Skogliga yrken

Skogen är en viktig resurs och en fantastisk plats att jobba på. Det finns mängder av jobb som är kopplande till skogen, i listan nedan har vi gjort ett försök att samla dessa.

I Sverige finns över 30 olika gymnasieskolor som har program inriktade på skog. Många av dessa gymnasieutbildningar leder till jobb inom skogsbranschen direkt efter gymnasiet. Har du läst naturbruk med inriktning skog så är chansen stor att du inte behöver läsa vidare för att få ett skogligt jobb. Vill du läsa vidare till ett yrke som kräver vuxenstudier så kan du ibland behöva läsa till några kurser på komvux för att vara behörig.

Även studier på naturvetenskapliga programmet kan göra dig behörig att läsa vidare inom skog. Om du inte läst varken naturvetenskapligt program eller naturbruk med inriktning skog på gymnasiet så kan du läsa ett skogligt basår som gör dig behörig till den vuxenutbildning som du vill läsa. Det finns många olika vägar som leder till jobb inom skogen, du väljer själv vilken du vill ta.

Olika skogliga yrken

Forskare inom skog

Gillar du att vistas i skogen och är intresserad av naturvetenskapliga ämnen? Vill du genom att utveckla ny kunskap se till att Sveriges skogar mår bra? I så fall kan forskare inom skog vara något för dig.

Som forskare fördjupar du dig i ett avgränsat ämne och försöker förstå hur saker fungerar. Du arbetar ofta med att finna lösningar på befintliga och förväntade framtida problem. Som forskare så handleder du också ofta studenter. Är du forskare inom skog så kan en vanlig arbetsdag innebära att du är ute i fält och läser av försöksodlingar och analyserar resultat.

Först behöver du läsa en grundutbildning på högskolenivå, ta en kandidatexamen, sedan kan du söka högre studier.

Exempel på utbildningar

Kandidatutbildningar

Regionchef

Är du regionchef så leder du och ansvarar för arbetet inom ett visst skogsområde. Du har mycket kontakt med människor och du måste kunna både teknik, ekonomi och biologi. Du arbetar ofta som högre chefstjänsteman inom skogsbranschen.

Vill du ha en högt uppsatt tjänst inom skogsbranschen så kan det vara bra att satsa på att utbilda dig till jägmästare. Det blir du genom att först läsa en treårig kandidatutbildning och därefter gå ett tvåårigt masterprogram.

Läs mer om hur man blir jägmästare.

Kvinnlig jägmästare undersöker en stock tillsammans med en manlig skogsarbetare.

Skogsinspektor

Är du skogsinspektor ansvarar du för köp av virke, avverkning och skogsvård. Som skogsinspektor ska du se till att skogen håller en god volym och kvalitet. Du ansvarar för plantering av ny skog, beståndsvård och skötsel av skog i form av röjning och gallring. En viktig del av arbetet är även att förebygga och förhindra skador på skogen, samt att upprätta skogsbruksplaner. I grunden är du oftast skogsmästare eller skogstekniker.

Exempel på utbildningar

Vuxenutbildningar

Skogsmaskinförare

Skogsmaskinförare arbetar ute i skogen med att gallra, avverka och med att transportera virket till en plats där det sedan kan hämtas för att transporteras vidare. Du använder skördare och skotare för att utföra arbetet. Arbetet kräver stort eget ansvar och du behöver ha kunskaper om både maskiner och om skogen.

Exempelvis behöver du kunna avgöra vilka träd som ska gallras ut för att de som blir kvar ska växa bättre. Kraven på ett miljömässigt hållbart skogsbruk är en viktig del av ditt arbete som skogsmaskinförare och då också kraven på dina kunskaper inom miljö och naturvård.

Exempel på utbildningar

Gymnasiala utbildningar

Vuxenutbildningar

Skogsmaskinmekaniker

Om du är intresserad av att mecka med motordrivna fordon och dessutom gillar att vara ute i skogen, då kan det här vara ett yrke för dig. Som skogsmaskinmekaniker arbetar du med ta hand om skogsmaskiner och du kan utbilda dig till Skogsmekaniker på Skogstekniska.

Exempel på utbildningar

Yrkesförare för timmerbil

Om du har behörighet för att köra lastbil och dessutom har ett intresse för skog, då kan du arbeta som yrkesförare för timmerbil.

Exempel på utbildningar

Gymnasiala utbildningar

Vuxenutbildningar

Foto: Susanne Öberg

Plantskoleföretagare

En plantskola är en odling, ofta i kommersiellt syfte, med fleråriga växter, vanligen träd, buskar och perenner. Arbetar du som plantskoleföretagare med inriktning på skog så jobbar du med hela kedjan; frö, odling, distribution, försäljning och marknadsföring. Saker som man jobbar med på en plantskola är att odla, vattna, mäta, kvalitetssäkra, analysera, ympa och dokumentera.

Det finns olika vägar fram till att bli plantskoleföretagare. En väg kan vara att du först utbildar dig till Hortonom. Vill du bli det så söker du först till det treåriga Trädgårdsingenjörsprogrammet odling och sedan till Masterprogrammet Horticultural Science. Genom dina kursval bygger du din hortonomexamen.

Skogsplanerare

Som skogsplanerare samlar du in data om skog och natur- och kulturmiljöer. Utifrån underlager ska du sedan besluta om åtgärder så som exempelvis skogsvård och avverkning. Huvudsakliga arbetsuppgifter kan vara att stödja virkesköpare vid avverkningsplanering, upprätta skogsbruksplaner och genomföra naturvärdesbedömningar.

Exempel på utbildningar

Vuxenutbildningar

Skogsrådgivare

Är du skogsrådgivare är ditt jobb att se till att skogen brukas effektivt och hållbart. Du är expert på bland annat virkesmarknad, skogsskötsel, lagstiftning, upphandling och nyckelbiotoper. Att ha praktisk kunskap om skog är en stor styrka. En vanlig arbetsdag kan bestå i att du leder ett studiebesök på en skogsfastighet eller att du sammanställer forskningsresultat från ett fältbesök.

Exempel på utbildningar

Vuxenutbildningar

Fastighetsmäklare Skog och Lantbruk

Är du fastighetsmäklare inom skog och lantbruk är du specialiserad på jord- och skogsfastigheter. Du är utbildad mäklare och har sedan genom en fördjupningsutbildning specialicerat dig på att äga och förvalta skog med utgångspunkt i den gröna skogsbruksplanen. Är du redan mäklare kan du gå Grundutbildningen för förmedling av jord- och skogsfastigheter hos Mäklarsamfundet.

Exempel på utbildningar

Vuxenutbildningar

Biobränslesamordnare

Är du biobränslesamordnare jobbar du med hela kedjan från leverantörer, entreprenörer och värmeverk. Du driver utvecklingen och samordnar företagets skogsbränsleverksamhet. Vidare så kan du ingå i företagets ledningsgrupp och ansvara för skogsbränsle och hållbarhetsfrågor.

Exempel på utbildningar

Vuxenutbildning

Skogsvårdare

Arbetar du som skogsvårdare arbetar du med anläggande av ny skog efter föryngringsavverkning genom plantering eller naturlig föryngring med fröträd. Du jobbar även med röjning och gallring, dvs skötsel av skogsbestånd. Vidare arbetar du även med skogsskydd, dvs med att förebygga och förhindra skador på skogen på grund av svampsjukdomar och skadeinsekter. Anställningsformen kan skifta mellan att vara anställd hos en entreprenör, på ett större företag eller att du jobbar som egen företagare.

Exempel på utbildningar

Gymnasiala utbildningar

Vuxenutbildningar

Skogsröjare

Jobbar du som skogsröjare utför du skogsarbete, oftast via röjning med röjsåg. Arbetet kan exempelvis innebära att röja kraftledningsgator och ungskogar. Anställningsvillkor för skogsröjare kan i vissa fall innebära säsongsanställning under barmarkssäsongen. Det vill säga att det inte ligger snö på backen som förhindrar framkomligheten.

Exempel på utbildningar

Vuxenutbildningar

Arborist

För att träd inte ska orsaka problem i bebyggda områden så måste vi ta hand om träden på rätt sätt. En arborist har specialkunskaper om träd. De arbetar för att träden ska leva länge, vara vackra att titta på och för att träden ska vara säkra för omgivningen.

En arborist beskär och fäller träd. Den vanligaste uppgiften för en arborist är så kallad kronrensning, det innebär att grenar som är sjuka, döda eller skadade tas bort. Det ingår även i arbetet att beskära träd som exempelvis växer över vägar, järnvägar, byggnader eller träd som skymmer solen. Arboristen arbetar med specialgjorda hand- och motorsågar.

Det vanligaste är att arboristen klättrar upp i träden med hjälp av säkerhetssele. Det är ett skonsamt arbetssätt för trädet. På detta sätt är det även möjligt att nå svåråtkomliga grenar. En så kallad skylift kan användas för stora träd som växer vid gator. Vidare kan inventering och riskbedömningar av större trädbestånd i exempelvis parker och kyrkogårdar också ingå i arbetet.

Exempel på utbildningar

Vuxenutbildningar

Skogsplanterare

Skogsplanterare är ett säsongsbetonat arbete som sker under barmarkssäsongen. Du arbetar med frösådd och plantering av skogsplantor av olika slag. Det underlättar att vara i god fysisk form.

Våtmarksspecialist

Du arbetar med att förvalta marker och vatten, att bevara biologisk mångfald, med återvätning av våtmarker, utredningar kring möjligheterna att återskapa våtmarker samt skötsel av våtmarker och analyser. Du kan läsa om studier kring detta hos på Sveriges lantbruksuniversitet.

Yrken inom jakt och viltvård

Jaktvårdskonsulent

Är du jaktvårdskonsulent så arbetar du främst med rådgivning gällande jakt och viltvård till markägare, jaktlag och enskilda jägare. Du bistår även när jaktvårdsområden ska bildas och bidrar med kunskap till viltnämnderna hos Länsstyrelsen.

Viltmästare

Som viltmästare kan du arbeta med att organisera jakter och planera viltvård. Arbetet kan även innebära rådgivning åt större gårdar eller skogsbolag. Du kan även arbeta inom viltforskningen och då kan arbetet bestå av att märka djur samt inventera och analysera forskningsresultat.

Viltförvaltare

Är du viltförvaltare arbetar du med att samordna skog, vilt, jord, juridik och myndighetsarbete. Framtida arbetsgivare hittar du hos exempelvis skogsföretag, markägare och hos landets länsstyrelser och kommuner.

Viltvårdare

Som viltvårdare arbetar du med att ta hand om påkörda anmälningspliktiga/icke anmälningspliktiga påkörda djur, skadade djur, djur som sitter fast eller som blivit instängda någonstans. Arbetet kan även innebära att ta hand om döda djur eller rehabilitering av djur.

Viltpatolog

Om du arbetar som viltpatolog är du i grund och botten veterinär och har specialiserat dig på viltsjukdomar. Du arbetar med diagnostik, bedömningar och skriftliga utlåtanden, ibland även med undersökningar, insamling av information samt skriftlig bearbetning av stora mängder information. Som viltpatolog har du specialkunskap inom områdena viltpatologi och viltbiologi. Arbetet innebär stora kontakter med allmänheten, myndigheter och intresseorganisationer. Viltpatologer utför även obduktioner av vilda djur där det är svårt att fastställa dödsorsak, samt om det finns risk för sjukdomsspridning och/eller om obduktionen kan ge svar till forskare. I arbetsuppgifterna kan det även ingå att bedriva samarbete med både nationella och internationella experter på olika områden inom veterinärkunskap och biologi.

Viltjourspersonal

På viltjouren, som även kallas viltakuten, tar man emot skadade vilda fåglar, harar, igelkottar, ekorrar och föräldralösa däggdjursungar och fågelungar. Allmänheten kan ringa till viltjouren för att få råd och tips när det gäller vilda djur. De som arbetar för landets viltakuter och viltjourer är för det mesta volontärer som är utbildade i rehabilitering av skadat vilt. Vill man bli volontär kan man få utbildning genom KVF:s Riksförbund.

Exempel på utbildningar inom jakt och viltvård

Gymnasieutbildningar

Vuxenutbildningar

Virkesmätare

Arbetar du som virkesmätare så gör du ofta det vid ett sågverk, en virkesterminal eller vid en massaindustri. Här mäter du mängden virke samt bedömer kvalitén så att det värderas och sorteras korrekt. Du är expert på att bedöma kvist, röta och insektsskador. Då det ingår i yrkesrollen att vara neutral både till säljare och köpare så arbetar virkesmätare på en opartisk virkesmätarförening.

Virkesköpare

Som virkesköpare köper du in virke, bland annat från privata skogsägare. Du ansvarar för hela kedjan från kontakt med säljaren till avslutat uppdrag, det omfattar bland annat avverkning, transport, skogsvård, rådgivning och administration.

Exempel på utbildningar

Vuxenutbildningar

Virkesekonom

Som virkesekonom hanterar du värdeflöden kopplade till virkes- och biobränsleaffärer. Du jobbar även med att stötta när det ska tas fram prislistor och med uppföljning av utfallet.

Exempel på utbildningar

Vuxenutbildningar

Egen företagare

Som egen företagare kan du själv bestämma vad du är intresserad av och vill arbeta med. Många av de skogliga utbildningarna ger dig en bra förutsättning för att lyckas som egen företagare.

Arbete inom natur- och ekoturism

Naturturism innebär att man flyttar konsumtionen av aktiviteter, boende, måltider och andra turismtjänster ut i naturen så att själva naturupplevelsen får vara i centrum. I naturturism ingår ekoturism, det innebär att entreprenörerna gör aktiva val och arbetsinsatser för att på ett brett sätt bidra till de många globala hållbarhetsområdena. Sverige har en stark naturprofil hos utländska resenärer och vi har stor potential att öka antalet utländska besökare som vill uppleva hållbar naturturism. Att vistas i naturen kan även vara stärkande för både kropp och själ och inom det området finns det en mängd naturfokuserade saker man kan arbeta med.

Arbetar du som naturguide så visar du jaktområden, fiskeplatser och naturområden. Beroende på vad du specialiserat dig inom kan du kalla dig för exempelvis jaktguide, fiskeguide, vildmarksguide eller äventyrsguide.

Exempel på utbildningar

Gymnasiala utbildningar

Vuxenutbildningar

Skoglig kunskap för lärare - prenumerera gratis på Skogen i Skolans nyhetsbrev.

Jag godkänner att Skogen i Skolan sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.
Skickar begäran