Bättre inlärning med god hälsa

Elever med utökad idrott på schemat mår bättre, lär lättare och har större förutsättningar att undvika fetma, visar en doktorsavhandling från Högskolan Kristianstad.
Lollo Sollerhed har sjutton års erfarenhet som idrottslärare och har i sin avhandling jämfört två skånska skolor. På den ena skolan fick eleverna fyra 40-minuterspass idrott och en utetimme i veckan, jämfört med den andra skolan som följde läroplanen. Tre år senare visade det sig att barnen som fick extra idrott blev både starkare och uthålligare och deras viktökning blev inte så stor som på jämförelseskolan. Barns och ungdomars självbild och attityd till idrott och hälsa påverkas också positivt av fysisk aktivitet. Lollo Sollerheds studier visar även på ett samband mellan studieresultat och fysisk kapacitet.– Om kroppen är i trim är det lättare att få syresatt blod till hjärnan. Barn som rör sig mer får lättare att sitta stilla och koncentrera sig, säger Lollo Sollerhed till Kristianstadsbladet.Hon tycker att skolan måste ta ett större ansvar för att barnen får möjlighet och lust till att röra sig. – Skolan är samhällets institution där barn ska lära sig saker. Det är även viktigt att barn får lära sig att röra på sig och att bilda kroppen likväl som knoppen.– Det går att räkna när man hoppar. Idrottsläraren kan till exempel ha lektionen på engelska och engelskläraren kan hålla lektion ute.
  • Utomhuspedagogik behöver inte alls vara svårt!

I vår Skolskogsryggsäck finns massor av färdigt material för dig som vill komma igång med undervisning utomhus. Genom att följa övningarna i vår ryggsäck så kommer eleverna att få röra sig runt i skogen och lösa olika uppgifter, detta medan du som lärare står i mitten och är spindeln i nätet.
  • Basläger och uteklassrum byggs i Värmland för utomhuspedagogik!

I Värmland samverkar Skogen i Skolan med Naturnära Jobb genom att bygga och ställa i ordning basläger och flera uteklassrum i regionens skolskogar.
  • Vindskydd byggs i Norrbotten för utomhuspedagogik!

Naturnära Jobb bygger vindskydden i block och kommer även ordna så att vindskydden kommer på plats. Framöver kommer skolorna få mer inspiration för att utveckla sina metoder för en kvalitativ utomhusundervisning av regionsamordnaren för Skogen i Skolan Norrbotten.

• Internationella skogsdagen 21 mars 2021

Kategorier: #IntSkogsdagen

• barn som badar i skog

SciFest 4-10 mars!

Vetenskapsfestivalen SciFest är digital i år – alla i hela Sverige kan vara med! Skogen i Skolan medverkar i två digitala montrar i samarbete med SLU och Skogforsk. Välkommen att besöka oss under festivalveckan!
  • Årskurs 7-9 får egna Skogslektioner

Det populära läromedlet Skogslektioner utvecklas under året med nya lektioner riktade till högstadiet. Var med och påverka hur det ska utformas genom att besvara vår enkät.
  • Månadens tema: Biologisk mångfald

Omkring hälften av alla arter som finns i Sverige lever i skogen. Vad sysslar de med, och vad görs för att skydda arterna? Om det finns det kunskap att hämta i våra Skogslektioner om biologisk mångfald.
  • Låt det ringa Ut för lärande, hälsa och välbefinnande

Utomhusmiljön är en pedagogisk tillgång och möjlighet för grundskola, förskola, fritidshem och gymnasium.
  • Klassrummet har flyttat ut i skogen

Frisk luft, mycket att upptäcka och betydligt mer coronasäkert. Nya uteklassrummet Yggdrasil i Stora Skuggan har invigts och barnen är nöjda. "Det finns mycket att göra i skogen" säger Oscar Widholm, andraklassare på Bobergsskolan. Skogen i Skolans uteklassrum på Djurgården är tillgängligt för lärare och elever att boka. / Tidningen Mitti