Dra till Södra Viken och upplev Skogens dagar!

Elever och pedagoger i årskurs 6 –8 i Värmland är välkomna till Skogens dagar i Sunne 16–17 maj 2019 kl. 9-15. Allt som är värt att veta om skogen kan ni få reda på genom att besöka olika stationer som alla på något sätt har med skog att göra. Arrangemanget är uppdelat i fyra teman: Skogen, Trävaror och transport, Massa och papper och Fritid i skogen. Skolorna deltar utan kostnad i Skogens Dagar. Anmälan senast den 18 april! / Skogen i Skolan

Detta möter du på skogens dagar – och mycket mera!
Som synes anknyter innehållet till de flesta ämnen i skolan.

Vilken skoldag!

Tema Skogen
Skogsbrukets kretslopp med plantering, röjning, gallring och avverkning, Räkna med skogen, Förr i tiden, IT och GPS i skogen. Energi i skogen. Drönare.

Tema Trävaror och transport
Stockar och sågning, Timmerbil, Framtid med trä, Såga och spika – bygga fågelholk. Prova på att köra fordonssimulatorer!

Tema Massa och Papper
Hur det blir papper, Gör ditt eget papper, Värmländska pappersprodukter, Bygga torn av mjölkförpackningar,

Återvinning
Tema Fritid i Skogen. Orientering, Vilt i skogen, Överlevnad i skogen.

Arrangemanget är uppdelat i fyra teman:

• Skogen
  • Trävaror och transport
  • Massa och papper
  • Fritid i skogen

De ligger alla placerade – som kartan visar – på ett enda stort aktivitetsfält. Inom vissa stationer finns det små slingor som leder in i skogen.
Det krävs inga angivna starttider, klassen kan valfritt starta på de stationer som passar bäst. Gymnasieelever hjälper till att hänvisa till lämplig station.

Det finns mycket att göra så ta hela dagen på er, kom tidigt och lämna aktiviteterna sent!

Dra till ”skogs” i maj!
Jens Meyer - projektledare tfn 054–55 57 16

För mer information och anmälan, se bifogad broschyr på denna sida!

• Utomhuspedagogik behöver inte alls vara svårt!

I vår Skolskogsryggsäck finns massor av färdigt material för dig som vill komma igång med undervisning utomhus. Genom att följa övningarna i vår ryggsäck så kommer eleverna att få röra sig runt i skogen och lösa olika uppgifter, detta medan du som lärare står i mitten och är spindeln i nätet.
  • Basläger och uteklassrum byggs i Värmland för utomhuspedagogik!

I Värmland samverkar Skogen i Skolan med Naturnära Jobb genom att bygga och ställa i ordning basläger och flera uteklassrum i regionens skolskogar.
  • Vindskydd byggs i Norrbotten för utomhuspedagogik!

Naturnära Jobb bygger vindskydden i block och kommer även ordna så att vindskydden kommer på plats. Framöver kommer skolorna få mer inspiration för att utveckla sina metoder för en kvalitativ utomhusundervisning av regionsamordnaren för Skogen i Skolan Norrbotten.

• Internationella skogsdagen 21 mars 2021

Kategorier: #IntSkogsdagen

• barn som badar i skog

SciFest 4-10 mars!

Vetenskapsfestivalen SciFest är digital i år – alla i hela Sverige kan vara med! Skogen i Skolan medverkar i två digitala montrar i samarbete med SLU och Skogforsk. Välkommen att besöka oss under festivalveckan!
  • Årskurs 7-9 får egna Skogslektioner

Det populära läromedlet Skogslektioner utvecklas under året med nya lektioner riktade till högstadiet. Var med och påverka hur det ska utformas genom att besvara vår enkät.
  • Månadens tema: Biologisk mångfald

Omkring hälften av alla arter som finns i Sverige lever i skogen. Vad sysslar de med, och vad görs för att skydda arterna? Om det finns det kunskap att hämta i våra Skogslektioner om biologisk mångfald.
  • Låt det ringa Ut för lärande, hälsa och välbefinnande

Utomhusmiljön är en pedagogisk tillgång och möjlighet för grundskola, förskola, fritidshem och gymnasium.
  • Klassrummet har flyttat ut i skogen

Frisk luft, mycket att upptäcka och betydligt mer coronasäkert. Nya uteklassrummet Yggdrasil i Stora Skuggan har invigts och barnen är nöjda. "Det finns mycket att göra i skogen" säger Oscar Widholm, andraklassare på Bobergsskolan. Skogen i Skolans uteklassrum på Djurgården är tillgängligt för lärare och elever att boka. / Tidningen Mitti