Ladda ner som PDF:
Ta med dig
- Korten med kategorierna
- Korten med djurbilderna
Genomförande
Olika djur har olika strategier för att klara av vintern. Några stannar, några flyttar och några kämpar vidare på olika sätt. Bland de djur som stannar kvar över vintern finns det ett antal olika strategier för att överleva.
- Dela in eleverna i grupper. Lägg rubrikerna på marken eller fäst dessa på träd. Fördela ut djurbilderna till grupperna.
- Ge grupperna i uppdrag att placera ut djurbilderna under rätt rubrik.
- Låt sedan grupperna redovisa och diskutera tillsammans vilka olika strategier de tror att djur har för att klara vintern.
- Läs upp den fakta om olika djur som finns här nedan och diskutera om eleverna hade rätt eller fel.
Fakta om djuren
Älgarochrådjur äter sig feta på hösten och bygger på det sättet upp energireserver för att klara vintern.
Grävlingar, igelkottar och björnar skruvar ned sin ämnesomsättning och går i ide/dvala och sover sig igenom hela eller delar av vintern.
Skator, ekorrar, skogsmöss och mårdar samlar mat under sommaren och hösten som de lägger i förråd för att äta under vintern.
Fjällrävar, fjällripor, skogsharar och hermeliner byter till en varmare vit vinterpäls (fjällripan byter till vita fjädrar), som också ger ett bra kamouflage så länge snön ligger kvar.
Svalor, bofinkar och starar är alla fåglar som flyttar söderut under hösten eftersom den mat de behöver inte finns i Sverige under vinterhalvåret. Dock kan någon individ av bofink stanna kvar i södra Sverige om vädret är milt.
Förslag på fortsatt arbete
Ta reda på vad djuren äter innan och/eller under vintern.
Koppling till centralt innehåll i grundskolans kurser
Kursplaner för grundskolan
Lgr22: Åk 1-3
Biologi
Året runt i naturen
- Årstidsväxlingar i naturen. Några djurs och växters livscykler och anpassningar till olika livsmiljöer och årstider.
- Djur, växter och svampar i närmiljön, hur de kan grupperas samt namn på några vanligt förekommande arter.
Svenska
Tala, lyssna och samtala
- Strukturerade samtal. Att berätta om vardagliga händelser samt att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Att lyssna, ställa frågor och ge kommentarer.
Språkbruk
- Ord och begrepp för att på ett varierat sätt uttrycka känslor, kunskaper och åsikter.
Lgr22: Åk 4-6
Biologi
Natur och miljö
- Vad liv är och hur livets utveckling kan förklaras med evolutionsteorin. Biologisk mångfald och organismers anpassningar till miljön.
- Hur djur, växter och svampar kan identifieras och grupperas på ett systematiskt sätt, samt namn på några vanligt förekommande arter.
Svenska
Tala, lyssna och samtala
- Olika former av samtal. Att lyssna aktivt, ställa frågor, uttrycka tankar och känslor. Samt resonera och argumentera i olika samtalssituationer och i samband med demokratiska beslutsprocesser.
Ladda ner som PDF: