Nylansering av Lika villkor på SkogsSveirge

Under ämnet Lika villkor på SkogsSveriges webbplats finns kunskap om jämställdhet inom skogssektorn. - Min kollega Emma Möller på Vkna, ett konsultföretag med fokus på jämställdhet, har tillsammans med mig arbetat fram de nya sidorna som hjälper dig igång med jämställdhetsarbetet på din arbetsplats, säger Tina Sjöström, innehållsansvarig för Lika villkor på SkogsSverige och handläggare för Lika villkor på skogsfakulteten hos SLU i Umeå. Har du frågor om jämställdhet, kontakta gärna Tina på: tina.sjostrom@slu.se

SkogsSverige grundades 1995 som ett gemensamt initiativ från skogssektorn. Fram till 2010 ansvarade SLU för verksamheten som under 2011 övertogs av Föreningen Skogen.

Under 2012 pågick ett projekt där SLU och Linnéuniversitetet gemensamt hade ett regeringsuppdrag som härörde från Jämställdhetsstrategi för skogsbrukssektorn. Fokus i projektet låg på kompetensutveckling av lärare och studenter. Projektet levererades till Landsbygdsdepartementet som såg stora utvecklingsmöjligheter med materialet. Delar av projektet har sedan dess funnits under ämnesrubriken Lika villkor på SkogsSveriges webbplats. Innehållet är nu vidareutvecklat av Tina Sjöström som från 2014 ansvarar för dessa sidor.Sidorna under Lika villkor arbetades om under 2014 för att bättre visa hur man kan arbeta med jämställdhet.

Vad är nytt under Lika villkor på SkogsSverige
Omarbetningen som är gjord i juni 2015 innehåller de tre faserna: komma igång, granska verksamheten och jämställdhetsintegrera. Där hittar du metoder och verktyg för ditt jämställdsarbete på din arbetsplats. Under Jämställdhet i skogssektorn hittar du information om arbetsmarknaden, enskilt skogsägande och utbildning och rekrytering.

Behöver du hjälp med jämställdheten på din arbetsplats?
Har du frågor eller behöver hjälp att komma igång med ditt jämställdhetsarbete inom skogssektorn? Kontakta Tina Sjöström, tina.sjostrom@slu.se.

Gunilla Häggström, kommunikationsansvarig Skogen i Skolan
Kommunikationsansvarig
SkogsSverige
  • Ekar på Stora Skuggan Foto: Anna Steinwall

Visa upp skolans bästa utemiljö i vår kampanj #uteklassrummet under september/oktober

Skolan spelar en stor roll för barns kunskap om naturen och vana att vistas utomhus. I september och oktober under Friluftslivets år 2021 kommer Luften är fri (där Skogen i Skolan är med) lyfta skolan och vikten av utomhuspedagogik lite extra.
  • Bild på ett basläger. Foto Jens Meyer

Skapa ett eget uteklassrum!

Flyttar man ”klassrummet” ut i skogen får det dimensioner som aldrig låter sig skapas inomhus. Här kan eleverna ta till sig nya kunskaper med alla sina sinnen.
  • Träden räddar världen!

Vilka produkter från skogen är viktiga för dig? Vi har lektioner som handlar om hur produkter från skogen kan bidra till en mer hållbar utveckling.
  • Boka kostnadsfritt uteklassrummet Yggdrasil på Stora Skuggan!

Skolor och pedagogiska verksamheter för barn och unga kan boka klassrummet kostnadsfritt från en halvtimme upp till en heldag genom Skogen i Skolan Mälardalen. Uteklassrummet har en area på 50 kvm, med bänkar och en eldstad.
  • Ny affisch om skogsbrukets kretslopp!

Efterfrågan på förnybara skogsprodukter är stor just nu och självklart präglar det våra skogar. Men visste du att det finns ungefär dubbelt så mycket träd i de svenska skogarna idag om man jämför med för 100 år sedan! Det beror bland annat på bra plantmaterial, bättre metoder för återväxt och på att man hela tiden ser till att hålla skogen frisk och växtkraftig.
  • Utomhuspedagogik behöver inte alls vara svårt!

I vår Skolskogsryggsäck finns massor av färdigt material för dig som vill komma igång med undervisning utomhus. Genom att följa övningarna i vår ryggsäck så kommer eleverna att få röra sig runt i skogen och lösa olika uppgifter, detta medan du som lärare står i mitten och är spindeln i nätet.
  • Basläger och uteklassrum byggs i Värmland för utomhuspedagogik!

I Värmland samverkar Skogen i Skolan med Naturnära Jobb genom att bygga och ställa i ordning basläger och flera uteklassrum i regionens skolskogar.
  • Vindskydd byggs i Norrbotten för utomhuspedagogik!

Naturnära Jobb bygger vindskydden i block och kommer även ordna så att vindskydden kommer på plats. Framöver kommer skolorna få mer inspiration för att utveckla sina metoder för en kvalitativ utomhusundervisning av regionsamordnaren för Skogen i Skolan Norrbotten.

• Internationella skogsdagen 21 mars 2021

Kategorier: #IntSkogsdagen