Region Mälardalen

Vi söker en Regionsamordnare till Skogen i Skolans Region Mälardalen

Regionsamordnare Skogen i skolan Skogen i Skolan Mälardalen söker en person som kan driva och utveckla arbetet med information och utbildning för lärare, lärarstudenter, studie- och yrkesvägledare (SYV-are) samt elever. Denna tjänst finansieras av de ingående parterna i styrgruppen för Skogen i Skolan Mälardalen. Den har en garanterad finansiering i tre år, med en stor potential till mer, mycket beroende av resultatet. Skogsbranschens rekryteringsbas minskar i takt med pensionsavgångar och andra samhälleliga strukturförändringar. Därför är denna verksamhet nu prioriterad.
Publicerad:

Vad gjorde ni med vinsten i Skogens Mästare?

Uppsala musikklasser, klass 7-4, vann Skogens Mästare 2016 för andra gången! Tävlingen är till för sjundeklassare och anordnas av Skogen i Skolan. Tävlingen arrangeras också av flera regioner. Skolorna får en inbjudan med ett antal uppgifter som ska utföras och skickas in till respektive Regionsamordnare. Uppgifterna baseras på Skogen i Skolans läromedel. Därefter väljs fyra skolklasser ut till en final. Alla fyra får prispengar till klassen och vinnaren får 20.000 kronor. Andra intervjun görs med Emelie Geijstedt, lärare för klassen som vann Skogens Mästare i Skogen i Skolans region Mälardalen.

Årets segrare i Skogens Mästare Mälardalen blev Uppsala musikklasser

Skogens Mästare är en tävling i skogskunskap för sjundeklassare. I årets final deltog fyra klasser från Bålsta, Åkersberga och Uppsala. Från början deltog 679 elever från länen Stockholm, Uppsala och Västmanland. 2016 års vinnare blev Uppsala musikklasser, klass 7-4. Tävlingen pågick på Ösby naturbruksgymnasium i Sala och arrangerades av Skogen i Skolans Region Mälardalen.

Nationella kansliet bloggar - Jorden och Skogen i stan

Vi människor har alltid levt av det naturen ger. Att det var så när vi levde som jägare och samlare är nog självklart för de flesta. För 200 år sedan bodde 90 procent av svenskarna på landet . Idag är det tvärtom, 85 procent av oss bor i tätorter. För att öka kunskaperna om jord- och skogsbruk bland landets unga befolkning har LRF (Lantbrukarnas riksförbund) skapat ett arrangemang som heter Jorden och Skogen i stan. Här får elever i årskurs 4-6 tillfälle att lära känna de gröna näringarna. Skogen i Skolan är givetvis på plats även i år i Stockholm, Umeå och Jönköping. Följ oss på #JOSIS16 / Skogen i Skolan

Skogen i Skolan mötte 650 besökare på Skolforum

Den 26-27 oktober mötte Skogen i Skolans nationella kansli och Region Mälardalen 650 lärare, skolledare och studie- och yrkesvägledare på Skolforum på Stockholmsmässan. Utomhustorget delades med fyra andra aktörer som också använder utomhuspedagogik som metod för att förmedla kunskap om skog och natur. Skolforum besöktes av 7100 besökare där de som besökte oss fick en kasse med våra läroplansanpassade läromedel. Workshopdeltagarna fick prova på ett antal av våra praktiska övningar. Vi tackar alla våra besökare för trevliga möten!

Finalen i Skogens Mästare för Region Mälardalen

Futuraskolan Rådan från Sollentuna, Fredsborgskolan klass 7 EPSILON från Åkersberga och Uppsala Musikklasser, klass 7 A samt klass 7 BC hade kvalificerat sig till finalen för Skogens Mästare. Tävlingen tog plats på Ösby naturbruksgymnasium i Sala, Västmanland. Dagen inleddes med teoretiskt prov med skogliga frågor och om Allemansrätten. Skogens Mästare arrangeras i flera av Skogen i Skolans regioner och vänder sig till sjundeklassare.
Publicerad:

Välkommen till Skogen i Skolan på Skolforum!

Skogen i Skolans Nationella kansli och Region Mälardalen välkomnar er att besöka oss i monter A15:25 på Skolforum den 26-27/10. Vi kommer att ha Workshops "Övningar i skolskogen" kl 10.30-10.50 och kl 13.30-13.50. Där får du reda på hur du kan använda skogen som klassrum och hur. Alla som kommer till vår monter får en kasse med vårt material. Skogen i Skolan har läromedel, faktablad och övningar och med vårt material når du läroplanens mål.

Skogens mästare koras 16 oktober

Fredagen den 16 oktober avgörs tävlingen Skogens Mästare. Finalen går av stapeln på Ösby naturbruksgymnasium i Sala. Skogens mästare arrangeras runt om i Sverige och riktar sig till alla sjundeklassare. Inför uttagningen till fredagens final har klasser i Stockholms, Västmanlands, Uppsala och Gotlands län inbjudits att delta. De skolor som tagit sig till final är Uppsala Musikklasser, Fredsborgskolan i Åkersberga och Futuraskolan Rådan i Sollentuna. Skogen i Skolans Region Mälardalen arrangerar tävlingen och finalen.

Frida Pihl arbetade med naturskydd i Ecuador under våren 2015

Att utbilda sig och arbeta inom skog är något som öppnar många möjligheter. I våras gav jag mig ut på ett stort äventyr då jag åkte för att arbeta med naturskydd i Ecuador. Frida Pihl är jägmästare, skogskonsulent på Skogsstyrelsen och Regionsamordnare för Skogen i Skolans Region Mälardalen. Läs Fridas berättelse!

Skogen i Skolan på Skansen

Nationella kansliet och Region Mälardalen träffade 12 klasser från årskurs 2-3 på Skansen den 15-16 september. Klasserna fick skoglig kunskap då de räknade årsringar för att åldersbestämning och spelade trädbingo med bilder på löv från olika träd. Som avslutning fick alla lärare en kasse med Skogen i Skolans läromedel, broschyr om verksamheten samt ett informationsblad. Detta är ett led i den storstadssatsning som nu görs med Anna Malmström som projektledare. Syftet är att nå ut med skoglig kunskap till Stockholms skolor.