Jorden och skogen i stan

Storstadselever får kunskap utomhus på Jorden och skogen i stan 2016

Sedan tio år tillbaka anordnar LRF evenemanget Jorden och skogen i stan på flera orter i Sverige där tusentals elever från årskurs 4-6 får kunskap om jord- och skogsbruk. Sedan några år tillbaka pågår arrangemanget på Berga naturbruksgymnasium i Västerhaninge utanför Stockholm. 10-årsjubiléet inleddes med talare från LRF, Haninge kommun samt Stockholms stad. Skogen i Skolans region Mälardalen deltar med ett antal stationer där lärare och elever får övningar, plantera träd, se trä- och pappersprodukter samt inte minst smaka på de populära kolbullarna. #JOSIS16

Möt Skogen i Skolan på #JOSIS15

Jorden och skogen i stan, #JOSIS15 pågår den 9-10 september på Berga naturbruksgymnasium utanför Haninge. Där träffar du oss på Nationella kansliet och Region Mälardalen. Du får smaka på kolbullar, gissa på trädsorter och bestämma ett träds ålder. Välkomna!

Flytta ut klassrummet till jord- och skogsbruket den 9-10/9 på Berga naturbruksgymnasium!

Vilka är de vanligaste sädesslagen? Hur skiljer man gran från tall? Hur ser ett rävskinn ut? Var kommer hamburgare ifrån? Vad är biologisk mångfald? Varför behövs kor? Vad är kretslopp? Välkomna till Jorden och Skogen i stan på Berga Naturbruksgymnasium den 9-10 september. Här får eleverna veta mer om var maten kommer från, om skogen, om lantbruket och hur energi framställs. Anmäl dig senast den 31/8. Vi kommunicerar om Jorden och skogen i stan i Skogen i Skolans kanaler med #JOSIS15.

Skogen i Skolans Riksmöte 2014

Varje år möts Regionsamordnarna från de tio regionerna tillsammans med Nationella kansliet och styrgruppen på ett Riksmöte för att utbyta information, kunskap och få inspiration. 2014 års Riksmöte arrangerades av Region Jämtland i samarbete med Nationella kansliet och tog plats på Persåsen strax utanför Östersund. Under tre dagar tog vi del av regionernas aktiviteter, nyheter från Nationella kansliet, utomhusövningar och diskuterade gemensamma begrepp och påbörjade ett visionsarbete.

Skogen i Skolan på Jorden och skogen i stan på Berga naturbruksgymnasium

Under tre dagar besökte tusentals elever och deras lärare Jorden och skogen i stan som i år höll till på Berga naturbruksgymnasium i Västerhaninge, Stockholm. Skogen i Skolans Nationella kansli stod i en av montrarna i den skogliga delen av evenemanget där vi höll utomhuspedagogiska övningar med klasserna. Den ena övningen bestod av att eleverna skulle gissa på sju olika trädslag med lite uppmjukning av att gissa på trädsorterna runt omkring. Den andra övningen var att bestämma ett träds ålder genom att räkna årsringar på en träskiva. Alla klasser fick med sig en kasse med ett urval av våra läromedel, dvs häften för lärare och elever med utomhusövningar samt några läromedel om skog och skogens produkter. Dessutom fick ett antal klasser med sig en burk med tallfrön som de kan så i närheten av sin skola. Skogen i Skolans region Mälardalen stekte kolbullar och styrgruppsmedlemmar visade pappersprodukter. Dessutom fick eleverna prova på en skördarsimulator och lära sig om rovdjur hos Svenska Jägareförbundet.

Jorden och skogen i stan - Umeå

Jorden & Skogen i stan är riktat mot elever som börjar årskurs 4-6 under höstterminen med syfte att lära sig mer om det svenska jord– och skogsbruket. Totalt 1700 skolelever fick under dagarna, 11-12 september, lära sig hur det går till när man mjölkar en ko, hur man mäter trädhöjd med en pinne, hur man planterar ett träd, vilka produkter som kommer från skogen och mycket, hur man kan använda GPS i skogen och mycket mer!