Tall (Contortatall)

Tall (Contortatall)

Written by admin On the 0 Comments
Contortatall (Pinus contorta) Virkesförråd: 39,7 milj m3sk Andel: 1,2 % Contortatallen är ett nordamerikanskt trädslag som införts till Sverige under de senaste 2-3 decennierna. Naturligt förekommer arten från Alaska till Kalifornien i västra delarna av den nordamerikanska kontinenten.

Contortatall (Pinus contorta)

  • Virkesförråd: 39,7 milj m3sk
  • Andel: 1,2 %

Contortatallen är ett nordamerikanskt trädslag som införts till Sverige under de senaste 2-3 decennierna. Naturligt förekommer arten från Alaska till Kalifornien i västra delarna av den nordamerikanska kontinenten.

Contortatall

Contortatallen, eller contortan som den också kallas, infördes till Sverige eftersom den ger god produktion även under hårda klimatiska betingelser, och för att den ger god tillväxt på de flesta ståndorter. Barren är ofta kraftigare gröna än hos den vanliga tallen, och barken mer grå och påminner mera om granens. Barren har en svag men tydlig apelsinsmak, speciellt hos unga träd. Contortan odlas till dags dato på ungefär 500 000 ha i Norrland och nordvästra Svealand.

Införandet av ett nytt trädslag i stor skala medför också risker och problem, som debatterades särskilt intensivt under slutet av 80-talet. Contortan drabbades då av omfattande angrepp från svampen Gremeniella abietina.

Populära frågor i Frågelådan om Contortatall

Läs mer om den svenska skogen här på SkogsSverigeLäs mer om Contortatall

Läs mer om hållbart skogsbruk här på SkogsSverige

 

Publicerad: