Amanda blir skogskandidat till våren

Amanda Bergman studerar till Skogskandidat och skriver ett examensarbete om Skogslektioner, Skogen i Skolans digitala läromedel.
– Jag kommer från Piteå i Norrbotten. Naturen har alltid legat mig varmt om hjärtat och därför valde jag att plugga skog, säger Amanda Bergman som till våren blir Skogskandidat. Utbildningen ges av Linnéuniversitetet i Växjö och studierna sker på distans. Hennes examensarbete handlar om det digitala läromedlet Skogslektioner och dessutom samarbetar hon med region Norrbotten i Skogen i Skolan.
Amanda Bergman är 25-årig norrlänning som är uppvuxen och bosatt i Piteå, i Norrbotten.
– Skogen och naturen har alltid legat mig varmt om hjärtat och därför jag valde att studera skog. Min utbildning till Skogskandidat är ett treårigt program via Linnéuniversitetet i Växjö. Distansformen passar mig perfekt då jag vill bo kvar här uppe i norr.
Studenterna träffas några gånger per termin på olika ställen i landet och Amanda tycker det är väldigt intressant att se hur landskapet och naturen varierar i Sverige. Till våren är hon färdigutbildad och har då en kandidatexamen med inriktning på skoglig förvaltning.

Examensarbetet följer upp tillgängligheten till skog
Amanda kommer att göra sitt examensarbete om Skogen i Skolans nya digitala läromedel Skogslektioner som är kostnadsfritt. Förhoppningen är att det ska öka tillgängligheten till skogen och hon kommer att göra en uppföljning för att se hur det har gått.
– Det känns extra roligt att skriva arbetet då jag själv är engagerad i Skogen i Skolan och möter skolor och klasser i Norrbotten. Att öka intresset för skog hos barn och unga är viktigt då de är våra framtida medarbetare.

Möten med människor utomhus lockar
Amanda Bergman gillar att interagera med människor. Därför vill hon ha ett arbete med sådana möten och gärna ute i skogen någon dag i veckan.
– Jag har ännu inte valt något speciellt område för mitt drömjobb så vi får se vad som händer i framtiden, men att börja studera skog är det bästa valet jag gjort i livet!
Skogssektorn är en framtidsbransch med så många möjligheter, men även utmaningar vilket gör det spännande.

Skogsbranschen har något för alla
– Innan jag började studera hade jag inte en aning om hur många olika yrken som fanns inom skogen, men det finns verkligen någonting som passar alla och arbetskraft behövs.

Utbildningarna kan vara 2, 3 eller 5 år och finns både på distans och på plats, så kolla vad som är rätt för dig. Att gå ett naturbruksgymnasium kan också vara en väg in i branschen.

Vi önskar Amanda all lycka till inför framtiden!

• Utomhuspedagogik behöver inte alls vara svårt!

I vår Skolskogsryggsäck finns massor av färdigt material för dig som vill komma igång med undervisning utomhus. Genom att följa övningarna i vår ryggsäck så kommer eleverna att få röra sig runt i skogen och lösa olika uppgifter, detta medan du som lärare står i mitten och är spindeln i nätet.
  • Basläger och uteklassrum byggs i Värmland för utomhuspedagogik!

I Värmland samverkar Skogen i Skolan med Naturnära Jobb genom att bygga och ställa i ordning basläger och flera uteklassrum i regionens skolskogar.
  • Vindskydd byggs i Norrbotten för utomhuspedagogik!

Naturnära Jobb bygger vindskydden i block och kommer även ordna så att vindskydden kommer på plats. Framöver kommer skolorna få mer inspiration för att utveckla sina metoder för en kvalitativ utomhusundervisning av regionsamordnaren för Skogen i Skolan Norrbotten.

• Internationella skogsdagen 21 mars 2021

Kategorier: #IntSkogsdagen

• barn som badar i skog

SciFest 4-10 mars!

Vetenskapsfestivalen SciFest är digital i år – alla i hela Sverige kan vara med! Skogen i Skolan medverkar i två digitala montrar i samarbete med SLU och Skogforsk. Välkommen att besöka oss under festivalveckan!
  • Årskurs 7-9 får egna Skogslektioner

Det populära läromedlet Skogslektioner utvecklas under året med nya lektioner riktade till högstadiet. Var med och påverka hur det ska utformas genom att besvara vår enkät.
  • Månadens tema: Biologisk mångfald

Omkring hälften av alla arter som finns i Sverige lever i skogen. Vad sysslar de med, och vad görs för att skydda arterna? Om det finns det kunskap att hämta i våra Skogslektioner om biologisk mångfald.
  • Låt det ringa Ut för lärande, hälsa och välbefinnande

Utomhusmiljön är en pedagogisk tillgång och möjlighet för grundskola, förskola, fritidshem och gymnasium.
  • Klassrummet har flyttat ut i skogen

Frisk luft, mycket att upptäcka och betydligt mer coronasäkert. Nya uteklassrummet Yggdrasil i Stora Skuggan har invigts och barnen är nöjda. "Det finns mycket att göra i skogen" säger Oscar Widholm, andraklassare på Bobergsskolan. Skogen i Skolans uteklassrum på Djurgården är tillgängligt för lärare och elever att boka. / Tidningen Mitti