Börje Börjesson tilldelades Silverkvisten på seminarium om skogskommunikation

Börje Börjesson, ställföreträdande prefekt på Skogsmästarskolan fick utmärkelsen Silverkvisten från Föreningen Skogen på seminariet "Kommunikation om skog - i skogen". Seminariet arrangerades av Föreningen Skogen, Skogen i Skolan och CNV, Centrum för naturvägledning. Börje har länge arbetat för att få ett mer jämställt perspektiv i Skogsmästarprogrammet. - Jag är både tacksam och rörd för Silverkvisten. Vi strävar efter att få ett jämnare resultat på våra ansökningar till utbildningen vad gäller jämställdhet och arbetar kontinuerligt med genus och lika villkor, sa Börje Börjesson. Åsa Godeau, verksamhetsledare för Skogen i Skolan, läste motiveringen och förrättade utmärkelsen.

Börje Börjesson är adjunkt, studievägledare och ställföreträdande prefekt vid Skogsmästarskolan, som hör till SLU. Skogsmästarskolans huvudsakliga verksamhetsområden är utbildning, forskning, och uppdragsverksamhet. Utbildningsprogrammet
Skogsmästarprogrammet, Bachelor of Science in Forest Management innefattar 180 hp.  Skolan erbjuder också fristående högskolekurser inom olika ämnesområden samt, i samarbete med naturbruksgymnasier, Skogligt Basår som en väg in på programmet.

Börje tilldelas Silverkvisten för sitt genuina engagemang för skogselever, för skogens kompetensförsörjning och för lika villkor i sektorn, oavsett ålder, kön och etnicitet.

Börje inser vikten av en skogssektor med attraktionskraft för unga och arbetar för att förändra skogsnäringens attityder, värderingar och handlingar. Det krävs mod att verka för förändring av en stereotyp kultur och aktivt föra in jämställdhetsfrågor i debatten med näringens representanter.

Hans engagemang för kompetensförsörjning och tillväxt i skogsnäringen är äkta och återspeglas i hans dagliga arbete vid Skogsmästarskolan. Börje är en brygga mellan Skogmästarutbildningen och näringen. Han ser samarbete med organisationer och företag som en framgångsfaktor för utbildningen. Hans motto är att rekrytera goda studenter och sedan göra något gott MED dem, inte AV dem.

Skogsmästarskolan har startat ett skogligt basår vilket troligen är en orsak till att Skogsmästarskolan i dag har ett fortsatt strakt söktryck per plats.

Börje är, sist men inte minst, initiativtagare till ”Skogskurs för tjejer”. Kursen vänder sig till tjejer som inte har valt yrke än och är nyfikna på att jobba med skog med målet är att öka rekryteringen av kvinnor till branschen.

Vi gratulerar Börje Börjesson till utmärkelsen Silverkvisten!

Gunilla Häggström, kommunikationsansvarig SkogsSverige
Kommunikationsansvarig
SkogsSverige

• Utomhuspedagogik behöver inte alls vara svårt!

I vår Skolskogsryggsäck finns massor av färdigt material för dig som vill komma igång med undervisning utomhus. Genom att följa övningarna i vår ryggsäck så kommer eleverna att få röra sig runt i skogen och lösa olika uppgifter, detta medan du som lärare står i mitten och är spindeln i nätet.
  • Basläger och uteklassrum byggs i Värmland för utomhuspedagogik!

I Värmland samverkar Skogen i Skolan med Naturnära Jobb genom att bygga och ställa i ordning basläger och flera uteklassrum i regionens skolskogar.
  • Vindskydd byggs i Norrbotten för utomhuspedagogik!

Naturnära Jobb bygger vindskydden i block och kommer även ordna så att vindskydden kommer på plats. Framöver kommer skolorna få mer inspiration för att utveckla sina metoder för en kvalitativ utomhusundervisning av regionsamordnaren för Skogen i Skolan Norrbotten.

• Internationella skogsdagen 21 mars 2021

Kategorier: #IntSkogsdagen

• barn som badar i skog

SciFest 4-10 mars!

Vetenskapsfestivalen SciFest är digital i år – alla i hela Sverige kan vara med! Skogen i Skolan medverkar i två digitala montrar i samarbete med SLU och Skogforsk. Välkommen att besöka oss under festivalveckan!
  • Årskurs 7-9 får egna Skogslektioner

Det populära läromedlet Skogslektioner utvecklas under året med nya lektioner riktade till högstadiet. Var med och påverka hur det ska utformas genom att besvara vår enkät.
  • Månadens tema: Biologisk mångfald

Omkring hälften av alla arter som finns i Sverige lever i skogen. Vad sysslar de med, och vad görs för att skydda arterna? Om det finns det kunskap att hämta i våra Skogslektioner om biologisk mångfald.
  • Låt det ringa Ut för lärande, hälsa och välbefinnande

Utomhusmiljön är en pedagogisk tillgång och möjlighet för grundskola, förskola, fritidshem och gymnasium.
  • Klassrummet har flyttat ut i skogen

Frisk luft, mycket att upptäcka och betydligt mer coronasäkert. Nya uteklassrummet Yggdrasil i Stora Skuggan har invigts och barnen är nöjda. "Det finns mycket att göra i skogen" säger Oscar Widholm, andraklassare på Bobergsskolan. Skogen i Skolans uteklassrum på Djurgården är tillgängligt för lärare och elever att boka. / Tidningen Mitti