Nylansering av Lika villkor på SkogsSveirge

Under ämnet Lika villkor på SkogsSveriges webbplats finns kunskap om jämställdhet inom skogssektorn. - Min kollega Emma Möller på Vkna, ett konsultföretag med fokus på jämställdhet, har tillsammans med mig arbetat fram de nya sidorna som hjälper dig igång med jämställdhetsarbetet på din arbetsplats, säger Tina Sjöström, innehållsansvarig för Lika villkor på SkogsSverige och handläggare för Lika villkor på skogsfakulteten hos SLU i Umeå. Har du frågor om jämställdhet, kontakta gärna Tina på: tina.sjostrom@slu.se

SkogsSverige grundades 1995 som ett gemensamt initiativ från skogssektorn. Fram till 2010 ansvarade SLU för verksamheten som under 2011 övertogs av Föreningen Skogen.

Under 2012 pågick ett projekt där SLU och Linnéuniversitetet gemensamt hade ett regeringsuppdrag som härörde från Jämställdhetsstrategi för skogsbrukssektorn. Fokus i projektet låg på kompetensutveckling av lärare och studenter. Projektet levererades till Landsbygdsdepartementet som såg stora utvecklingsmöjligheter med materialet. Delar av projektet har sedan dess funnits under ämnesrubriken Lika villkor på SkogsSveriges webbplats. Innehållet är nu vidareutvecklat av Tina Sjöström som från 2014 ansvarar för dessa sidor.Sidorna under Lika villkor arbetades om under 2014 för att bättre visa hur man kan arbeta med jämställdhet.

Vad är nytt under Lika villkor på SkogsSverige
Omarbetningen som är gjord i juni 2015 innehåller de tre faserna: komma igång, granska verksamheten och jämställdhetsintegrera. Där hittar du metoder och verktyg för ditt jämställdsarbete på din arbetsplats. Under Jämställdhet i skogssektorn hittar du information om arbetsmarknaden, enskilt skogsägande och utbildning och rekrytering.

Behöver du hjälp med jämställdheten på din arbetsplats?
Har du frågor eller behöver hjälp att komma igång med ditt jämställdhetsarbete inom skogssektorn? Kontakta Tina Sjöström, tina.sjostrom@slu.se.

Gunilla Häggström, kommunikationsansvarig Skogen i Skolan
Kommunikationsansvarig
SkogsSverige
  • SiS 50 år

I år fyller vår fina och skogliga verksamhet 50 år. HURRA!!!

Detta vill vi lyfta och fira tillsammans med dig, så håll koll - mer information kommer!
  • God jul och Gott nytt år!

Vi önskar er alla en riktigt härlig jul och ett gott nytt år!

Vi ses igen i januari!

Skogis granar

Julgranens historia sträcker sig så långt bak i tiden som på 1500-talet. I ett halvt millenium har det älskvärda trädet stått med ljus i grenarna hos familjer under årets mörkaste tid. Det skulle vara väldigt roligt att veta vad de på 1500-talet skulle tycka om dagens rosaglittriga plastgranar som pryder vissa hem.
  • Nu börjar det bli hög tid att införskaffa årets julgran!

Ska julgranen hålla sig fin länge så behöver man tänka på och även göra vissa saker. Vilken tid på dygnet är bäst att köpa julgran? Bör man lägga magnecyl eller kopparmynt i julgransfoten? Hur slipper man barnens konkurrens om att välja julgran? Med vad ska man spraya sin gran? Vad gör jag när granen stinker?
  • Skogens väsen

Helena Bengtsson vår regionsamordnare i Mälardalen, har utvecklat ett material som bygger på Skogen i Skolans digitala läromedel skogslektioner.se. Till skillnad från det digitala materialet är Helenas material anpassat för att ta med ut i skogen. Materialet passar bäst för årskurs 2 och 3 eller äldre elever.
  • Skapa fina saker med material från skogen!

I naturen hittar du mycket som kan ge kreativ inspiration. Vill du pyssla med dina elever så är senhösten ett superbra tillfälle att även komma ut i naturen en stund.
  • Skolskogsryggsäcken är nu anpassad efter Lgr22!

Tanken med vår ryggsäck är att göra det enkelt att undervisa i skogen. Vi vill visa att utomhuspedagogik inte behöver vara svårt.
  • SYV aktivitet

Succé för bussturnéer där SYVare fick uppleva det gröna sektorn med alla sinnen!

Inom ramen för årets Bonden i skolan-projekt i Mälardalen har drygt 70 studie- och yrkesvägledare (SYV) i Västmanlands, Stockholms och Uppsala län fått möjligheten att lära sig mer om de gröna näringarna. Även om aktuella arbetsmarknadstrender samt vilka utbildnings- och jobbmöjligheter som finns inom branschen.
  • Elever får lära sig om allemansrätten på golfbanan

En hel dag med undervisning utomhus på golfbanan med chans till ökad inlärning genom utomhuspedagogik, ökad rörelse och självklart även att prova på golf. Konceptet Golfbanan som utomhusklassrum fortsätter i Stockholms stad, och vidgas nu med kunskap om allemansrätten.
  • Jens Meyer och Sofia Norin, lärare på Hammarlundens skola.

Är du lärare och intresserad av utematlagning, här är något för dig!

Kanske du länge har funderat över att laga mat ute tillsammans med dina elever, men inte riktigt vågat? Vi inom Skogen i Skolan vill gärna ge dig stöd, tips och inspiration till hur du kan gå till väga!
  • Tvådagarskurs om skog, natur och rovdjur!

Den 31 okt - 1 nov 2022 bjuder Rovdjurscentret och Skogen i Skolan in till en kurs för dig som vill arbeta med skog, natur och djur i skolan.
  • Undervisningsupplägg

Nya fräscha undervisningsupplägg!

Skogen i Skolans undervisningsupplägg/övningar är nu anpassade efter den nya läroplanen grundskola (Lgr22) och förskola (Lpfö18). De har även fått en ny fräsch layout.