boken om skogen

Lärarna blev inspirerade av Skogen i Skolan på Skogsmuseet i Lycksele

Matilda Lingegård är Regionsamordnare för Region Västerbotten och bjöd in 17 lärare från olika kommuner att delta under en inspirationsdag med temat utomhuspedagogik. Matilda presenterade Boken om skogen med fakta om skog och skogsbruk samt ett antal övningar som finns på Skogen i Skolans webbplats. Lärarna fick prova på övningarna utomhus och fick med sig allt material för att kunna praktisera på skolorna.

Renforsskolan 7B blev Skogens mästare i Västerbotten!

Spänningen var hög och tävlingen jämn när de fyra lag som kvalificerat sig till finalen av Skogens mästare i Västerbotten gjorde upp om förstaplatsen på Burträsk naturbruksgymnasium den 23 oktober. Tävlingen, som riktar sig till sjundeklassare, startade i och med höstterminens början och för att kvalificera sig till tävlingen har de klasser som deltagit skrivit kunskapstest, genomfört och lämnat in rapporter från studiebesök hos företag inom skogsnäringen, skrivit forskningsuppgifter inom temat skog och sammanställt en samling av löv och barr från så många trädslag som möjligt i elevernas närmiljö.

Ut med barnen i skogen!

Skogen i Skolan deltar på Förskolemässan Förskolan i Fokus i Malmö den 15 och 16 oktober för att inspirera förskolelärare och annan personal inom förskolan till att arbeta mera med skog inom förskolan. Vi tipsar om övningar och litteratur lämpliga för förskolebarn och visar på hur det enkelt går att tillverka eget lek- och undervisningsmaterial från skogen. I montern demonstreras också pedagogiska kartor, ett verktyg som gör det enkelt för förskolor i Malmö att hitta till skogen. Välkommen att besöka oss i monter D:10 på mässan Förskolan i Fokus!

På lektion mitt i skogen

Över stock och sten, förbi rotvältor och ormbunkar, och in mellan två stolta björkstammar. Där har Åryds friskola sitt nya klassrum. I ett och halvt år har skolskogen i Åryd växt fram, med hjälp av friskolans elever. – Mycket roligare än skolbyggnaden, betygsätter Tyra Jonsson, nio år. Se bildspelet i artikeln på Blekinge Läns Tidning

Skogen i Skolan på Skolforum 29-31/10

I nästa vecka kommer Region Örebro, Rikskansliet och Region Mälardalen att representera Skogen i Skolan i en stor monter för utomhuspedagogik på Skolforum den 29-31/10 på Stockholmsmässan i Älvsjö. Skolforum är Nordens största utbildningsmässa och mötesplats för lärare och skolledare. På mässan får du lära dig mer om hur du startar en skolskog och använder skolskogslådan, hur du använder de sex läromedlen i din undervisning och se exempel på övningar och faktablad som går att ladda ner från webbplatsen. Välkommen att besöka oss!