Åk 7-9 

Bygg en holk av en bräda

Bygg en holk av en bräda
Slöjd
3-5 timmat
Åk 7-9
Vår, Sommar, Höst, Vinter

Ladda ner som PDF:

Bygg en holk av en bräda

Ta med dig:

  • Bräda
  • Såg
  • Hammare
  • Spik
  • Borrutrustning
  • Nubb

Genomförande

I den här övningen får eleverna bygga en fågelholk. Med en enkel fågelholk kan man locka en fågelfamilj till sin trädgård eller till skolans område.

Att inleda arbetet

Alla delar kan sågas ut ur en bräda som är 15 cm bred, 2 cm tjock och 1,5 m lång. Om man vill ha taket till holken lite bredare så att det skjuter ut lite på sidorna kan man ta en något bredare brädstump till detta. Till sammansättningen behövs 40 mm galvaniserad spik.

Tidsåtgång

Mät ut alla delar – två lika stora sidor, ett framstycke, ett bakstycke, tak och botten – märk ut på brädan med blyertspenna, linjal och vinkelhake. Såga sedan till bitarna med en vanlig såg.

Gör sidorna på holken 25 cm långa, markera sedan ut 23 cm på ena sidan, dra ett snett streck mellan 25 cm-sidan och din markering på 23 cm, såga sedan bort den lilla trekanten som markerats i hörnet, då kommer taket att luta lite framåt. (se blid på nästa sida) Botten är i vårt fall 11 cm. 

Om plankans tjocklek skiljer sig från vårt exempel så ska botten vara brädans bredd minus två gånger brädans tjocklek.

Markera var ingångshålet ska vara och ta upp det med en borrsväng eller borrmaskin och en ställbar centrumborr eller en sticksåg.

Storleken på hålet 3 till 3,5 cm är anpassat till de minsta fåglarna som mesar och flugsnappare.­­ Slå gärna in korta nubbar i en ring runt hålet, det hindrar hackspettar från att förstora hålet. Sätt inte någon pinne under hålet!

Sätt samman holken

Spika fast den ena sidan mot bakstycket cirka 10 cm från överkanten. Fäst sedan botten i ­sidan och i bakstycket och spika fast den andra sidan. Spika sedan fast framstycket, ­eventuellt lite sneddat i överkanten och till sist taket. Det är möjligt att förse taket med gångjärn och en hasp om man vill det. Detta gör det mycket enklare när man ska rengöra holken varje år. Förbered även för uppsättning genom att borra två hål i holkens sidor, det gör att holken kan hängas runt trädstammen.

Uppsättning

Spika aldrig med en järn- eller stålspik i trädstammen. Spikar i stammen kan orsaka stora skador om träden en gång i framtiden ska sågas i ett sågverk. Använd i stället en uppsättnings­anordning av till exempel kraftiga snören som tål fukt, ståltråd eller stålband. Det finns även träspikar att köpa. Då borrar man ett lämpligt stort hål i trädstammen och slår i träspiken.

Fågelholksäsonger

Genom att bygga fågelholkar kan du hjälpa fåglar att hitta bra boplatser där de kan lägga ägg och få ungar. Hösten är bästa tiden på året att sätta upp nya fågelholkar, men det går även bra under vintern.

Nya holkar som hängs upp på våren blir sällan bebodda första sommaren. Fåglarna väljer hellre en äldre holk att bygga bo och lägga sina ägg i. Holkarna fungerar även som övernattningsutrymmen för fåglar som stannar kvar över vintern.

Koppling till centralt innehåll i grundskolans kurser

Kursplaner för grundskolan

Lgr22: Åk 7-9

Slöjd

  • Två- och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar, skapade såväl med som utan digitala verktyg.
  • Slöjdarbetets olika delar: ideutveckling, överväganden, framställning samt reflektion över arbetsprocessen och resultatet. Hur delarna i arbetsprocessen samverkar och påverkar resultatet. 

Ladda ner som PDF:

Bygg en holk av en bräda

Sök efter material

Här kan du enkelt filtrera fram skogligt material som du kan använda i undervisning av alla skolans ämnen.

Årskurs
Förskola
Åk 1-3
Åk 4-6
Åk 7-9
Ämne
Matematik
Hem- och konsumentkunskap
Bild
Naturorienterade ämnen
Biologi
Naturkunskap
Engelska
Teknik
Fysik
Religion
Geografi
Svenska som andraspråk
Historia
SO
Svenska
Samhällskunskap
Slöjd
NO
Kemi
Idrott och hälsa
Musik
Årstid
Plats
Visa endast digitala material
Rensa filtrering
Visar 5 av 178 pedagogiska material

Skoglig kunskap för lärare - prenumerera gratis på Skogen i Skolans nyhetsbrev.

Jag godkänner att Skogen i Skolan sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.
Skickar begäran