naturvägledning

Tävling: Sveriges mest inspirerande naturvägledning

Det pågår massor av bra naturvägledning i Sverige. Guidningar, utställningar, naturstigar, innovativa appar och mycket annat som sänker trösklar och visar människor ut i och in i naturen. Naturvägledningen förtjänar mer uppmärksamhet! Nu vill vi ha din hjälp att utse Sveriges mest inspirerande naturvägledning. / CNV

Människans spår i landskapet

Hur hittar man berättelserna om människan och naturen i landskapet? För dig som vill lära dig mer om hur man hittar dessa berättelser arrangerar CNV i samarbete med Centrum för biologisk mångfald - ett seminarium om Människans spår i landskapet. / Centrum för naturvägledning, SLU

Svar på debattinlägg: Gör Naturguide till en egen inriktning!

Svar med anledning av artikeln i DN den 29 mars med fokus på ersättningar till friskolor med Naturbruksprogrammet. Realgymnasiet har redan innan Gymnasiereformen 2011, drivit frågan gentemot Skolverket att det bästa för eleverna vore att yrkesutgången Naturguide skulle bli en egen inriktning inom Naturbruksutbildningen. Inte som nu, en yrkesutgång inom Naturbruksprogrammets inriktning Skog. Vår utgångspunkt var att eleverna då skulle få den bästa utbildningen. / Realgymnasiet

Kommunikation om skog - i skogen!

Seminariet på KSLA, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin, berörde olika metoder för naturvägledning och utomhuspedagogik. Syftet var att lyfta fram goda exempel och diskutera praktiska och strategiska kommunikationsmetoder samt att skapa en mötesplats och ett utvecklingsforum. Intresset för skogens sociala värden är större än någonsin och därmed behovet av att samarbeta kring kommunikationsfrågor. Seminariet vände sig till de som arbetar med kommunikation/naturvägledning/pedagogik/sociala värden i skogslandskapet. Ett flertal föredragshållare berättade om sina erfarenheter och dagen avslutades med en workshop. Centrum för naturvägledning, CNV, Föreningen Skogen och Skogen i Skolan var arrangörer.

Kommunikation om skog - i skogen!

Naturvägledning, utomhuspedagogik och andra kommunikationsmetoder är en viktig del av arbetet med skogens sociala värden. På det här seminariet lyfter vi fram goda exempel från skogssektorn och skapar en mötesplats för alla som arbetar med kommunikation ute i skogslandskapet. Seminariet arrangeras den 27 november i Stockholm i samarbete med Skogen i Skolan och Föreningen Skogen.

Ny skrift ”Naturvägledning i skolan”

Förra året hände mycket i skolans värld. Flera nya styrdokument infördes, liksom en ny skollag och nya läroplaner. I skriften ”Naturvägledning i skolan”, som idag utges av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), beskrivs hur de nya dokumenten är relevanta för naturskolor och naturvägledare. / SLU

Inbjudan till projekt om naturvägledning för barn och unga

Nordiska ministerrådet har beviljat medel till ett projekt som ska inspirera till och stödja utveckling av naturvägledning för barn och unga i Norden. Projektet ska samla goda exempel på och erfarenheter av naturvägledning för barn och unga, för att vidareutveckla och sprida metoderna bland naturvägledare i de nordiska länderna.