Västerhaninge

Storstadselever får kunskap utomhus på Jorden och skogen i stan 2016

Sedan tio år tillbaka anordnar LRF evenemanget Jorden och skogen i stan på flera orter i Sverige där tusentals elever från årskurs 4-6 får kunskap om jord- och skogsbruk. Sedan några år tillbaka pågår arrangemanget på Berga naturbruksgymnasium i Västerhaninge utanför Stockholm. 10-årsjubiléet inleddes med talare från LRF, Haninge kommun samt Stockholms stad. Skogen i Skolans region Mälardalen deltar med ett antal stationer där lärare och elever får övningar, plantera träd, se trä- och pappersprodukter samt inte minst smaka på de populära kolbullarna. #JOSIS16

Skogen i Skolan på Jorden och skogen i stan på Berga naturbruksgymnasium

Under tre dagar besökte tusentals elever och deras lärare Jorden och skogen i stan som i år höll till på Berga naturbruksgymnasium i Västerhaninge, Stockholm. Skogen i Skolans Nationella kansli stod i en av montrarna i den skogliga delen av evenemanget där vi höll utomhuspedagogiska övningar med klasserna. Den ena övningen bestod av att eleverna skulle gissa på sju olika trädslag med lite uppmjukning av att gissa på trädsorterna runt omkring. Den andra övningen var att bestämma ett träds ålder genom att räkna årsringar på en träskiva. Alla klasser fick med sig en kasse med ett urval av våra läromedel, dvs häften för lärare och elever med utomhusövningar samt några läromedel om skog och skogens produkter. Dessutom fick ett antal klasser med sig en burk med tallfrön som de kan så i närheten av sin skola. Skogen i Skolans region Mälardalen stekte kolbullar och styrgruppsmedlemmar visade pappersprodukter. Dessutom fick eleverna prova på en skördarsimulator och lära sig om rovdjur hos Svenska Jägareförbundet.