Åk 4-6 

Uppfinningar med inspiration från naturen

Uppfinningar med inspiration från naturen
Biologi
Fysik
NO
Teknik
Ca 1-2 tim
Åk 4-6
Vår, Sommar, Höst, Vinter

Hur fick människan för sig att vilja flyga? Vem kom på idén att fiska med nät? Att människan får inspiration från, eller härmar naturen, kallas för biomimik. I den här lektionen kommer du att få se hur människan har inspirerats av coola funktioner som finns i naturen.

1. Högteknologisk natur

DAGS ATT LÄSA!

Tallkotte och funktionsplagg

Hur vet tallkotten när den ska öppna sig för att släppa ut sina frön?
Fjällen på tallkotten ligger i två lager, när det är fuktigt sväller det yttre lagret och håller kottens frön instängda. När kotten torkar drar fjällen ihop sig och fröna kan trilla ut och färdas med vinden. Med inspiration från tallkottens fjäll har människan utvecklat tyg med små luckor som öppnar sig när kroppen svettas. Det hjälper oss att ta fram kläder som vi kan leka och jobba i utan att bli för varma eller för kalla.

Montage, foto av Annie Spratt samt Krisjanis Mezulis

Avenbok och solcellssegel i rymden

Avenbokslövet är väldigt stort i jämförelse med hur liten knopp det växer ur. Hur kan ett så stort löv packas ihop i en så liten knopp? Forskare vill ta reda på det för att kunna skicka upp små paket med stora solceller i rymden.

Bildmontage, foto av El Grafo och NASA

Pilgrimsfalk och överljudsplansmotor på flygplan SR-71

Pilgrimsfalken benämns ibland som världens snabbaste djur. Den kan dyka med en hastighet av 380 km i timmen! Om du har stått i stark motvind så vet du hur svårt det kan kännas att andas då. Hur kan då pilgrimsfalken andas i så höga hastigheter? Lösningen ligger i att falkens näsborrar är utformade på ett speciellt sätt. Mitt i näsborren finns det som en liten knopp som förhindrar att luften passerar för snabbt in i lungorna. Det har människan inspirerats av för att bygga flygplansmotorer som klarar av att färdas snabbare än ljudets hastighet.

Bildmontage, foto av Skeeze samt USAF / Judson Brohmer

Fler uppfinningar…

Än finns det mer kvar att upptäcka. Kanske är det nästa upptäckt som gör att flygplan behöver mindre bränsle, att vindkraftverk kan bli till jord när det går sönder, eller att fler människor på jorden kan få tillgång till rent vatten…

2. Inspiration

PARA IHOP-ÖVNING – Dags att testa dina kunskaper!

Dra & släpp text
på rätt bild
Klicka på text
och sedan på rätt bild
Grodor
Kardborreband
Spindelnät
Maskgrosfrön

3. Hur gör naturen?

Människan är påhittig och har kommit på många sätt att lösa sina problem. I vissa fall leder våra påhittiga lösningar till nya problem, som att djur och natur påverkas och inte mår bra. Vi människor kan lära oss mycket av naturen när vi försöker komma på nya smarta lösningar. Då behöver vi först lära oss att titta på växter och djur för att klura ut vad det är de gör som är så bra.

Illustration: Maja Modén

ÖVNING

Dags att undersöka ett naturföremål

Till den här uppgiften behöver man ett naturföremål. Det kan till exempel vara en kotte, en blomma, ett löv eller något annat från naturen.

  • Titta på ditt naturföremål. Vilka olika delar kan du se? Vilka färger har föremålet? Hur känns och ser texturen ut? (Alltså, hur ytan känns och ser ut. Till exempel skrovlig, len, hårig, blank.)
  • Titta på formen. Varför tror du att det är bra för ditt naturföremål att ha just den formen?
  • Tänk nu att du är en uppfinnare. Hur kan du genom att härma naturföremålets textur, färg, form eller material uppfinna något nytt? Fundera och skissa. Glöm inte att döpa din uppfinning.
Illustration: Maja Modén

Sök efter material

Här kan du enkelt filtrera fram skogligt material som du kan använda i undervisning av alla skolans ämnen.

Årskurs
Förskola
Åk 1-3
Åk 4-6
Åk 7-9
Sök efter:
Ämne
Matematik
Hem- och konsumentkunskap
Bild
Naturkunskap
Biologi
Teknik
Engelska
Religion
Fysik
Svenska som andraspråk
Geografi
Historia
SO
Svenska
Samhällskunskap
Slöjd
NO
Kemi
Idrott och hälsa
Musik
Årstid
Utomhuspedagogik
Rensa filtrering
Sökning efter "":
Visar 5 av 187 pedagogiska material
Visa läromedel