Skansen

Som ett klassrum utan väggar

Britta Brügge byter plats och sänker rösten. Stämningen förtätas. - Vi upplever alla naturen på vårt eget sätt och genom Allemansrätten visar vi vördnad. Skogen i Skolans Regionsamordnare blev utbildade i utomhuspedagogik på Skansen och den kunskapen sprider de vidare till lärare och elever i grundskolan.

Skogen i Skolan på Skansen: Eleverna fick kunskap om träd, djur och skogen som råvara

Sedan ett antal år tillbaka samarbetar Skogen i Skolan med Skansen i form av lektioner från F-klass till årskurs 3 samt för årskurs 4-6. - Våra elever i årskurs 4 har fått kunskap om Allemansrätten, produkter av trä och djur som finns i skogen. Det var extra värdefullt för oss att få övningshäften från Skogen i Skolan som vi kan använda på hemmaplan, säger Jennie Larsson, NO-lärare och Anna Nyström, SO-lärare på Nya Tidens Montessoriskola i Täby.

Framtidens utomhuspedagogik och lärmiljöer

Utenavet är nationellt nätverk för främjande av utomhusbaserat lärande. På Skansen samlades ett stort antal aktörer inom utomhuspedagogik med syftet att tillvarata gemensamma intressen. På seminariet föreläste också Sharon Danks som nyligen lanserat boken "From Asphalt to Ecosystems". Sharon presenterade designidéer för eko-vänliga skolgårdar som förbättrar inlärning och förhöjer upplevelsebaserad lek.

Skogen i Skolan på Skansen

Nationella kansliet och Region Mälardalen träffade 12 klasser från årskurs 2-3 på Skansen den 15-16 september. Klasserna fick skoglig kunskap då de räknade årsringar för att åldersbestämning och spelade trädbingo med bilder på löv från olika träd. Som avslutning fick alla lärare en kasse med Skogen i Skolans läromedel, broschyr om verksamheten samt ett informationsblad. Detta är ett led i den storstadssatsning som nu görs med Anna Malmström som projektledare. Syftet är att nå ut med skoglig kunskap till Stockholms skolor.

Skola <3 Skog på Skansen

Den 3/9 var åtta skolklasser från tre skolor inbjudna till Lill-Skansen. Det var sjätteklassare som fick kunskap om skogens djur och produkter. Eleverna fick gissa på trädslag och lära sig mer om Allemansrätten. Skolämnena SO, NO, svenska, matematik, idrott och hälsa, teknik, slöjd och bild var invävda i de praktiska momenten. Dagen var ett samarbete mellan Skansen, Skogen i Skolan och Skogsindustrierna tillsammans med Utbildningsförvaltningen.

Skogen i Skolans 40 år firades med kalas i Skogens hus på Skansen

1973 gick en lärare in på Iggesunds bruk med avsikten att få igång ett samarbete mellan skogsnäringen och skolan. Det var starten till Skogen i Skolans verksamhet som nu funnits i 40 år och bedrivits på skolans villkor. 40-årsjubileumet firades i Skogens hus på Skansen där nya och gamla SiS:are minglade tillsammans med kollegor, samarbetspartners och leverantörer. Förutom fina SiS-tårtor fick deltagarna också lyssna på intressanta föredrag och erfarenheter från de fyrtio åren som gått fram till idag.

Skogen i Skolan 40 år

Under 2013 har Skogsstyrelsen ökat sitt engagemang inom i Skolan i Skolan för att bidra till ett ökat intresse hos barn och ungdomar för skogens alla värden och locka fler till arbete inom skogssektorn. / Skogsstyrelsen

Skogen i Skolan firar 40 år den 5/11 2013!

Skogen i Skolans verksamhet grundlades för fyrtio år sedan och vi vill gärna fira det med dig som samarbetar, arbetar eller har arbetat med verksamheten. Skogen i Skolans Nationella kansli bjuder in till jubileet i Skogens hus på Skansen tisdagen den 5/11 2013, kl 13-16. Anmäl dig senast den 18/10. Vi önskar dig hjärtligt välkommen!

Elever gissade träslag på Jorden och skogen i stan

Nationella kansliet mötte tusentals elever på Jorden & skogen i stan under tre dagar. Solen lyste över Skansen och barnen fick räkna ut ett träds ålder med hjälp av årsringar och gissa på sju olika trädslag. Efter övningen fick varje klass en kasse från Skogen i Skolan med läromedel, broschyr med information om verksamheten och frön för att själva kunna så granplantor. Jorden & skogen arrangeras av LRF i flera orter runt om i Sverige.