Fredborgsskolan blev Skogens Mästare i Region Mälardalen

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Finalen i Skogens Mästare var förlagd till Ösby Naturbruksgymnasium i Sala, Västmanland. De fyra klasserna gjorde först teoridelen inomhus där de fick besvara frågor om allemansrätten, skogsbruk och olika verktyg. I utomhusdelen ingick att göra upp eld, mäta ett träds höjd, räkna ut volym på en stock och beräkna träd på en hektar. Martin Klenz håller workshops om Skogens Mästare den 29/10 på Skolforum för de som vill vara med i tävlingen nästa år!

Inomhusdelen av finalen i Skogens Mästare i Region MälardalenÅtta skolor anmälde sig till tävlingen Skogens Mästare i Skogen i Skolans Region Mälardalen. Anmälningarna kom från Västmanland, Södermanland och Stockholm med sammanlagt 21 klasser och 492 elever. Martin Klenz är kontaktperson för Västmanland och ansvarar för tävlingen.
- Skogen i Skolans läromedel "Boken om skogen" skickades ut till varje klass och sedan fick  jag in 15 tävlingsbidrag. Fyra klasser gick sedan vidare till final och det är de som tävlar här idag. Jag önskar alla lycka till!

Tävlingen Skogens Mästare för sjundeklassare
Elever får skoglig kunskap i tävlingen som grundades i Region Jämtland. I år pågår tävlinge i Jämtland, Mälardalen, Dalarna-Gävleborg och Västerbotten.

Skogen i Skolan på Skolforum
Vill du prata med Martin Klenz och veta mer? Träffa honom på Skolforum den 29/10 då han håller workshop om Skogens Mästare kl 10.00-10.20 och 13.00-13.20.
Boka in dig på Skogens Mästare
Läs mer om SiS workshops och seminarier på Skolforum

Naturbruksprogrammet Skog på Ösby i Sala

Rolf Gillisson, lärare på Ösby Naturbruksgymnasium i SalaFinalen var förlagd till Säby Naturbruksgymnasium i Sala där Rolf Gillisson har varit lärare i över 30 år.
- Vi har nu 32 elever på den skogliga utbildningen här och det finns över 200 elever totalt på skolan. En del går gymnasieutbildningen här medan andra går en 40-veckors praktisk utbildning i jord- och skogsbruk, säger Rolf Gillisson.

Rolf Gillisson ingick i juryn som bedömde finalisternas resultat. Där deltog också Frida Pihl som är samordnare för Region Mälardalen, distriktschef Patrik Karlsson, Skogsstyrelsen, Gunilla Häggström, SiS Nationella kansli.

Victoria Boström gör två veckors praktik på Skogsstyrelsen och deltog både i juryn samt i de praktiska utomhusmomenten i finalen.
- Jag går ett skogligt basår i Värnamo och kommer sedan att studera på skogsmästarutbildningen i Skinnskatteberg.

Victoria Boström, elev på skogligt basår och praktikant hos Skogsstyrelsen Jesper Eriksson, skogsbrukselev på Ösby Naturbruksgymnasium

Jesper Eriksson kommer från Fagersta och går tredje året på Naturbruksgymnasiet i Sala.
Jesper har provat på sex veckors praktik med skotning, manuell avverkning i Norge och fyra veckor på en verkstad i Fagersta.
- Jag vill bli maskinförare hos Sveaskog och det spelar ingen roll om jag får köra skördare eller skotare. När jag tar examen nästa år vill jag jobba med avverkning i Riddarhyttan.

Skogens Mästare: göra upp eld på tid Skogens Mästare: trädmätning
Skogens Mästare: mäta volymen på en stock  

Fyra utomhusmoment i del två av finalen i Skogens Mästare
De fyra utomhusmomenten bestod av att göra upp en eld med eldstål, bomull, papper och stickor. Ett uppspänt snöre skulle brännas av på tid. De andra momenten var att mäta ett träds höjd, räkna ut volymen på en stock och beräkna antal träd på en hektar.

