Amanda blir skogskandidat till våren

Amanda Bergman studerar till Skogskandidat och skriver ett examensarbete om Skogslektioner, Skogen i Skolans digitala läromedel.
– Jag kommer från Piteå i Norrbotten. Naturen har alltid legat mig varmt om hjärtat och därför valde jag att plugga skog, säger Amanda Bergman som till våren blir Skogskandidat. Utbildningen ges av Linnéuniversitetet i Växjö och studierna sker på distans. Hennes examensarbete handlar om det digitala läromedlet Skogslektioner och dessutom samarbetar hon med region Norrbotten i Skogen i Skolan.
Amanda Bergman är 25-årig norrlänning som är uppvuxen och bosatt i Piteå, i Norrbotten.
– Skogen och naturen har alltid legat mig varmt om hjärtat och därför jag valde att studera skog. Min utbildning till Skogskandidat är ett treårigt program via Linnéuniversitetet i Växjö. Distansformen passar mig perfekt då jag vill bo kvar här uppe i norr.
Studenterna träffas några gånger per termin på olika ställen i landet och Amanda tycker det är väldigt intressant att se hur landskapet och naturen varierar i Sverige. Till våren är hon färdigutbildad och har då en kandidatexamen med inriktning på skoglig förvaltning.

Examensarbetet följer upp tillgängligheten till skog
Amanda kommer att göra sitt examensarbete om Skogen i Skolans nya digitala läromedel Skogslektioner som är kostnadsfritt. Förhoppningen är att det ska öka tillgängligheten till skogen och hon kommer att göra en uppföljning för att se hur det har gått.
– Det känns extra roligt att skriva arbetet då jag själv är engagerad i Skogen i Skolan och möter skolor och klasser i Norrbotten. Att öka intresset för skog hos barn och unga är viktigt då de är våra framtida medarbetare.

Möten med människor utomhus lockar
Amanda Bergman gillar att interagera med människor. Därför vill hon ha ett arbete med sådana möten och gärna ute i skogen någon dag i veckan.
– Jag har ännu inte valt något speciellt område för mitt drömjobb så vi får se vad som händer i framtiden, men att börja studera skog är det bästa valet jag gjort i livet!
Skogssektorn är en framtidsbransch med så många möjligheter, men även utmaningar vilket gör det spännande.

Skogsbranschen har något för alla
– Innan jag började studera hade jag inte en aning om hur många olika yrken som fanns inom skogen, men det finns verkligen någonting som passar alla och arbetskraft behövs.

Utbildningarna kan vara 2, 3 eller 5 år och finns både på distans och på plats, så kolla vad som är rätt för dig. Att gå ett naturbruksgymnasium kan också vara en väg in i branschen.

Vi önskar Amanda all lycka till inför framtiden!

• Nu smyglanserar vi 12 nya Skogslektioner!

Den här gången till årskurs 7-9! Lektionerna är tillgängliga GRATIS på www.skogslektioner.se, men kommer att finjusteras under våren. Vill du och dina elever hjälpa oss att testa och utvärdera materialet? Maila till info@skogeniskolan.se och skriv ”testlärare” i ämnesraden, så berättar vi mer.
  • God jul och Gott nytt år!

• Ewa-Maries tre bästa tips om allemansrätten!

Ewa-Marie Zetterkvist arbetar sedan 2019 som inspiratör och utbildare med titeln regionsamordnare för verksamheten Skogen i Skolan i Norrbotten. Hon är utbildad lärare i fritidshem med många års erfarenhet och har undervisat som lärare i skolan sedan 2015. Läs hennes tre bästa tips – ”att undervisa om allemansrätten!”
  • "Man får gå nästan överallt!"

I den nya filmen "Skogsäventyret" får vi följa kompisarna Nora och Linnea, på en vandring med övernattning i skogen.
  • Tre höst-tips från Jens Meyer!

Hösten är en härlig tid för utomhuspedagogik. Jens Meyer är Skogen i Skolans regionsamordnare i Värmland, och har lång erfarenhet av att lära ute. Läs hans tre bästa höst-tips!
  • Bli naturbegåvad med Skogen i Skolan!

Vill du att dina elever ska bli riktiga naturbegåvningar? Här är tre undervisningsupplägg för lärorik och rolig undervisning utomhus.
  • Fokus på att lära ute under oktober månad!

Skolan spelar en viktig roll för morgondagens skogsintresserade. Vanor går i arv och genom skolan får alla barn samma förutsättningar till det arvet. Genom kunskap om och erfarenhet av naturen och skogen, blir barnen mer benägna att bevara och varsamt nyttja den i framtiden.
  • En bild på kor.

Välkommen till Bonden i skolan-veckan 2021

Är du lärare för åk 4-6, eller har du barn i den åldern i Västmanland, Uppsala eller Stockholms län? Kolla in det digitala eventet Bonden i skolan-veckan 15-19 november!
  • Tvådagarskurs om skog, rovdjur, naturvetenskap och teknik

Skogen i Skolan, Rovdjurscentret och 2047 Science center bjuder in till en kurs för dig som vill arbeta med skog, natur och djur i skolan. Kursen har fokus på natur, men ger också exempel på hur skolans andra ämnen kan läras in med hjälp av utomhuspedagogik.
  • tre person går i naturen

Prova nya Skogslektioner för årskurs 7-9

I januari lanseras vårt nya digitala läromedel riktat till högstadiet. Nu söker vi lärare som vill testa läromedlet i förväg, och hjälpa oss se till att det blir riktigt bra!
  • Sista chansen att vinna en Skolskogsryggsäck från Skogen i Skolan!

Skolan spelar en stor roll för barns kunskap om naturen och vana att vistas utomhus. I september och oktober under Friluftslivets år 2021 kommer Luften är fri (där Skogen i Skolan är med) lyfta skolan och vikten av utomhuspedagogik lite extra.
  • Bild på ett basläger. Foto Jens Meyer

Skapa ett eget uteklassrum!

Flyttar man ”klassrummet” ut i skogen får det dimensioner som aldrig låter sig skapas inomhus. Här kan eleverna ta till sig nya kunskaper med alla sina sinnen.