Fördjupa dina kunskaper om skog och rovdjur i Järvsö

Anmäl dig till utbildningsdagarna i oktober! I juni ordnade Region Dalarna-Gävleborg en inspirationsdag för ett fyrtiotal lärare i Järvsö. Deltagarna fick information om Skogen i Skolan, Rovdjurscentret och prövade några övningar från skolskogslådan. Detta var en försmak av utbildningen på Järvzoo den 30-31/10. Det finns fortfarande platser kvar till utbildningen. Skicka e-post till ylva@de5stora.com eller ring på tel: 0651-41172.

Inspirationsdagen började med ett kortare teoripass med information om Skogen i Skolan och Rovdjurscentret De 5 stora, skogskunskap på skolans villkor och utbildningsdagarnarna i oktober.

Ett fyrtiotal lärare deltog på inspirationsdagen

Regionsamordnare Lena Åbom berättade om hur Skogen i Skolans verksamhet är uppbyggd.
- Utomhuspedagogik är verktyget för att lära ut kunskap om skog på skolans villkor. Vi arrangerar lärarkurser, ordnar egna skolskogar åt skolor, skogsdagar för elever och studiebesök på industrier och företag.
Information om hur din skola får en egen skolskog

Skogsbrukets kretsloppLena visade Skogen i Skolans koncept med övningar och faktablad som finns på webbplatsen och läromedel om skog som går att att beställa. Beställ läromedel om skog

Region Dalarna-Gävleborg har i flera år samarbetat med Rovdjurscentret De 5 stora och ordnat utbildningar om skog och rovdjur.

- Vad är ett rovdjur? Vår definition är djur som dödar andra djur för att äta upp dem. De 5 stora i Sverige är: varg, lo, björn, järv och människa, sa Ylva Ericson.

Ylva Ericson, Rovdjurscentret De 5 stora

Därefter fick deltagarna prova på en del spindelövningar för att se hur man som lärare praktiskt kan ha lektioner i skogen med sina elever. En hel del av övningarna och verktygen finns i skolskogslådan som går att beställa på Skogen i Skolans webbplats. Beställ skolskogslåda

Övning i att mäta trädets höjd

Fördjupningskurs om skog och rovdjur
Under höstlovet 2013 ordnar Rovdjurscentret och Skogen i Skolan en fördjupningskurs för dig som vill arbeta med skog och rovdjur i skolan. Kursen pågår under två dagar där vi varvar teori med praktiska övningar både inomhus och utomhus. Övningarna passar bra in i den nya läroplanen.
Det finns platser kvar!

När: 30-31 oktober 2013
Var: Rovdjurscentret De 5 stora i Järvsö
Pris: 500 kr inkl all mat samt logi i stugor (frukost ingår inte)
Anmälan: ylva@de5stora.com eller 0651-41172

Mer information

Gunilla Häggström, webbansvarig digitala medier, Skogen i SkolanGunilla Häggström
Webbansvarig Skogen i Skolan
Nationella kansliet

Alla fotografier och filmer är tagna av: Emily Karlsson

Övning i att definiera olika trädslag
Övningarna pågick längs stigen som leder runt Järvzoo
Utsikt från restaurangen på Järvzoo Vägen till Järvzoo och Rovdjurscentret De 5 stora
En permanent utställning finns inne på Rovdjurscentret
  • Ekar på Stora Skuggan Foto: Anna Steinwall

Visa upp skolans bästa utemiljö i vår kampanj #uteklassrummet under september/oktober

Skolan spelar en stor roll för barns kunskap om naturen och vana att vistas utomhus. I september och oktober under Friluftslivets år 2021 kommer Luften är fri (där Skogen i Skolan är med) lyfta skolan och vikten av utomhuspedagogik lite extra.
  • Bild på ett basläger. Foto Jens Meyer

Skapa ett eget uteklassrum!

Flyttar man ”klassrummet” ut i skogen får det dimensioner som aldrig låter sig skapas inomhus. Här kan eleverna ta till sig nya kunskaper med alla sina sinnen.
  • Träden räddar världen!

Vilka produkter från skogen är viktiga för dig? Vi har lektioner som handlar om hur produkter från skogen kan bidra till en mer hållbar utveckling.
  • Boka kostnadsfritt uteklassrummet Yggdrasil på Stora Skuggan!

Skolor och pedagogiska verksamheter för barn och unga kan boka klassrummet kostnadsfritt från en halvtimme upp till en heldag genom Skogen i Skolan Mälardalen. Uteklassrummet har en area på 50 kvm, med bänkar och en eldstad.
  • Ny affisch om skogsbrukets kretslopp!

Efterfrågan på förnybara skogsprodukter är stor just nu och självklart präglar det våra skogar. Men visste du att det finns ungefär dubbelt så mycket träd i de svenska skogarna idag om man jämför med för 100 år sedan! Det beror bland annat på bra plantmaterial, bättre metoder för återväxt och på att man hela tiden ser till att hålla skogen frisk och växtkraftig.
  • Utomhuspedagogik behöver inte alls vara svårt!

I vår Skolskogsryggsäck finns massor av färdigt material för dig som vill komma igång med undervisning utomhus. Genom att följa övningarna i vår ryggsäck så kommer eleverna att få röra sig runt i skogen och lösa olika uppgifter, detta medan du som lärare står i mitten och är spindeln i nätet.
  • Basläger och uteklassrum byggs i Värmland för utomhuspedagogik!

I Värmland samverkar Skogen i Skolan med Naturnära Jobb genom att bygga och ställa i ordning basläger och flera uteklassrum i regionens skolskogar.
  • Vindskydd byggs i Norrbotten för utomhuspedagogik!

Naturnära Jobb bygger vindskydden i block och kommer även ordna så att vindskydden kommer på plats. Framöver kommer skolorna få mer inspiration för att utveckla sina metoder för en kvalitativ utomhusundervisning av regionsamordnaren för Skogen i Skolan Norrbotten.

• Internationella skogsdagen 21 mars 2021

Kategorier: #IntSkogsdagen