Ett bra exempel på hur man kan jobba med skoglig prao

Written by Anna Steinwall On the 0 Comments
Arbetsmarknaden idag är kanske tuffare än någonsin och behovet av att våra ungdomar får komma ut och testa på är stort. Det ligger ett stort ansvar på skolan att skapa kopplingar till arbetslivet.

 

Foto: Kent Claesson

Vi vill därför lyfta ett bra exempel där man jobbat med att koppla ihop skolan med skogsbranschen. Vi har pratat med en av Skogen i Skolans regionsamordnare i Västerbotten, Matilda Linegård, som varit involverad i projektet.

Bild: Matilda Lingegård

Berätta kort om vilka olika aktörer som samarbetat?

- Umeå kommun och Skogen i Skolan fungerar båda som spindeln i nätet. Umeå kommun kontaktar skolorna och fördelar praoplatser till intresserade elever. Skogen i Skolan har kontakt med skogsbranschen och samordnar dem så att eleverna får ta del av så många som möjligt av skogens alla värden. I Västerbotten har Holmen, Sveaskog, SCA, Norra Skog och Skogsstyrelsen varit de organisationer som eleverna fått möta.

Hur kan en praodag se ut för eleverna?

- Under praoveckan, tis-tors får eleverna dels hänga med ut i skogen och bland annat besöka avverkningslag och industri, dels besöka medarbetare på kontoret och ta del av arbetet med logistik och olika kartprogram.

Kan du ge några handfasta tips på saker man bör tänka på när man tar sig an ett sånt här projekt?

- Att dela på ansvaret tycker vi har varit ett vinnande koncept. Då får eleven en helhetsbild av olika arbetsplatser och den organisation som tar emot kan lägga mycket energi på eleverna då det handlar om en dag och inte en hel vecka. Under veckan har vi dock samma tider och samma mötesplats varje dag för att underlätta för eleverna.

Det är också viktigt att tänka på att detta är ett långsiktigt arbete, det är viktigt att förstå att efter varje praoperiod så för Skogen i Skolan och Umeå kommun dialog med varandra för att se om det finns delar som vi vill justera för att det ska bli ännu bättre för alla inblandade.

Slutligen, varför är det så viktigt att få till prao och specifikt för skogsbranschen?

- Skogsbranschen är en otroligt bred bransch och även en bransch som inte syns så mycket ute i samhället. Därför är det viktigt att visa upp vad vi faktiskt gör.

 

 

Uppdaterad:
Anna Steinwall
Verksamhetsledare
  Annons
 • Björk - ett älskat träd

  Björken är ett folkkärt träd och med sin ljusa nästan vita bark och med sina gröna friska blad är den även en vacker symbol för Norden och för den härliga sommaren!
 • Ekollon

  Eken – kungens ädla träd

  Eken är Sveriges vanligaste ädla lövträd och växer naturligt från söder upp till Dalälven. Men trädet kan också förkomma längre upp, exempelvis längs Norrlandskusten, där klimatet är milt.
 • Skogen i Skolan och Mera Skog i Västerbotten söker en verksamhetsledare

  Vi söker dig som vill sprida utomhuspedagogik och kunskap om skogen på skolans villkor. Mera Skog i Västerbotten är en intresseorganisation som ägs och finansieras av skogssektorn i Västerbottens län. Skogen i Skolan är ett nationellt samverkansprogram mellan skolan och Sveriges skogliga intressenter.
 • Ask - myternas träd

  Asken är ett ståtligt träd med många goda egenskaper. Den är lätt att känna igen med sina flikiga blad.
 • SiS 50 år

  I år fyller vår fina och skogliga verksamhet 50 år. HURRA!!!

  Detta vill vi lyfta och fira tillsammans med dig, så håll koll - mer information kommer!
 • God jul och Gott nytt år!

  Vi önskar er alla en riktigt härlig jul och ett gott nytt år!

  Vi ses igen i januari!
 • Skogis granar

  Skogis granar

  Julgranens historia sträcker sig så långt bak i tiden som på 1500-talet. I ett halvt millenium har det älskvärda trädet stått med ljus i grenarna hos familjer under årets mörkaste tid. Det skulle vara väldigt roligt att veta vad de på 1500-talet skulle tycka om dagens rosaglittriga plastgranar som pryder vissa hem.
 • Nu börjar det bli hög tid att införskaffa årets julgran!

  Ska julgranen hålla sig fin länge så behöver man tänka på och även göra vissa saker. Vilken tid på dygnet är bäst att köpa julgran? Bör man lägga magnecyl eller kopparmynt i julgransfoten? Hur slipper man barnens konkurrens om att välja julgran? Med vad ska man spraya sin gran? Vad gör jag när granen stinker?
 • Skogens väsen

  Helena Bengtsson vår regionsamordnare i Mälardalen, har utvecklat ett material som bygger på Skogen i Skolans digitala läromedel skogslektioner.se. Till skillnad från det digitala materialet är Helenas material anpassat för att ta med ut i skogen. Materialet passar bäst för årskurs 2 och 3 eller äldre elever.
 • Skapa fina saker med material från skogen!

  I naturen hittar du mycket som kan ge kreativ inspiration. Vill du pyssla med dina elever så är senhösten ett superbra tillfälle att även komma ut i naturen en stund.
 • Skolskogsryggsäcken är nu anpassad efter Lgr22!

  Tanken med vår ryggsäck är att göra det enkelt att undervisa i skogen. Vi vill visa att utomhuspedagogik inte behöver vara svårt.
 • SYV aktivitet

  Succé för bussturnéer där SYVare fick uppleva det gröna sektorn med alla sinnen!

  Inom ramen för årets Bonden i skolan-projekt i Mälardalen har drygt 70 studie- och yrkesvägledare (SYV) i Västmanlands, Stockholms och Uppsala län fått möjligheten att lära sig mer om de gröna näringarna. Även om aktuella arbetsmarknadstrender samt vilka utbildnings- och jobbmöjligheter som finns inom branschen.

Sidor