Ewa-Maries tre bästa tips om allemansrätten!

Written by Anna Steinwall On the 0 Comments
Ewa-Marie Zetterkvist arbetar sedan 2019 som inspiratör och utbildare med titeln regionsamordnare för verksamheten Skogen i Skolan i Norrbotten. Hon är utbildad lärare i fritidshem med många års erfarenhet och har undervisat som lärare i skolan sedan 2015. Läs hennes tre bästa tips – ”att undervisa om allemansrätten!”

 

Så här jobbar jag med och om allemansrätten med elever.

Jag möter många elever och lärare under ett läsår. Nästan alltid i en skog i närheten av skolan. Här lär, leker och upplever vi tillsammans i skogens klassrum. Jag möter flest elever från årskurs 3 till 6 från både stora och små skolor, från stadsnära skolor eller från byskolor.

Tips 1 Jag brukar alltid börja mina skogslektioner utomhus med en samling. En handuppräckning om hur många som regelbundet vistas i skog och mark brukar vara bra. Här får man synligt reda på hur få av våra skolbarn som faktiskt vistas i naturen.

Tips 2 Jag brukar ställa frågan: vad är allemansrätten? Har ni hört talas om den rätten? Kan man äta den? Förklara för mig vad det är. Här kommer förslag som ofta innehåller ordet INTE. Man får INTE… Då brukar jag vända på frågan och undra vad FÅR man göra i skog och mark? Här kommer ofta eleverna på vad man faktiskt FÅR göra. Vi brukar tillsammans säga i kör hur man enkelt kan sammanfatta allemansrätten: ”Inte störa – inte förstöra!”

Tips 3 Skogen i Skolan har affischer i A3 som man kan skriva ut och laminera för att både visa och läsa om allemansrätten. De brukar vara bra att kika på när eleverna fått berätta och visa sina kunskaper. Efter detta brukar jag starta någon av lektionsuppgifterna under utomhuslektionen. Innan starten av uppgiften påminner jag alltid om allemansrätten.

Jag brukar särskilt uppmärksamma eleverna på om det finns nyplanterad skog, bark eller näver på träd som någon skadat, prata om att elda säkert och med respekt samt påminna alla om att visa varsamhet mot växter, djur och natur vid uppgifter och övningar med lektionsupplägg. Vi brukar också prata om betydelsen av att öva sig på att ta ansvar för skräp i naturen och att inte lämna spår efter sig.

Eftersom Skogen i Skolans läromedel och undervisningsmaterial har kursplanen för grundskolan som utgångspunkt (Lgr 11- Lgr 22) med olika ämnen integrerade, kan jag variera mina upplägg och anpassa efter elevgrupp och antal. Nu finns nya övningar om allemansrätten som känns i tiden och varierande. Dessa kommer att bli väldigt bra för alla som undervisar i grundskolan. Tema allemansrätten kan man arbeta med både inomhus och utomhus.

Lycka till!

Hälsningar från Ewa-Marie

(Foto: Egen/Ewa-Marie Zetterkvist)

Här kommer även tre snabba tips från Ewa-Marie!

1. Var ute. Samla eleverna. Se naturen tillsammans.

2. Låt eleverna bidra med sina egna kunskaper om allemansrätten, som utgångspunkt.

3. Visa eleverna spår efter människor i naturen.

 

 

Uppdaterad:
Anna Steinwall
Verksamhetsledare
  Annons
 • "Man får gå nästan överallt!"

  I den nya filmen "Skogsäventyret" får vi följa kompisarna Nora och Linnea, på en vandring med övernattning i skogen.
 • Tre höst-tips från Jens Meyer!

  Hösten är en härlig tid för utomhuspedagogik. Jens Meyer är Skogen i Skolans regionsamordnare i Värmland, och har lång erfarenhet av att lära ute. Läs hans tre bästa höst-tips!
 • Bli naturbegåvad med Skogen i Skolan!

  Vill du att dina elever ska bli riktiga naturbegåvningar? Här är tre undervisningsupplägg för lärorik och rolig undervisning utomhus.
 • Fokus på att lära ute under oktober månad!

  Skolan spelar en viktig roll för morgondagens skogsintresserade. Vanor går i arv och genom skolan får alla barn samma förutsättningar till det arvet. Genom kunskap om och erfarenhet av naturen och skogen, blir barnen mer benägna att bevara och varsamt nyttja den i framtiden.
 • En bild på kor.

  Välkommen till Bonden i skolan-veckan 2021

  Är du lärare för åk 4-6, eller har du barn i den åldern i Västmanland, Uppsala eller Stockholms län? Kolla in det digitala eventet Bonden i skolan-veckan 15-19 november! 
 • Tvådagarskurs om skog, rovdjur, naturvetenskap och teknik

  Skogen i Skolan, Rovdjurscentret och 2047 Science center bjuder in till en kurs för dig som vill arbeta med skog, natur och djur i skolan. Kursen har fokus på natur, men ger också exempel på hur skolans andra ämnen kan läras in med hjälp av utomhuspedagogik.
 • tre person går i naturen

  Prova nya Skogslektioner för årskurs 7-9

  I januari lanseras vårt nya digitala läromedel riktat till högstadiet. Nu söker vi lärare som vill testa läromedlet i förväg, och hjälpa oss se till att det blir riktigt bra!
 • Sista chansen att vinna en Skolskogsryggsäck från Skogen i Skolan!

  Skolan spelar en stor roll för barns kunskap om naturen och vana att vistas utomhus. I september och oktober under Friluftslivets år 2021 kommer Luften är fri (där Skogen i Skolan är med) lyfta skolan och vikten av utomhuspedagogik lite extra.
 • Bild på ett basläger. Foto Jens Meyer

  Skapa ett eget uteklassrum!

  Flyttar man ”klassrummet” ut i skogen får det dimensioner som aldrig låter sig skapas inomhus. Här kan eleverna ta till sig nya kunskaper med alla sina sinnen.
 • Träden räddar världen!

  Vilka produkter från skogen är viktiga för dig? Vi har lektioner som handlar om hur produkter från skogen kan bidra till en mer hållbar utveckling.
 • Boka kostnadsfritt uteklassrummet Yggdrasil på Stora Skuggan!

  Skolor och pedagogiska verksamheter för barn och unga kan boka klassrummet kostnadsfritt från en halvtimme upp till en heldag genom Skogen i Skolan Mälardalen. Uteklassrummet har en area på 50 kvm, med bänkar och en eldstad.
 • Ny affisch om skogsbrukets kretslopp!

  Efterfrågan på förnybara skogsprodukter är stor just nu och självklart präglar det våra skogar. Men visste du att det finns ungefär dubbelt så mycket träd i de svenska skogarna idag om man jämför med för 100 år sedan! Det beror bland annat på bra plantmaterial, bättre metoder för återväxt och på att man hela tiden ser till att hålla skogen frisk och växtkraftig.

Sidor