skogens sociala värden

Svensk skog i fokus på Universeum

2017 startar satsningen Svensk Skog med syfte att öka kunskapen om den svenska skogen och dess betydelse för bland annat biologisk mångfald. Svensk Skog genomförs av Universeum tillsammans med ett flertal samarbetspartners. / Universeum

Kommunikation om skog - i skogen!

Seminariet på KSLA, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin, berörde olika metoder för naturvägledning och utomhuspedagogik. Syftet var att lyfta fram goda exempel och diskutera praktiska och strategiska kommunikationsmetoder samt att skapa en mötesplats och ett utvecklingsforum. Intresset för skogens sociala värden är större än någonsin och därmed behovet av att samarbeta kring kommunikationsfrågor. Seminariet vände sig till de som arbetar med kommunikation/naturvägledning/pedagogik/sociala värden i skogslandskapet. Ett flertal föredragshållare berättade om sina erfarenheter och dagen avslutades med en workshop. Centrum för naturvägledning, CNV, Föreningen Skogen och Skogen i Skolan var arrangörer.

Kommunikation om skog - i skogen!

Naturvägledning, utomhuspedagogik och andra kommunikationsmetoder är en viktig del av arbetet med skogens sociala värden. På det här seminariet lyfter vi fram goda exempel från skogssektorn och skapar en mötesplats för alla som arbetar med kommunikation ute i skogslandskapet. Seminariet arrangeras den 27 november i Stockholm i samarbete med Skogen i Skolan och Föreningen Skogen.

Inkräktar tekniken på tiden som barn är i skogen?

Är det så att tekniken inkräktar på hur mycket tid som barnen är i skogen på sin fritid och vad de gör när de är där? Barn mår bra av frisk luft och den variation som naturen och skogen kan ge visar tidigare forskning, och för att vi i framtiden ska kunna ha skogar fyllda av variation och biologisk mångfald så behövs det barn som respekterar och bryr sig om vår natur. Läs mer i Karin Bengtssons examensarbete "Barns utnyttjandegrad och referenser av skog i Vetlanda". På Skogs- och träprogrammet vid Linnéuniversitetet ingår ett kandidatarbete på C-nivå vilket motsvarar 15 hp. Det här examensarbetet behandlar barns preferenser och utnyttjande av skogen i dess närmiljö. (Pdf-dokument)

Lär dig mer i skogen

Skogen i Skolan har tillsammans med Skogssällskapet tagit fram ett antal faktablad om svenska träd, skogsbruk, djur och jakt m.m. I juni 2014 sattes skyltar upp med denna information på "Lärande stig" som finns på Bergastigen, en 6 km lång promenadstig som löper runt samhället Lagan i Småland. När du besöker skogen här kan du lära dig mer! Bengt-Ivar Johansson, ledde Leaderprojektet Linné som satte upp de informativa skyltarna. Faktabladen hittar du på Skogen i Skolans webbplats.

Miljarder omsätts i svensk naturturism

Landets företag inom naturturism omsätter 3,6 miljarder årligen. Det visar den första nationella kartläggningen av företag som helt eller delvis lever på turism med inriktning på naturupplevelser. Vart tredje företag bedömer att de är i en tillväxtfas. / forskning.se