Foto: Kent Claesson
Vi vill därför lyfta ett bra exempel där man jobbat med att koppla ihop skolan med skogsbranschen. Vi har pratat med en av Skogen i Skolans regionsamordnare i Västerbotten, Matilda Linegård, som varit involverad i projektet.
Bild: Matilda Lingegård
Berätta kort om vilka olika aktörer som samarbetat?
- Umeå kommun och Skogen i Skolan fungerar båda som spindeln i nätet. Umeå kommun kontaktar skolorna och fördelar praoplatser till intresserade elever. Skogen i Skolan har kontakt med skogsbranschen och samordnar dem så att eleverna får ta del av så många som möjligt av skogens alla värden. I Västerbotten har Holmen, Sveaskog, SCA, Norra Skog och Skogsstyrelsen varit de organisationer som eleverna fått möta.
Hur kan en praodag se ut för eleverna?
- Under praoveckan, tis-tors får eleverna dels hänga med ut i skogen och bland annat besöka avverkningslag och industri, dels besöka medarbetare på kontoret och ta del av arbetet med logistik och olika kartprogram.
Kan du ge några handfasta tips på saker man bör tänka på när man tar sig an ett sånt här projekt?
- Att dela på ansvaret tycker vi har varit ett vinnande koncept. Då får eleven en helhetsbild av olika arbetsplatser och den organisation som tar emot kan lägga mycket energi på eleverna då det handlar om en dag och inte en hel vecka. Under veckan har vi dock samma tider och samma mötesplats varje dag för att underlätta för eleverna.
Det är också viktigt att tänka på att detta är ett långsiktigt arbete, det är viktigt att förstå att efter varje praoperiod så för Skogen i Skolan och Umeå kommun dialog med varandra för att se om det finns delar som vi vill justera för att det ska bli ännu bättre för alla inblandade.
Slutligen, varför är det så viktigt att få till prao och specifikt för skogsbranschen?
- Skogsbranschen är en otroligt bred bransch och även en bransch som inte syns så mycket ute i samhället. Därför är det viktigt att visa upp vad vi faktiskt gör.