Övrigt material

Övrigt utbildningsmaterial om skog

Här ger vi dig några tips på användbart utbildningsmaterial som några av Skogen i Skolans samarbetspartners har tagit fram, med information om var du kan beställa det.

Pyssel- och målarbok

Pyssel- och målarbok för de lite yngre i samarbete med Skogsstyrelsen. 40 sidor.

Ladda ner häftet kostnadsfritt nedan.

Pyssel- och målarbok (.pdf)

Pysselboken Tall och gran från Norra Skogsägarna

Beställ boken Skogspyssel - tall och gran
Boken kostar 120 kronor. Skicka e-post där du anger namn och adress dit du vill att boken ska skickas. När du fått boken hem i brevlådan betalar du enkelt via Swish. Fraktkostnad: 19 kr per order.
Läs mer om boken Tall och gran!
Beställning barn- och pysselböcker

Material från samarbetspartners

Mer än bara träd - 57 vanliga skogsord

- Det finns massor med böcker för skogsbrukare. Men den här är den första boken som är skriven för den som vill ta sitt allra första steg in i skogsbrukets värld och passar perfekt till nybörjaren i skogen, säger Bengt Ek, Föreningen Skogen.
Varje bransch har ju sina speciella ord. Ord som är självklara för den som har varit med länge. Men som också stänger ute alla som inte har de rätta förkunskaperna. Om man däremot har koll på de här 57 orden så är man i gång och har samtidigt en riktigt bra överblick över vad skogsbrukande går ut på. Boken kan därför vara aktuell även för pedagoger som vill lära sig om grunderna i skogsbruket.
Lärare, i bland annat SFI, rekommenderar boken och anser den vara ett utmärkt verktyg i undervisningen!
Beställningsställe: Föreningen Skogen.

Barnboksserien Skogsbarnen från Norra skogsägarna I Norra skogsägarnas egen barnboksserie om Skogsbarnen får du följa med på äventyr och lära dig mer om de svenska skogarna! I serien finns:Hjalmar i morfars skog, Hjalmars yxa, Ebba får en bra idé och Malva på upptäcksfärd.
Böckerna Hjalmar i morfars skog, Hjalmars yxa och Ebba får en bra idé kostar 75 kr/bok. Beställ här!

Pixiboken Malva på upptäcktsfärd kostar 20 kronor inkl. frakt. Beställ här!

Att lära in ute året runt

Med boken Att lära in ute året runt vill författarna visa hur de bedriver utomhusverksamhet under hela året på Nynäshamns Naturskola. Boken är indelad i 9 olika teman med hänvisningtill läroplanen uppnåendemål för årskurs 5 och 9. Här finns beskrivningar av utedagar, förarbete, efterarbete och olika övningar som ska inspirera till att våga ta steget och gå ut med sina grupper.
Beställningsställe: www.outdoorteaching.com
Skogen i Skolan samarbetar med Naturskoleföreningen i Utenavet - nationellt nätverk för främjande av utomhuspedagogik

Varför sjunker inte äpplet?
Om utomhuspedagogik i Lunds kommun.
Lust och nyfikenhet och jakt på nya utmaningar är motorn i barns fysiska, sociala och kognitiva utveckling. Hela kroppen behövs när barn lär och därför är utemiljön ett eldorado. Utomhuspedagogik och sund livsstil har varit ett av sju utvecklingsprojekt i Lunds kommun under åren 2006–2008. Här presenteras ett tiotal exempel från de sammanlagt 66 olika projekt som genomförts. Exemplen återges i form av intervjuer och boken avslutas med mer generella slutsatser man kan dra av en satsning som denna. Den här boken vänder sig till pedagoger, planerare och andra med intresse för barn, utomhusbaserat lärande och utemiljöer för barn och unga.
Beställningsställe: www.movium.slu.se
Skogen i Skolan samarbetar med Movium i Utenavet - nationellt nätverk för främjande av utomhuspedagogik

Utomhuspedagogik som kunskapskälla
Boken vänder sig till blivande och verksamma lärare på alla stadier samt personer med intresse för natur, kultur, ekologi  och friluftsverksamhet.
Ämne/tema: Utomhuslärande, undervisning och utomhusdidaktik
Boken presenterar och beskriver de rika möjligheter till lärande som finns i den ömsesidiga relationen
mellan oss människor och de miljöer och landskap vi lever i. Landskapet, naturen och kulturen kan bidra till vårt fysiska och psykiska välbefinnande. Bokens centrala teman utgör kopplingar mellan bl.a.
- rumslig tillhörighet och ekologisk medvetenhet, plats och lärande
- sinnlig erfarenhet och boklig bildning
- barns lekytor, motorisk utveckling, stressreducerande lärmiljöer
- folktron och språket i landskapet
Beställningsställe: www.studentlitteratur.se

Följ naturen året runt
Anteckningsboken Följ naturen året runt av Lennart Vessberg är ett häfte, på 64 sidor, där naturintresserade kan föra anteckningar över förändringar som sker i naturen. Här kan datum skrivas in för vårens första myra, blåbärets blomning, koltrastens första sång, björkens lövfällning, den första trattkantarellen, första och sista gången talgoxen besöker fågelbordet, första skörden av brytbönorna, tillgången på hallon och snötäckets varaktighet. Alla tabeller kantas av vackra fotografier som inspirerar att gå ut och upptäcka naturens årstidsväxlingar. I tabellerna finns det plats för fem års anteckningar.
Anteckningsboken kan användas utan förkunskaper av både unga och gamla och bör därför vara ett mycket bra hjälpmedel för att få struktur på observationerna tillsammans med barn och elever.
För köp, eller mer information, kontakta författaren Lennart Vessberg, Naturinformation, info@naturi.se. Boken säljs även genom Naturbokhandeln och Naturskyddsföreningen.

Publicerad: