Finalen i Skogens Mästare för Region Mälardalen

Futuraskolan Rådan från Sollentuna, Fredsborgskolan klass 7 EPSILON från Åkersberga och Uppsala Musikklasser, klass 7 A samt klass 7 BC hade kvalificerat sig till finalen för Skogens Mästare. Tävlingen tog plats på Ösby naturbruksgymnasium i Sala, Västmanland. Dagen inleddes med teoretiskt prov med skogliga frågor och om Allemansrätten. Skogens Mästare arrangeras i flera av Skogen i Skolans regioner och vänder sig till sjundeklassare.

Martin Klenz är skogskonsulent hos Skogsstyrelsen och arbetar med Skogen i Skolans verksamhet inom Region Mälardalen. Sedan tre år tillbaka arrangerar han tävlingen som vänder sig till sjundeklassare och i år var 442 elever anmälda som kom från 17 klasser i 12 skolor. Av dessa kvalificerade sig fyra klasser till finalen den 16 oktober på Ösby naturbruksgymnasium i Sala, Västmanland.

Elever från Futuraskolan Rådan från Sollentuna, Fredsborgskolan klass 7 EPSILON från Åkersberga och Uppsala Musikklasser, klass 7 A samt klass 7 BC skrev först teoretiskt prov med frågor om skog och Allemansrätten. Därefter lunch och sedan vidtog de praktiska momenten utomhus. De fick räkna antal träd och trädsorter i ett skogsbryn, mäta volymen på en stock och höjden på ett träd samt plocka ut de rätta skogliga verktygen då de hade snöskor på fötterna.

Efter en jämn och spännande kamp korades vinnarna där rektor för Ösby naturbruksgymnasium, Börje Andersson, delade ut priserna. Första pris var en fin pokal och 10.000 kronor som gick till Uppsala Musikklasser klass 7 BC. Andra pris var 5.000 kronor och gick till 7A, som också kom från Uppsala Musikklasser. Klass Epsilon från Fredsborgsskolan i Åkersberga fick tredje pris vilket var 3.000 kronor. Futuraskolan Rådan från Sollentuna blev fyra och fick 2000 kronor.

Funktionärer var Frida Pihl och Staffan Dackman från Region Mälardalen, samt Anna Malmström och Gunilla Häggström från Skogen i Skolans nationella kansli.

Uppsala musikklasser 7A kom tvåa i finalen för Skogens Mästare
Fredsborgsskolan kom trea i Region Mälardalens final av Skogens Mästare
Futuraskolan kom fyra i finalen för Skogens Mästare i Region Mälardalen

Mer information

Frida Pihl, Samordnare i Region Mälardalen och Anna Malmström, ledare för Storstadsprojektet Börje Andersson, rektor, Ösby naturbruksgymnasium
Åkern vid Ösby naturbruksgymnasium i Sala
Ett av delmomenten i finalen - mätning av stockens volym Elever väljer rätt skogligt verktyg med snöskor på fötterna
Huvudbyggnaden vid Ösby naturbruksgymnasium

Gunilla Häggström, Kommunikationsansvarig Skogen i Skolan
Kommunikationsansvarig
Skogen i Skolan

• SiS 50 år

I år fyller vår fina och skogliga verksamhet 50 år. HURRA!!!

Detta vill vi lyfta och fira tillsammans med dig, så håll koll - mer information kommer!
  • God jul och Gott nytt år!

Vi önskar er alla en riktigt härlig jul och ett gott nytt år!

Vi ses igen i januari!

Skogis granar

Julgranens historia sträcker sig så långt bak i tiden som på 1500-talet. I ett halvt millenium har det älskvärda trädet stått med ljus i grenarna hos familjer under årets mörkaste tid. Det skulle vara väldigt roligt att veta vad de på 1500-talet skulle tycka om dagens rosaglittriga plastgranar som pryder vissa hem.
  • Nu börjar det bli hög tid att införskaffa årets julgran!

Ska julgranen hålla sig fin länge så behöver man tänka på och även göra vissa saker. Vilken tid på dygnet är bäst att köpa julgran? Bör man lägga magnecyl eller kopparmynt i julgransfoten? Hur slipper man barnens konkurrens om att välja julgran? Med vad ska man spraya sin gran? Vad gör jag när granen stinker?
  • Skogens väsen

Helena Bengtsson vår regionsamordnare i Mälardalen, har utvecklat ett material som bygger på Skogen i Skolans digitala läromedel skogslektioner.se. Till skillnad från det digitala materialet är Helenas material anpassat för att ta med ut i skogen. Materialet passar bäst för årskurs 2 och 3 eller äldre elever.
  • Skapa fina saker med material från skogen!

I naturen hittar du mycket som kan ge kreativ inspiration. Vill du pyssla med dina elever så är senhösten ett superbra tillfälle att även komma ut i naturen en stund.
  • Skolskogsryggsäcken är nu anpassad efter Lgr22!

Tanken med vår ryggsäck är att göra det enkelt att undervisa i skogen. Vi vill visa att utomhuspedagogik inte behöver vara svårt.
  • SYV aktivitet

Succé för bussturnéer där SYVare fick uppleva det gröna sektorn med alla sinnen!

Inom ramen för årets Bonden i skolan-projekt i Mälardalen har drygt 70 studie- och yrkesvägledare (SYV) i Västmanlands, Stockholms och Uppsala län fått möjligheten att lära sig mer om de gröna näringarna. Även om aktuella arbetsmarknadstrender samt vilka utbildnings- och jobbmöjligheter som finns inom branschen.
  • Elever får lära sig om allemansrätten på golfbanan

En hel dag med undervisning utomhus på golfbanan med chans till ökad inlärning genom utomhuspedagogik, ökad rörelse och självklart även att prova på golf. Konceptet Golfbanan som utomhusklassrum fortsätter i Stockholms stad, och vidgas nu med kunskap om allemansrätten.
  • Jens Meyer och Sofia Norin, lärare på Hammarlundens skola.

Är du lärare och intresserad av utematlagning, här är något för dig!

Kanske du länge har funderat över att laga mat ute tillsammans med dina elever, men inte riktigt vågat? Vi inom Skogen i Skolan vill gärna ge dig stöd, tips och inspiration till hur du kan gå till väga!
  • Tvådagarskurs om skog, natur och rovdjur!

Den 31 okt - 1 nov 2022 bjuder Rovdjurscentret och Skogen i Skolan in till en kurs för dig som vill arbeta med skog, natur och djur i skolan.
  • Undervisningsupplägg

Nya fräscha undervisningsupplägg!

Skogen i Skolans undervisningsupplägg/övningar är nu anpassade efter den nya läroplanen grundskola (Lgr22) och förskola (Lpfö18). De har även fått en ny fräsch layout.