Skogliga yrken - filmer

Kortfilmer om några yrken inom skogsbranschen

Inom skogssektorn ryms många olika typer av yrken. Skogsbranschen behöver kompetens inom allt från biologi, ekologi och skogsskötsel till bioteknik, kemiteknik, datavetenskap, samhällsvetenskap, IT och kommunikation – för att nämna några områden. 

Här har vi samlat ett antal kortfilmer som kan ge elever en liten inblick i vad några olika yrken inom skogsbranschen kan innebära.

På SkogsSverige.se hittar du exempel på utbildningar inom skog och skogsindustri på olika nivåer.

Hur funkar skogen?
Hilda Mikaelsson och Johan Stendahl arbetar med Riksskogstaxeringen på SLU och berättar om hur skogen binder kol. En film som ingår i Skogslektioner - Skogen i Skolans digitala läromedel.

Fredrik och slajmet från skogen.
Fredrik Lundell, professor på KTH berättar om hur man kan få fram material starkare än stål med hjälp av ett slajm från skogen. En film från Skogslektioner – vårt digitala läromedel.

Emil kör skogsmaskin
Emil är 19 år och bor i Bromölla. Direkt efter gymnasiet fick Emil jobb i skogen. Han kör skotare, en skogsmaskin, som han döpt till Doris. En film från Skogslektioner – vårt digitala läromedel.

Hur är det att vara kvinna i skogsbruket?
Ida Sjödahl, maskinoperatör i skogen, om att vara en av mycket få kvinnor i skogsarbetet. I Norden är i genomsnitt ungefär en procent av skogsmaskinoperatörerna kvinnor. Se vidare vår rapport om jämställdheten i den Nordiska skogen: https://nordicforestresearch.org/gender-balance-in-the-nordic-forest-sector/

 

Uppdaterad: