Jaktvårdskonsulent
Är du jaktvårdskonsulent så arbetar du främst med rådgivning gällande jakt och viltvård till markägare, jaktlag och enskilda jägare. Du bistår även när jaktvårdsområden ska bildas och bidrar med kunskap till viltnämnderna hos Länsstyrelsen.
Viltmästare
Som viltmästare kan du arbeta med att organisera jakter och planera viltvård. Arbetet kan även innebära rådgivning åt större gårdar eller skogsbolag. Du kan även arbeta inom viltforskningen och då kan arbetet bestå av att märka djur samt inventera och analysera forskningsresultat.
Viltförvaltare
Är du viltförvaltare arbetar du med att samordna skog, vilt, jord, juridik och myndighetsarbete. Framtida arbetsgivare hittar du hos exempelvis skogsföretag, markägare och hos landets länsstyrelser och kommuner.
Viltvårdare
Som viltvårdare arbetar du med att ta hand om påkörda anmälningspliktiga/icke anmälningspliktiga påkörda djur, skadade djur, djur som sitter fast eller som blivit instängda någonstans. Arbetet kan även innebära att ta hand om döda djur eller rehabilitering av djur.
Viltpatolog
Om du arbetar som viltpatolog är du i grund och botten veterinär och har specialiserat dig på viltsjukdomar. Du arbetar med diagnostik, bedömningar och skriftliga utlåtanden, ibland även med undersökningar, insamling av information samt skriftlig bearbetning av stora mängder information. Som viltpatolog har du specialkunskap inom områdena viltpatologi och viltbiologi. Arbetet innebär stora kontakter med allmänheten, myndigheter och intresseorganisationer. Viltpatologer utför även obduktioner av vilda djur där det är svårt att fastställa dödsorsak, samt om det finns risk för sjukdomsspridning och/eller om obduktionen kan ge svar till forskare. I arbetsuppgifterna kan det även ingå att bedriva samarbete med både nationella och internationella experter på olika områden inom veterinärkunskap och biologi.
Viltjourspersonal
På viltjouren, som även kallas viltakuten, tar man emot skadade vilda fåglar, harar, igelkottar, ekorrar och föräldralösa däggdjursungar och fågelungar. Allmänheten kan ringa till viltjouren för att få råd och tips när det gäller vilda djur. De som arbetar för landets viltakuter och viltjourer är för det mesta volontärer som är utbildade i rehabilitering av skadat vilt. Vill man bli volontär kan man få utbildning genom KVF:s Riksförbund.
Exempel på utbildningar
Gymnasieutbildningar
- Ljungby, Ryssgymnasiet, Naturbruksgymnasiet med inriktning Jakt & Viltvård
- Älvdalen, Älvdalens utbildningscentrum, Naturbruksprogrammet med inriktning Skog: Jakt
- Önnestad, Önnestadsgymnasiet, Naturbruksprogrammet med inriktning Jakt & Viltvård
Vuxenutbildningar
- KVF:s Riksförbund, Katastrofhjälp – Fåglar och vilt
- Umeå, Umeå universitet, 15 hp Viltbiologi med viltvård
- Uppsala, Sveriges lantbruktsuniveristet, Veterinärprogrammet