Genom alla tider har människor använt sin fantasi för att förklara sådant som kan vara svårt att förstå sig på. Ett väderfenomen, en känsla av att vara iakttagen, eller varför någon plötsligt blev sjuk. Ofta skylldes dessa händelser på varelser eller väsen som människor berättade om för varandra. Det här kallas för folktro.
Inom den nordiska folktron finns en mängd olika väsen. De har gått under många namn och tagit sig många former. De flesta kan du inte se (om de inte bestämmer sig för att visa sig) men kanske kan du hitta spår efter dem? Att berätta historier om väsen för varandra har både fungerat som underhållning men också som varning för faror eller påminnelse om viktiga saker.
I vårt material ”Väsen från Skogen” får ni ”möta” några olika väsen som människor trott på. Materialet passar bäst för elever i årskurs 2 och 3 eller äldre.
Genomförande
1. Ladda ner Skogens väsen
2. Skriv ut dokumenten och laminera dom, så de håller sig bättre utomhus.
3. Placera ut dokumenten längs en slinga i skogen. Tänd gärna marschaller bredvid varje information om ett väsen (om det är torrt ute måste du använda gravljus istället pga av bradrisken).
4. Placera ut en liten högtalare med stämningsfull musik.
5. Låt eleverna i grupper gå slingan och läsa om samtliga väsen, eller låt en vuxen gå med varje grupp så den kan läsa för eleverna.
6. Gör någon/alla av följande uppgifterna som finns i slutet av pdf:en:
- Diskutera väsen med hjälp av färdiga frågor
- Låt eleverna skapa ett eget sagoväsen från skogen
- Ställ färdiga frågor om de olika väsen som de nu lärt sig om
Fördjupning
Fördjupa er i folktro i andra länder
Ge eleverna i uppgift att intervjua en äldre släkting.