Småland

QR-koder ska locka unga ut i naturen

I ”Jakten på Domfälleskogens hemlighet” letar deltagarna efter en okänd hemlighet. Via så kallade QR-koder får deltagarna krypterad information till sin mobil. En slags gåta som måste lösas för att få vägvisning till nästa QR-kod. Totalt finns 16 QR-koder, tillika ledtrådar, utplacerade i Domfälleskogen. / Växjö kommun

Lär dig mer i skogen

Skogen i Skolan har tillsammans med Skogssällskapet tagit fram ett antal faktablad om svenska träd, skogsbruk, djur och jakt m.m. I juni 2014 sattes skyltar upp med denna information på "Lärande stig" som finns på Bergastigen, en 6 km lång promenadstig som löper runt samhället Lagan i Småland. När du besöker skogen här kan du lära dig mer! Bengt-Ivar Johansson, ledde Leaderprojektet Linné som satte upp de informativa skyltarna. Faktabladen hittar du på Skogen i Skolans webbplats.

Satsning har höjt studieresultat för skola i Småland

På fem år har lilla Alsterbroskolan höjt sina meritvärden från 199,7 till 249,8. Nu har skolan högsta betygen i Kalmar län och hör till de allra bästa i landet. – Vi ställde oss ett antal frågor. Hur ser undervisningen ut? Vad lär sig eleverna på bästa sätt i förhållande till kursplan och läroplan? Vad tycker eleverna? Och så har vi utvecklat utomhuspedagogiken med ”skolsjön” och ”skolskogen”, säger Malin Westergren, rektor.

Skogen är deras klassrum

Det är gråkall november och inte högsäsong för lektioner i skolskogen. Men när Skogsland kommer till Frödinge skolas skolskog utanför Vimmerby möter fyra glada sjätteklassare upp. / Skogsland

Elever med skogen som klassrum

Tidningen Skogsaktuellt har gjort en intervju med Åse Gunnarsson, klasslärare och hennes elever i tredje årskursen. Skolskogen finns i Vislandaskogen i Småland som också fick pris som bästa skolskog år 2009. – Det är skönt att veta att skogen alltid finns där, att vi kan gå ut när vi vill. Barnen lär sig så mycket om skogen bara genom att vistas i den, säger hon. Utöver de vanliga ämnena lär sig Vislandaskolans elever även mer om skogsvård och -produktion. Läs mer i tidningen Skogsaktuellt.