"Bonden i Skolan" gav tusentals elever kunskap om jord och skog på Berga nbg

Skogen i Skolan medverkade på Bonden i skolan på Berga
Lärare och elever fick lära sig plantering, skörd och förädling inom jord- och skogsbruk. Klasserna vandrade utomhus mellan bemannande stationer med praktiska och teoretiska övningar. Genom besöket på Bonden i skolan på Berga naturbruksgymnasium fick elever i årskurs 4-6 möjlighet att uppnå flera mål i läroplanen. #bis18

Aktiviteten pågick 26-27 september 2018 kl. 9–14 på Berga naturbruksgymnasium i Västerhaninge utanför Stockholm.

- Vi vill sprida kunskap om det gröna näringar med fokus på svensk skog och vad svenskt lantbruk betyder för klimat och miljö. Tanken är att skapa en positiv bild av jord- och skogsbruk. Långsiktiga mål är att få fler att vilja jobba inom det gröna näringslivet. Det är ett viktigt arbete i storstadsregionen Stockholms, Uppsala och Västmanlands län där 30 procent av Sveriges befolkning bor och nära en tredjedel av landets grundskoleelever och lärarkår finns, säger Helena Isakson.

I maj arrangerade vi två stora Bonden i skolan-aktiviteter på Geddeholms gård och på Ösby naturbruksgymnasium i Västmanland. I Uppsala kom eleverna till Jällagymnasiet och i Stockholms län kommer elever på besök till Berga naturbruksgymnasium 26-27 september, säger Sara Danvind.

Skogen i Skolan på aktiviteten Bonden i skolan på Berga
På skogsdelen av evenemanget deltog Skogen i Skolan med en mängd stationer där eleverna fick lära sig att plantera skogsplantor, se flera av skogens produkter som visades av personal från Skogssällskapet och eleverna stod i lång kö för att äta skogshuggarmat, dvs kolbullar.
Förutom Skogen i Skolan deltog också Svenska Jägarförbundet och Jägarnas Riksförbund som visade våra rovdjur och vilka regler som gäller för jägare vid jakt.

Ingvar Hansson, Region Mälardalen, lagade kolbullar till eleverna

• Nu smyglanserar vi 12 nya Skogslektioner!

Den här gången till årskurs 7-9! Lektionerna är tillgängliga GRATIS på www.skogslektioner.se, men kommer att finjusteras under våren. Vill du och dina elever hjälpa oss att testa och utvärdera materialet? Maila till info@skogeniskolan.se och skriv ”testlärare” i ämnesraden, så berättar vi mer.
  • God jul och Gott nytt år!

• Ewa-Maries tre bästa tips om allemansrätten!

Ewa-Marie Zetterkvist arbetar sedan 2019 som inspiratör och utbildare med titeln regionsamordnare för verksamheten Skogen i Skolan i Norrbotten. Hon är utbildad lärare i fritidshem med många års erfarenhet och har undervisat som lärare i skolan sedan 2015. Läs hennes tre bästa tips – ”att undervisa om allemansrätten!”
  • "Man får gå nästan överallt!"

I den nya filmen "Skogsäventyret" får vi följa kompisarna Nora och Linnea, på en vandring med övernattning i skogen.
  • Tre höst-tips från Jens Meyer!

Hösten är en härlig tid för utomhuspedagogik. Jens Meyer är Skogen i Skolans regionsamordnare i Värmland, och har lång erfarenhet av att lära ute. Läs hans tre bästa höst-tips!
  • Bli naturbegåvad med Skogen i Skolan!

Vill du att dina elever ska bli riktiga naturbegåvningar? Här är tre undervisningsupplägg för lärorik och rolig undervisning utomhus.
  • Fokus på att lära ute under oktober månad!

Skolan spelar en viktig roll för morgondagens skogsintresserade. Vanor går i arv och genom skolan får alla barn samma förutsättningar till det arvet. Genom kunskap om och erfarenhet av naturen och skogen, blir barnen mer benägna att bevara och varsamt nyttja den i framtiden.
  • En bild på kor.

Välkommen till Bonden i skolan-veckan 2021

Är du lärare för åk 4-6, eller har du barn i den åldern i Västmanland, Uppsala eller Stockholms län? Kolla in det digitala eventet Bonden i skolan-veckan 15-19 november!
  • Tvådagarskurs om skog, rovdjur, naturvetenskap och teknik

Skogen i Skolan, Rovdjurscentret och 2047 Science center bjuder in till en kurs för dig som vill arbeta med skog, natur och djur i skolan. Kursen har fokus på natur, men ger också exempel på hur skolans andra ämnen kan läras in med hjälp av utomhuspedagogik.
  • tre person går i naturen

Prova nya Skogslektioner för årskurs 7-9

I januari lanseras vårt nya digitala läromedel riktat till högstadiet. Nu söker vi lärare som vill testa läromedlet i förväg, och hjälpa oss se till att det blir riktigt bra!
  • Sista chansen att vinna en Skolskogsryggsäck från Skogen i Skolan!

Skolan spelar en stor roll för barns kunskap om naturen och vana att vistas utomhus. I september och oktober under Friluftslivets år 2021 kommer Luften är fri (där Skogen i Skolan är med) lyfta skolan och vikten av utomhuspedagogik lite extra.
  • Bild på ett basläger. Foto Jens Meyer

Skapa ett eget uteklassrum!

Flyttar man ”klassrummet” ut i skogen får det dimensioner som aldrig låter sig skapas inomhus. Här kan eleverna ta till sig nya kunskaper med alla sina sinnen.