Skogens Mästare: antal träd per hektar

Efter att alla klasser hade gjort utedelarna gick Martin Klenz igenom facit. Juryn räknade ihop resultaten och därefter delade rektor Rolf Levenklöv ut priserna som bestod av prispengar och en pokal.
Prispengar och pokal till finalisterna i Skogens Mästare
Fjärde pris gick till Stureskolan i Arboga som fick ihop 120 poäng och fick 2000 kronor i prispengar. Tredje pris gick till Fryxellska skolan i Västerås, klass 7E som fick 125 poäng och 3000 kronor. Andra pris gick till Fryxellska skolan, 7 F, som fick 130 poäng och 5000 kr.

Första pris och vinnare av Skogens Mästare i Region Mälardalen blev Fredborgsskolan i Åkersberga utanför Stockholm.
- Vi är så glada för priset som kanske går till en resa, sa eleverna.
Skogen i Skolans Nationella kansli och Region Mälardalen gratulerar till vinsten!
 

Andra pris i Skogens Mästare gick till Fryxellska skolan, klass 7F från Västerås
Tredje pris i Skogens Mästare gick till Fryxellska skolan, klass 7E
Fjärde pris i Skogens Mästare gick till Stureskolan i Arboga

Mer information

Gunilla Häggström, ansvarig digitala medier, Skogen i Skolans nationella kansli
Gunilla Häggström
Ansvarig digitala medier
Skogen i Skolan
Nationella kansliet

Uppdaterad:
Bild för Gunilla Häggström
Gunilla Häggström
Kommunikationsansvarig Skogen i Skolan
  Annons
 • Klassrummet har flyttat ut i skogen

  Frisk luft, mycket att upptäcka och betydligt mer coronasäkert. Nya uteklassrummet Yggdrasil i Stora Skuggan har invigts och barnen är nöjda. "Det finns mycket att göra i skogen" säger Oscar Widholm, andraklassare på Bobergsskolan. Skogen i Skolans uteklassrum på Djurgården är tillgängligt för lärare och elever att boka. / Tidningen Mitti
 • I skogen blir siffrorna verkliga

  På Hammarlundens högstadium på Hammarö arbetar lärarna i matematik och NO ofta utomhus. En skolskog och ett uteklassrum ger goda förutsättningar att ta med undervisningen ut. – För att hejda smittspridningen är det väldigt bra, säger han. Jag upplever att corona gör att fler ser möjligheten att vara ute med sina elever. Det blir en kickstart för utearbetet, säger Jens Meyer, Regionsamordnare för Skogen i Skolan i Värmland. / Grundskoletidningen
 • Amanda Bergman studerar till Skogskandidat och skriver ett examensarbete om Skogslektioner, Skogen i Skolans digitala läromedel.

  Amanda blir skogskandidat till våren

  – Jag kommer från Piteå i Norrbotten. Naturen har alltid legat mig varmt om hjärtat och därför valde jag att plugga skog, säger Amanda Bergman som till våren blir Skogskandidat. Utbildningen ges av Linnéuniversitetet i Växjö och studierna sker på distans. Hennes examensarbete handlar om det digitala läromedlet Skogslektioner och dessutom samarbetar hon med region Norrbotten i Skogen i Skolan.
 • Kvinnor en outnyttjad potential ​i det nordiska skogsbruket

  Kategorier: SNS, Skogen i Skolan
  Den nordiska skogssektorn är i skriande behov av arbetskraft, samtidigt som andelen kvinnliga skogsarbetare är minimal. Kvinnor är en stor outnyttjad resurs i det nordiska skogsbruket, menar Nordic Forest Research (SNS). - Inom Skogen i Skolan arbetar vi ständigt med mångfald och inkludering. Det gör att vi har aktiviteter som kollo för tjejer och integration förutom tävlingen Skogens Mästare där finallagen har jämnt antal killar och tjejer säger Anna Steinwall, verksamhetsledare Skogen i Skolan. / SNS och Skogen i Skolan
 • Uteklassrummet ligger vid Stora Skuggan, på Djurgården i Stockholm.

