Eleverna går - för miljöns skull

I Göteborg säger 2 500 elever nej till att bli skjutsade till skolan. Satsningen På egna ben ska förbättra klimatet, trafiksäkerheten - och skolresultaten.
Idag är det vanligt att elever blir skjutsade av föräldrar till skolan. - Det är inte hållbart i längden varken för klimatet, närmiljön eller trafiksäkerheten, säger Lena Eveby, projektledare för På egna ben till Göteborgsposten.Under fem veckor tackar 2 500 elever i årskurserna 4-6 nej till att åka bil och i stället gå, cykla eller åka kollektivtrafik till skolan.- Det handlar om att på ett roligt sätt lära eleverna om hållbara resvanor. Att få dem att förstå att allt hänger ihop - blir det mindre bilar utanför skolan, blir närmiljön säkrare samtidigt som klimatet och deras hälsa förbättras, säger Eveby.Projektet har pågått i liten skala de senaste två åren och föräldrarna är nöjda och vågar lita på att barnen klarar sig i trafiken. De elever som hittills har ingått i projektet tycker att det är mycket roligare att gå eller cykla till skolan med en kompis istället för att åka bil.Projektet är utformat som en tävling där den klass som samlat mest poäng vinner en övernattning på Universeum.