Ladda ner som PDF:
Ta med:
- Björkris
- Snören att binda ihop riset med
Genomförande
Inled arbetet i skogen – samla björkris och gör riset rent från bark
I lövsprickningen, när saven stiger, släpper barken lätt på björkris. Om man röjer bort björkar vid den tidpunkten är det ett lämpligt tillfälle att tillverka vispar.
Björkriset ska vara nybrutet och grenarna skalar ni rena från bark så de blir alldeles vita. Alla grenar samlas sedan i en stor, vit lysande hög.
Ta tillbaka riset till klassrummet
När allt björkris är insamlat och rensat från bark kan ni vira ett snöre runt hela bunten, så att den kan tas in till klassrummet.
Där ska riset torka i cirka en vecka. Ett alternativ är att redan nu dela upp riset i lagom stora delar till vispar och stoppa ner dem i tomma hushållspappersrullar.
När riset har torkat ska ni fördela det i snygga och täta buntar. Om eleverna hjälps åt är det lättare att knyta hårt om risets tjockare delar så att det blir ett bra handtag som är trevligt att hålla i. Klipp av de yttersta, klena grenarna. Vips så är vispen färdig!
Avslutande diskussion i helklass
Förr i världen gick hela familjen ut för att tillverka årets behov av vispar. Ingen visp sägs vara så bra till vit sås som en björkvisp.
- Vad tycker ni var svårt med att bygga visparna? Vad var roligt?
- När tror ni att ni kan ha användning för er visp?
- Vilka andra saker kan man bygga med hjälp av material som kan hittas i skogen?
Variation
På liknande sätt kan man göra en kvast för att sopa skorna rena från snö. Då tar man björkris som är cirka 50 till 60 centimeter långa.
Ni behöver inte skala bort barken från kvastarna, men det blir en väldigt vacker, vit kvast om barken tas bort. Både visparna och kvastarna kan eleverna sälja för att samla pengar till klasskassan.
Bär med grädde
Nu när vispen är klar kan ni vispa grädde eller havrebaserad grädde, det är gott till bär. Det finns mycket att hämta i våra svenska skogar, allemansrätten gör att vi kan plocka bär nästan som vi vill ute i skogarna. Vilda bär finns av många slag, en del växer över hela vårt land, en del finns bara regionalt.
Allemansrätten
Allemansrätten kan sammanfattas i att man inte ska störa och inte förstöra när man är ute i naturen.
Den innebär att alla har rätt att vistas ute i skog och mark, men att vi även är skyldiga att ta hänsyn till vår omgivning, till växt- och djurlivet, markägare och andra människor.
Allemansrätten gäller så fort vi är i naturen, till exempel när vi joggar, paddlar, plockar svamp eller bara gör en utflykt i skogen.
Allemansrätten är ofta helt naturlig för oss i Sverige och vi ser den som en självklarhet, men det kan vara andra regler i övriga världen, framför allt i länder utanför norden.
Koppling till centralt innehåll i grundskolans kurser
Kursplaner för grundskolan
Lgr22: Åk 1-3
Slöjd
- Några enkla former av hantverkstekniker och begrepp som används i samband med dessa.
- Undersökande av olika materials egenskaper.
Idrott och hälsa
- Allemansrättens grunder.
Ladda ner som PDF: