En oönskad gäst

Written by admin On the 0 Comments
Mårdhunden kan orsaka stor skada på fågellivet om den får tillfälle att sprida sig i Sverige. Ett stort inventeringsprojekt pågår i Norrbotten i regi av Naturvårdsverket, Svenska jägareförbundet och SLU.

Mårdhunden (Nyctereutes procyonoides) är en främmande art som kan orsaka stor skada på exempelvis det inhemska fågellivet om den etablerar sig i Sverige. Dessutom kan den sprida allmänfarliga sjukdomar som rabies. Projekt Mårdhund går ut på att hindra mårdhundar att etablera sig i Sverige. Det leds av Fredrik Dahl och P-A Åhlén inom SLUs program Vilt och drivs i samarbete med Naturvårdsverket, Svenska Jägareförbundet och Länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten.

Mårdhundarna ska lockas fram med hjälp av doftsekret och fångas i fällor. De som fångas in förses med radiosändare för att forskarna ska kunna följa djuret tillbaka till de övriga djuren i gruppen, så att samtliga individer kan fångas och avlivas. I mitten av november hade Jägareförbundet fått in drygt 100 rapporter av mårdhundar och dessutom var ett 40-tal djur skjutna, fångade eller trafikdödade i landet.

Arten mårdhund utgör ett eget släkte av familjen hunddjur, och kommer ursprungligen från de östra delarna av Asien. Mårdhunden introducerades som pälsvilt till västra delarna av dåvarande Sovjetunionen. Mårdhunden är stor som en räv, men har kortare ben och svans, och ett litet huvud med korta runda öron.

Uppdaterad:

Sidor