  Nu går det att boka uteklassrummet på Stora Skuggan i Stockholm!

  Helena Bengtsson är regionsamordnare för Skogen i Skolans region Mälardalen sedan drygt ett år tillbaka. Nu kommer uteklassrummet på Stora Skuggan i Stockholm att bli hennes bas. – Jag kommer att utgå härifrån när jag genomför fortbildning i utomhuspedagogik för skolpersonal och lärarstudenter, säger Helena. Uteklassrummet är färdigbyggt och det går att boka för skolklasser. / Skogen i Skolan, Region Mälardalen
 • Barn lärde sig om skogsbrukets historia

  Barn lärde sig om skogsbrukets historia

  Elevdagar på Siljansfors skogsmuseum i Mora och på Lomkällan Särna skogs- och försvarsmuseum i Särna./Region Dalarna-Gävleborg
 • Vi vill säkerställa att det även i framtiden finns folk som bryr sig om och vill arbeta med skogen

  Ni har nyligen lanserat ett nytt digitalt läromedel – Skogslektioner. Det tar upp skogens viktiga roll i omställningen till ett hållbart samhälle. – Skogen väver samman alla delar av hållbar utveckling: det ekologiska, det ekonomiska och det sociala perspektivet. Vi vill förmedla hopp och handlingskraft och visa på skogens många möjligheter. Med ett digitalt läromedel kan vi nu nå även dem som inte har en skog runt knuten, säger Theresa von Hofsten, Skogen i Skolan / Handelsbanken, Skog och lantbruk
 • Nu kör "Halvan" skogsmaskin

  Många känner till den populära barnboksfiguren ”Halvan” och nu släpps boken ”Här kommer skogsmaskinerna”. Även figuren Jonna, som kör skotare, är med i boken. Boken bygger på besök hos Sveaskog och en avverkning i Västmanland under försommaren 2019.
 • Paljakka-laget - tjejer om kör skogsmaskiner

  Paljakkalaget – tjejerna som stortrivs med jobbet i skogen

  Tycker du det skulle vara kul att jobba i skogen? Är du intresserad av att köra stora maskiner? Då ska du inte tveka, sök till en maskinförarutbildning! Så lyder budskapet när jag frågar Johanna, Beatrice, Anna och Anna om hur de hamnade bakom spakarna på sina skogsmaskiner. / Skogen i Skolan, Region Västernorrland
 • Skogslektioner - ett digitalt läromedel från Skogen i Skolan

  Sagt om skogslektionerna...

  Under våren fick en utvald skara elever och lärare testa skogslektioner. Så här tyckte de om materialet…
 • Skogslektioner - ett digitalt läromedel från Skogen i Skolan

  Nu tar vi skogen till skolan!

  Nu har vi lanserat Skogen i Skolans digitala läromedel – Skogslektioner. Under snart 50 år har vi försett lärare med verktyg för att arbeta med utomhuspedagogik. Det har gjort att hundratusentals barn har fått vistas i och skapa en god relation till skogen. Med det nya läromedlet tar vi digitala verktyg till hjälp för att locka dem som har svårare att ta sig ut i skogen. Vi tar skogen till skolan!
 • Skogen i Skolan önskar alla en härlig och ansvarsfull sommar!

  När det gäller Skogen i Skolan har många aktiviteter skjutits fram eller ställts in pga Covid-19. Efter sommaren planerar vi ändå att kunna lansera vårt digitala läromedel Skogslektioner och även ett uteklassrum på Stora Skuggan som ligger på Kungliga Djurgården i Stockholm. Prova på våra övningar under sommaren, se filmer om skogliga yrken samt hur du använder skolskogsryggsäcken på Facebook, Twitter, Instagram och YouTube. Vi önskar alla en härlig och ansvarsfull ledighet och att vi snart ses igen! Sommarhälsningar från Skogen i Skolans kansli

Sidor