Elever får lära sig om allemansrätten på golfbanan

Written by Anna Steinwall On the 0 Comments
En hel dag med undervisning utomhus på golfbanan med chans till ökad inlärning genom utomhuspedagogik, ökad rörelse och självklart även att prova på golf. Konceptet Golfbanan som utomhusklassrum fortsätter i Stockholms stad, och vidgas nu med kunskap om allemansrätten.

 

Foto: Idrottens Kraft

Under september har cirka 250 elever och deras lärare från fem grundskolor i Stockholms stad besökt ett flertal golfklubbar inom regionen och fått prova på undervisning utomhus med golfbanan som arena.

Konceptet drivs sedan några år tillbaka som ett pilotprojekt av Svenska Golfförbundet och STERF – de nordiska golfförbundens gemensamma forskningsstiftelse - i samarbete med Utbildningsförvaltningen Stockholms stad, Skogen i Skolan samt Spetsa vid Linköpings universitet.

I år har man vidgat utomhusundervisningen med kunskap om allemansrätten.

Maria Strandberg, direktör på STERF och initiativtagare till Golfbanan som utomhusklassrum, förklarar:

- På golfbanan finns det en mängd olika naturtyper som är lättillgängliga och därför tycker jag att golfbanan är en utmärkt plats för att utbilda och informera om allemansrätten.

 

Helena Bengtsson

Helena Bengtsson, Skogen i Skolan Mälardalen  Foto: Idrottens Kraft

Helena Bengtsson, regionsamordnare för Skogen i Skolan Mälardalen är ansvarig för fortbildningen av lärare och ser en naturlig koppling mellan utomhusundervisning och ökad kunskap om allemansrätten.

- Allemansrätten är viktig för utomhusundervisningen eftersom den ger oss tillträde till natur och mark som vi inte själva äger. Så länge vi inte stör och förstör, och lär oss respektera varandra utomhus, kommer vi alla trivas när vi möts i utomhusklassrummet.

Utomhusundervisningen på golfbanan utgår från Skogen i Skolans läromedel, undervisningsupplägg och övriga material. Varje skola får också en Skolskogsryggsäck i gåva för att själva kunna fortsätta med utomhuspedagogik på egen hand. Mer om Skolskogsryggsäcken:

 

Foto: Idrottens Kraft

Eva Krantz är projektledare för Golfbanan som utomhusklassrum på Utbildningsförvaltningen Stockholms stad och ser ökad kunskap om allemansrätten som en naturlig del i undervisningen för stadens elever.

- Kunskapen om allemansrätten i Stockholms skolor är så viktig. Man behöver kunna se möjligheter för att vara ute i skog och mark, men man behöver också veta vad man ska ta hänsyn till när det gäller djur och natur. 

Så, vad tycker då eleverna själva? Alma Löfgren, klass 5B på Backluraskolan i Hässelby, säger om den nyvunna kunskapen där hon står i solskenet på Viksjö Golfklubb:

- Vi har lärt oss om allemansrätten att man inte får bryta vissa grenar, man får inte störa djuren som bor där, man får inte skräpa ner i naturen eller om någon äger de området kanske man inte vill tälta där. 

För att se filmen om Golfbanan som utomhusklassrum från Björkhagens GK och Viksjö GK, klicka här:

 

 

Uppdaterad:
Anna Steinwall
Verksamhetsledare
  Annons
 • Björk - ett älskat träd

  Björken är ett folkkärt träd och med sin ljusa nästan vita bark och med sina gröna friska blad är den även en vacker symbol för Norden och för den härliga sommaren!
 • Ekollon

  Eken – kungens ädla träd

  Eken är Sveriges vanligaste ädla lövträd och växer naturligt från söder upp till Dalälven. Men trädet kan också förkomma längre upp, exempelvis längs Norrlandskusten, där klimatet är milt.
 • Skogen i Skolan och Mera Skog i Västerbotten söker en verksamhetsledare

  Vi söker dig som vill sprida utomhuspedagogik och kunskap om skogen på skolans villkor. Mera Skog i Västerbotten är en intresseorganisation som ägs och finansieras av skogssektorn i Västerbottens län. Skogen i Skolan är ett nationellt samverkansprogram mellan skolan och Sveriges skogliga intressenter.
 • Ask - myternas träd

  Asken är ett ståtligt träd med många goda egenskaper. Den är lätt att känna igen med sina flikiga blad.
 • SiS 50 år

  I år fyller vår fina och skogliga verksamhet 50 år. HURRA!!!

  Detta vill vi lyfta och fira tillsammans med dig, så håll koll - mer information kommer!
 • God jul och Gott nytt år!

  Vi önskar er alla en riktigt härlig jul och ett gott nytt år!

  Vi ses igen i januari!
 • Skogis granar

  Skogis granar

  Julgranens historia sträcker sig så långt bak i tiden som på 1500-talet. I ett halvt millenium har det älskvärda trädet stått med ljus i grenarna hos familjer under årets mörkaste tid. Det skulle vara väldigt roligt att veta vad de på 1500-talet skulle tycka om dagens rosaglittriga plastgranar som pryder vissa hem.
 • Nu börjar det bli hög tid att införskaffa årets julgran!

  Ska julgranen hålla sig fin länge så behöver man tänka på och även göra vissa saker. Vilken tid på dygnet är bäst att köpa julgran? Bör man lägga magnecyl eller kopparmynt i julgransfoten? Hur slipper man barnens konkurrens om att välja julgran? Med vad ska man spraya sin gran? Vad gör jag när granen stinker?
 • Skogens väsen

  Helena Bengtsson vår regionsamordnare i Mälardalen, har utvecklat ett material som bygger på Skogen i Skolans digitala läromedel skogslektioner.se. Till skillnad från det digitala materialet är Helenas material anpassat för att ta med ut i skogen. Materialet passar bäst för årskurs 2 och 3 eller äldre elever.
 • Skapa fina saker med material från skogen!

  I naturen hittar du mycket som kan ge kreativ inspiration. Vill du pyssla med dina elever så är senhösten ett superbra tillfälle att även komma ut i naturen en stund.
 • Skolskogsryggsäcken är nu anpassad efter Lgr22!

  Tanken med vår ryggsäck är att göra det enkelt att undervisa i skogen. Vi vill visa att utomhuspedagogik inte behöver vara svårt.
 • SYV aktivitet

  Succé för bussturnéer där SYVare fick uppleva det gröna sektorn med alla sinnen!

  Inom ramen för årets Bonden i skolan-projekt i Mälardalen har drygt 70 studie- och yrkesvägledare (SYV) i Västmanlands, Stockholms och Uppsala län fått möjligheten att lära sig mer om de gröna näringarna. Även om aktuella arbetsmarknadstrender samt vilka utbildnings- och jobbmöjligheter som finns inom branschen.

Sidor