Åk 4-6 

Kolets snabba kretslopp och fotosyntesen

Kolets snabba kretslopp och fotosyntesen
Biologi
Fysik
Kemi
NO
Ca 40-60 minuter
Åk 4-6
Vår, Sommar, Höst, Vinter

Grundämnet kol finns nästan överallt. Det finns i din kropp, i luften och i träden. Kolatomer försvinner inte – de omvandlas bara. I den här lektionen får du lära dig hur kol omvandlas i skogen.

DAGS ATT LÄSA!

1. Atomer och molekyler

Har du hört talas om grundämnen?
Varje grundämne är en sorts atom. När atomer sitter ihop kallar vi dem för molekyler. Det finns många olika atomer och oftast sitter de ihop med andra sorters atomer. Tillsammans bildar de ett nytt ämne och då kallas molekylen också för en kemisk förening. Vattenmolekylen är exempelvis en kemisk förening som utgörs av grundämnena väte och syre.

Vattenmolekylens kemiska beteckning

Illustrationer: Maja Modén

Det vanligaste grundämnet

Av jordens alla grundämnen är kol ett av de allra vanligaste. Det finns kolatomer i det mesta på jorden. Nedanför ser du bilder på olika saker. Endast en av sakerna innehåller inte kol. Kan du gissa vilken?

UPPGIFT

Vad innehåller inte kol?

Foto: Kollage / Unsplash

Visst är det rätt fantastiskt att så många saker innehåller samma byggstenar. Men vilken sak innehåller inte kol?

Rätt svar är saltet! Koksalt, som bilden visar, är en kemisk förening av grundämnen som heter natrium och klor. Det kallas även natriumklorid. Salt får vi till exempel genom att låta havsvatten avdunsta, torka. Då blir bara saltet kvar.

2. Ingenting försvinner

DAGS ATT LÄSA!

Atomer kan sätta ihop sig med andra atomer och bilda nya ämnen. De kan också släppa varandra, förändras och till och med vara osynliga. Men inga atomer försvinner. Ta till exempel ett skruttigt äpple i skogen, vattnet i en vattenpöl eller löv på träden. För ögat ser det ut som om de här sakerna försvinner efter ett tag. Men atomerna från äppelskruttet, vattnet och lövet finns fortfarande kvar. De kan ha flyttat på sig och bildat nya molekyler, men de försvinner inte.

Foto: Yuriy Kleymenov

Snabbt och långsamt

Att kolatomer kretsar runt på det här sättet kallas för kolets kretslopp. Man brukar säga att det finns två kretslopp för kolet. Ett snabbt och ett långsamt. I det långsamma kretsloppet byter atomerna plats efter tio- hundra- eller tusentals år. Men den här lektionen handlar om det snabba kretsloppet. Vi ska kika på hur det snabba kretsloppet kan se ut i skogen.

Illustration: Maja Modén
Illustration: Maja Modén

Vad äter växter?

Tidigare har du fått läsa att atomer inte försvinner. Kolatomer sprids ut i luften från till exempel avgaser eller levande varelsers utandning.  Växter tar upp koldioxid från luften, suger upp vatten med rötterna och med hjälp av solljus kan de tillverka sockermolekyler där de bygger in solenergi. Den här processen kallas för fotosyntes. Genom fotosyntesen ”binder” växterna kol medan de växer.

Illustration: Maja Modén

Fakta

Lagrad energi

Att växter kan bygga upp sig själva och lagra energi är användbart för människan och andra djur. Vi kan äta den lagrade energin – till exempel i äpplen, nötter eller smarriga tallskott. Vi kan också använda det som vuxit till annat – till exempel att bygga hus av.
När växter tillverkar socker av koldioxid och vatten blir det en del atomer över, som växten släpper ifrån sig. De överblivna atomerna bildar syremolekyler. På så vis kommer syre tillbaka ut i luften. Du kanske själv har märkt att luften i skogen känns ren och frisk?

Illustration: Maja Modén

3. Från skog till klimatrapport

DAGS ATT TITTA PÅ EN FILM!

Hur går det för träden?

Hur kan vi veta hur mycket koldioxid träden lagrar? Hilda och Johan är några av alla dem som arbetar med att hålla koll på hur mycket skogen växer. När träden växer kallas det att de skapar biomassa. Genom att mäta biomassan kan man också räkna ut hur mycket koldioxid träden tagit upp.

DISKUSSIONSFRÅGOR

  • Vad gör Hilda och Johan i skogen?
  • Vad vill de ta reda på och varför?

Sök efter material

Här kan du enkelt filtrera fram skogligt material som du kan använda i undervisning av alla skolans ämnen.

Årskurs
Förskola
Åk 1-3
Åk 4-6
Åk 7-9
Ämne
Historia
SO
Svenska
Samhällskunskap
Slöjd
NO
Kemi
Idrott och hälsa
Musik
Matematik
Hem- och konsumentkunskap
Bild
Naturorienterade ämnen
Biologi
Naturkunskap
Engelska
Teknik
Fysik
Religion
Geografi
Svenska som andraspråk
Årstid
Visa endast digitala material
Rensa filtrering
Visar 5 av 177 pedagogiska material

Skoglig kunskap för lärare - prenumerera gratis på Skogen i Skolans nyhetsbrev.

jag godkänner att Skogen i Skolan sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.
Skickar begäran