"Bonden i Skolan" gav tusentals elever kunskap om jord och skog på Berga nbg

Skogen i Skolan medverkade på Bonden i skolan på Berga
Lärare och elever fick lära sig plantering, skörd och förädling inom jord- och skogsbruk. Klasserna vandrade utomhus mellan bemannande stationer med praktiska och teoretiska övningar. Genom besöket på Bonden i skolan på Berga naturbruksgymnasium fick elever i årskurs 4-6 möjlighet att uppnå flera mål i läroplanen. #bis18

Aktiviteten pågick 26-27 september 2018 kl. 9–14 på Berga naturbruksgymnasium i Västerhaninge utanför Stockholm.

- Vi vill sprida kunskap om det gröna näringar med fokus på svensk skog och vad svenskt lantbruk betyder för klimat och miljö. Tanken är att skapa en positiv bild av jord- och skogsbruk. Långsiktiga mål är att få fler att vilja jobba inom det gröna näringslivet. Det är ett viktigt arbete i storstadsregionen Stockholms, Uppsala och Västmanlands län där 30 procent av Sveriges befolkning bor och nära en tredjedel av landets grundskoleelever och lärarkår finns, säger Helena Isakson.

I maj arrangerade vi två stora Bonden i skolan-aktiviteter på Geddeholms gård och på Ösby naturbruksgymnasium i Västmanland. I Uppsala kom eleverna till Jällagymnasiet och i Stockholms län kommer elever på besök till Berga naturbruksgymnasium 26-27 september, säger Sara Danvind.

Skogen i Skolan på aktiviteten Bonden i skolan på Berga
På skogsdelen av evenemanget deltog Skogen i Skolan med en mängd stationer där eleverna fick lära sig att plantera skogsplantor, se flera av skogens produkter som visades av personal från Skogssällskapet och eleverna stod i lång kö för att äta skogshuggarmat, dvs kolbullar.
Förutom Skogen i Skolan deltog också Svenska Jägarförbundet och Jägarnas Riksförbund som visade våra rovdjur och vilka regler som gäller för jägare vid jakt.

Ingvar Hansson, Region Mälardalen, lagade kolbullar till eleverna

• Utomhuspedagogik behöver inte alls vara svårt!

I vår Skolskogsryggsäck finns massor av färdigt material för dig som vill komma igång med undervisning utomhus. Genom att följa övningarna i vår ryggsäck så kommer eleverna att få röra sig runt i skogen och lösa olika uppgifter, detta medan du som lärare står i mitten och är spindeln i nätet.
  • Basläger och uteklassrum byggs i Värmland för utomhuspedagogik!

I Värmland samverkar Skogen i Skolan med Naturnära Jobb genom att bygga och ställa i ordning basläger och flera uteklassrum i regionens skolskogar.
  • Vindskydd byggs i Norrbotten för utomhuspedagogik!

Naturnära Jobb bygger vindskydden i block och kommer även ordna så att vindskydden kommer på plats. Framöver kommer skolorna få mer inspiration för att utveckla sina metoder för en kvalitativ utomhusundervisning av regionsamordnaren för Skogen i Skolan Norrbotten.

• Internationella skogsdagen 21 mars 2021

Kategorier: #IntSkogsdagen

• barn som badar i skog

SciFest 4-10 mars!

Vetenskapsfestivalen SciFest är digital i år – alla i hela Sverige kan vara med! Skogen i Skolan medverkar i två digitala montrar i samarbete med SLU och Skogforsk. Välkommen att besöka oss under festivalveckan!
  • Årskurs 7-9 får egna Skogslektioner

Det populära läromedlet Skogslektioner utvecklas under året med nya lektioner riktade till högstadiet. Var med och påverka hur det ska utformas genom att besvara vår enkät.
  • Månadens tema: Biologisk mångfald

Omkring hälften av alla arter som finns i Sverige lever i skogen. Vad sysslar de med, och vad görs för att skydda arterna? Om det finns det kunskap att hämta i våra Skogslektioner om biologisk mångfald.
  • Låt det ringa Ut för lärande, hälsa och välbefinnande

Utomhusmiljön är en pedagogisk tillgång och möjlighet för grundskola, förskola, fritidshem och gymnasium.
  • Klassrummet har flyttat ut i skogen

Frisk luft, mycket att upptäcka och betydligt mer coronasäkert. Nya uteklassrummet Yggdrasil i Stora Skuggan har invigts och barnen är nöjda. "Det finns mycket att göra i skogen" säger Oscar Widholm, andraklassare på Bobergsskolan. Skogen i Skolans uteklassrum på Djurgården är tillgängligt för lärare och elever att boka. / Tidningen Mitti