejer säger Anna Steinwall, verksamhetsledare Skogen i Skolan. / SNS och Skogen i Skolan
 • Uteklassrummet ligger vid Stora Skuggan, på Djurgården i Stockholm.

  Nu går det att boka uteklassrummet på Stora Skuggan i Stockholm!

  Helena Bengtsson är regionsamordnare för Skogen i Skolans region Mälardalen sedan drygt ett år tillbaka. Nu kommer uteklassrummet på Stora Skuggan i Stockholm att bli hennes bas. – Jag kommer att utgå härifrån när jag genomför fortbildning i utomhuspedagogik för skolpersonal och lärarstudenter, säger Helena. Uteklassrummet är färdigbyggt och det går att boka för skolklasser. / Skogen i Skolan, Region Mälardalen
 • Barn lärde sig om skogsbrukets historia

  Barn lärde sig om skogsbrukets historia

  Elevdagar på Siljansfors skogsmuseum i Mora och på Lomkällan Särna skogs- och försvarsmuseum i Särna./Region Dalarna-Gävleborg
 • Vi vill säkerställa att det även i framtiden finns folk som bryr sig om och vill arbeta med skogen

  Ni har nyligen lanserat ett nytt digitalt läromedel – Skogslektioner. Det tar upp skogens viktiga roll i omställningen till ett hållbart samhälle. – Skogen väver samman alla delar av hållbar utveckling: det ekologiska, det ekonomiska och det sociala perspektivet. Vi vill förmedla hopp och handlingskraft och visa på skogens många möjligheter. Med ett digitalt läromedel kan vi nu nå även dem som inte har en skog runt knuten, säger Theresa von Hofsten, Skogen i Skolan / Handelsbanken, Skog och lantbruk
 • Nu kör "Halvan" skogsmaskin

  Många känner till den populära barnboksfiguren ”Halvan” och nu släpps boken ”Här kommer skogsmaskinerna”. Även figuren Jonna, som kör skotare, är med i boken. Boken bygger på besök hos Sveaskog och en avverkning i Västmanland under försommaren 2019.
 • Paljakka-laget - tjejer om kör skogsmaskiner

  Paljakkalaget – tjejerna som stortrivs med jobbet i skogen

  Tycker du det skulle vara kul att jobba i skogen? Är du intresserad av att köra stora maskiner? Då ska du inte tveka, sök till en maskinförarutbildning! Så lyder budskapet när jag frågar Johanna, Beatrice, Anna och Anna om hur de hamnade bakom spakarna på sina skogsmaskiner. / Skogen i Skolan, Region Västernorrland
 • Skogslektioner - ett digitalt läromedel från Skogen i Skolan

  Sagt om skogslektionerna...

  Under våren fick en utvald skara elever och lärare testa skogslektioner. Så här tyckte de om materialet…
 • Skogslektioner - ett digitalt läromedel från Skogen i Skolan

  Nu tar vi skogen till skolan!

  Nu har vi lanserat Skogen i Skolans digitala läromedel – Skogslektioner. Under snart 50 år har vi försett lärare med verktyg för att arbeta med utomhuspedagogik. Det har gjort att hundratusentals barn har fått vistas i och skapa en god relation till skogen. Med det nya läromedlet tar vi digitala verktyg till hjälp för att locka dem som har svårare att ta sig ut i skogen. Vi tar skogen till skolan!
 • Skogen i Skolan önskar alla en härlig och ansvarsfull sommar!

  När det gäller Skogen i Skolan har många aktiviteter skjutits fram eller ställts in pga Covid-19. Efter sommaren planerar vi ändå att kunna lansera vårt digitala läromedel Skogslektioner och även ett uteklassrum på Stora Skuggan som ligger på Kungliga Djurgården i Stockholm. Prova på våra övningar under sommaren, se filmer om skogliga yrken samt hur du använder skolskogsryggsäcken på Facebook, Twitter, Instagram och YouTube. Vi önskar alla en härlig och ansvarsfull ledighet och att vi snart ses igen! Sommarhälsningar från Skogen i Skolans kansli

Sidor