Evenemanget Bonden i Skolan ger kunskap om jord och skog till tusentals elever

Personal från Skogen i Skolan Mälardalen deltog på aktiviteten Bonden i skolan
Lärare och elever fick följa jordens och skogens kretslopp med plantering, skörd och förädling och även upptäcka matens väg från jord till bord. Det innehållsrika programmet tog tre timmar och bjöd på en vandring utomhus mellan bemannande stationer med praktiska och teoretiska övningar. Genom besöket på Bonden i skolan på Jällagymnasiet fick eleverna möjlighet att ta del av flera mål i läroplanen och aktiviteten vände sig till elever i årskurs 4-6.

Aktiviteten pågick 13-14 september 2018 kl. 9–15 på Jällagymnasiet utanför Uppsala.

Invigning av Bonden i skolan på Uppsala yrkesgymnasium Jälla skedde den 13/9.
- Ett 20-tal politiker, skolchefer och kostchefer dök också upp bl.a. flertalet partiers kommunalråd. Tal av Erik Pelling (s) grundskolechef Ingela Hamlin, säger Per Pettersson, LRF Mälardalens regionordföranden.

- Vi vill sprida kunskap om det gröna näringslivet med fokus på svensk mat och dess mervärden, svensk skog och vad svenskt lantbruk betyder för klimat och miljö. Tanken är att skapa en positiv bild av det svenska jord- och skogsbruket. Långsiktiga mål är att få fler att köpa svenskt och få fler att vilja jobba inom det gröna näringslivet. Det är ett viktigt arbete i storstadsregionen Stockholms, Uppsala och Västmanlands län där 30 procent av Sveriges befolkning bor och nära en tredjedel av landets grundskoleelever och lärarkår finns, säger Helena Isakson.

I maj arrangerade vi två stora Bonden i skolan-aktiviteter i Västmanlands län; på Geddeholms gård utanför Västerås och – nytt för i år – på Ösby naturbruksgymnasium utanför Sala. I Stockholms län kommer elever på besök till Berga naturbruksgymnasium 26-27 september, säger Sara Danvind.

Skogen i Skolan på aktiviteten Bonden i skolan på Jälla
På skogsdelen av evenemanget deltog Skogen i Skolan med en mängd stationer där eleverna fick lära sig att plantera skogsplantor, se flera av skogens produkter som visades av personal från Mellanskog och eleverna stod i lång kö för att få sitta i en skogsmaskin.
Förutom Skogen i Skolan deltog också Svenska Jägarförbundet och Jägarnas Riksförbund som visade våra rovdjur och vilka regler som gäller för jägare vid jakt.

• Tvådagarskurs om skog, rovdjur, naturvetenskap och teknik

Skogen i Skolan, Rovdjurscentret och 2047 Science center bjuder in till en kurs för dig som vill arbeta med skog, natur och djur i skolan. Kursen har fokus på natur, men ger också exempel på hur skolans andra ämnen kan läras in med hjälp av utomhuspedagogik.
  • Skolan spelar en viktig roll

Skolan spelar en viktig roll för morgondagens skog- och naturintresserade. Vanor går i arv och genom skolan får alla barn samma förutsättningar till det arvet.
  • tre person går i naturen

Prova nya Skogslektioner för årskurs 7-9

I januari lanseras vårt nya digitala läromedel riktat till högstadiet. Nu söker vi lärare som vill testa läromedlet i förväg, och hjälpa oss se till att det blir riktigt bra!
  • Sista chansen att vinna en Skolskogsryggsäck från Skogen i Skolan!

Skolan spelar en stor roll för barns kunskap om naturen och vana att vistas utomhus. I september och oktober under Friluftslivets år 2021 kommer Luften är fri (där Skogen i Skolan är med) lyfta skolan och vikten av utomhuspedagogik lite extra.
  • Bild på ett basläger. Foto Jens Meyer

Skapa ett eget uteklassrum!

Flyttar man ”klassrummet” ut i skogen får det dimensioner som aldrig låter sig skapas inomhus. Här kan eleverna ta till sig nya kunskaper med alla sina sinnen.
  • Träden räddar världen!

Vilka produkter från skogen är viktiga för dig? Vi har lektioner som handlar om hur produkter från skogen kan bidra till en mer hållbar utveckling.
  • Boka kostnadsfritt uteklassrummet Yggdrasil på Stora Skuggan!

Skolor och pedagogiska verksamheter för barn och unga kan boka klassrummet kostnadsfritt från en halvtimme upp till en heldag genom Skogen i Skolan Mälardalen. Uteklassrummet har en area på 50 kvm, med bänkar och en eldstad.
  • Ny affisch om skogsbrukets kretslopp!

Efterfrågan på förnybara skogsprodukter är stor just nu och självklart präglar det våra skogar. Men visste du att det finns ungefär dubbelt så mycket träd i de svenska skogarna idag om man jämför med för 100 år sedan! Det beror bland annat på bra plantmaterial, bättre metoder för återväxt och på att man hela tiden ser till att hålla skogen frisk och växtkraftig.
  • Utomhuspedagogik behöver inte alls vara svårt!

I vår Skolskogsryggsäck finns massor av färdigt material för dig som vill komma igång med undervisning utomhus. Genom att följa övningarna i vår ryggsäck så kommer eleverna att få röra sig runt i skogen och lösa olika uppgifter, detta medan du som lärare står i mitten och är spindeln i nätet.
  • Basläger och uteklassrum byggs i Värmland för utomhuspedagogik!

I Värmland samverkar Skogen i Skolan med Naturnära Jobb genom att bygga och ställa i ordning basläger och flera uteklassrum i regionens skolskogar.
  • Vindskydd byggs i Norrbotten för utomhuspedagogik!

Naturnära Jobb bygger vindskydden i block och kommer även ordna så att vindskydden kommer på plats. Framöver kommer skolorna få mer inspiration för att utveckla sina metoder för en kvalitativ utomhusundervisning av regionsamordnaren för Skogen i Skolan Norrbotten.