SYV

Naturen är ett bra kontor

Skogssektorn behöver fler medarbetare och skogsutbildningarna får allt färre studenter. Ungdomarna behöver få rätt kunskap om utbildningar och jobb. Därför ordnade Skogen i Skolan en inspirationsdag för studie- och yrkesvägledare om skogssektorns yrkesmöjligheter. Arrangemanget var i samarbete med Stockholms stad, SLU, LRF Skogsägarna, Sveaskog och Stora Enso.

Då var den äntligen här, dagen vi alla väntat på!

Skogen i Skolans nationella kansli arrangerade en studiedag den 19 april tillsammans med Kompetensforum Uppsala län (SLU Uppsala och Regionförbundet Uppsala län) om framtidens skogliga arbetsliv, från tallplanta till forskning. Tanken var att visa upp den fantastiska bredd av yrken och karriärsmöjligheter som skogssektorn erbjuder idag och i framtiden. Målgruppen var studie- och yrkesvägledare samt arbetsförmedlare i Uppsala län och syftet med dagen var att deltagarna skulle få uppleva, lära sig mer om och inspireras av möjligheter som den skogliga arbetsmarknaden ger. Vi ville med detta presentera en röd tråd från det traditionella skogsbruket till forskning och IT-utvecklingen inom branschen. - Läs mer på Nationella kansliets blogg!

Kansliet bloggar: Framtidens skogliga arbetsliv, från tallplanta till forskning!

Hur förmedlas bilden om skogssektorn egentligen till dagens ungdomar? Är det fortfarande en mycket traditionell bild vi ger dem, den att jobb kopplat till skog är tungt, smutsigt och slitigt och passar bäst för män? Om det är så, vill vi inom Skogen i Skolan vara en av dem som som är med och ändrar på detta!

SYV avgörande för nyanlända elever

God studie- och yrkesvägledning har stor betydelse för att nyanlända elever ska ta sig igenom utbildningsväsendet och vidare till arbetslivet. Ju mer tid studie- och yrkesvägledaren har för sina samtal med nyanlända ungdomar, desto mer utbildande och vägledande blir samtalen, visar en doktorsavhandling som kastar ljus på nyanlända ungdomars möjlighet till inkludering med utgångspunkt från studie- och yrkesvägledande samtal. / Forskning.se

Skogen i Skolan mötte 650 besökare på Skolforum

Den 26-27 oktober mötte Skogen i Skolans nationella kansli och Region Mälardalen 650 lärare, skolledare och studie- och yrkesvägledare på Skolforum på Stockholmsmässan. Utomhustorget delades med fyra andra aktörer som också använder utomhuspedagogik som metod för att förmedla kunskap om skog och natur. Skolforum besöktes av 7100 besökare där de som besökte oss fick en kasse med våra läroplansanpassade läromedel. Workshopdeltagarna fick prova på ett antal av våra praktiska övningar. Vi tackar alla våra besökare för trevliga möten!

Läs Skogen i Skolans senaste nyhetsbrev

Verksamhetsledare Åsa Godeau tipsar om spindelövningar som du kan göra i din skolskog och de nya direktiven för studie- och yrkesvägledning. Du får också nyheter om utomhuspedagogik och om Skogen i Skolans evenemang som t.ex tävlingen Skogens Mästare för sjundeklassare. En gång i månaden (förutom under sommaren) berättar vi om vad vi gör och ger tips till din undervisning. Du kan prenumerera på vårt nyhetsbrev där du kan läsa mer.