Bygg en holk av en bräda

Att bygga holkar tillsammans med elever kan också vara ett lysande tillfälle att väcka deras intresset för skog, natur och djur men även för teknik, slöjd och matematik.

Ladda ner som PDF: Bygg en holk av en bräda

Under våren letar fåglarna efter ett bo att lägga sina ägg i. En del fåglar bygger sitt bo i träd med murken ved, andra i täta buskage, i stubbar osv. Vissa fåglar väljer bon som någon annan redan byggt. Men att hitta den utmärkta boplatsen kan vara svårt då det kan vara ont om gamla träd och bra boplatser. Att bygga fågelholkar är därför ett perfekt sätt att hjälpa fåglarna att hitta ett bra bo för att lägga sina ägg och att föda upp sina ungar i. Att bygga holkar tillsammans med elever kan också vara ett lysande tillfälle att väcka deras intresset för skog, natur och djur men även för teknik, slöjd och matematik.

Fågelholkssäsonger

Nya holkar som hängs upp på våren blir inte alltid bebodda första sommaren. Fåglarna väljer helst en äldre holk, men är det brist på bra boplatser så kan fåglarna även välja nybyggda holkar. Hösten och även vinter är bra tider på året att sätta upp nya fågelholkar. Holkarna kan också fungera som övernattningsutrymmen för fåglar som stannar kvar över vintern.

OBS! Fråga alltid markägaren om lov innan du sätter upp fågelholkar i träden.

Genomförande

Material

  • Bräda (gärna ohyvlad)
  • Blyertspennor
  • Såg
  • Hammare, spik och nubb
  • Snöre/rep
  • Borrutrustning
  • Linjal, vinkelhake och måttstock
  • Utomhusfärg och pensel (frivilligt)
  • Ritning, se sista sidan
Foto: Ewa-Marie Zetterkvist

Att inleda arbetet

Alla delar kan sågas ut ur en bräda som är 15 cm bred, 2 cm tjock och 1,5 m lång. Om man vill ha taket till holken lite bredare så att det skjuter ut lite på sidorna kan man ta en något bredare brädstump till detta. Till sammansättningen behövs 40 mm galvaniserad spik.

Tillsågning

Mät ut alla delar på brädan med blyertspenna, linjal och vinkelhake. Det ska vara två lika stora sidor, ett framstycke, ett bakstycke, tak och botten. Såga sedan till bitarna med en vanlig såg. Gör sidorna på holken 25 cm långa, markera sedan ut 23 cm på en sida, dra ett snett streck mellan 25 cm-sidan och din markering på 23 cm, såga sedan bort den lilla trekanten som markerats i hörnet, då kommer taket att luta lite framåt. Botten är i detta fall 11 cm. Om plankans tjocklek skiljer sig från vårt exempel så ska botten vara brädans bredd minus två gånger brädans tjocklek.

Markera var ingångshålet ska vara och ta upp det med en borrsväng eller borrmaskin och en ställbar centrumborr eller en sticksåg. Storleken på hålet 3 – 3,5 cm är anpassat till de minsta fåglarna som mesar och flugsnappare.­­­ Slå ­gärna ­in­ korta­ nubbar ­i ­en ­ring­ runt­ hålet,­ det­ hindrar ­hackspettar från att förstora hålet. Sätt inte någon pinne under hålet!

Foto: Ewa-Marie Zetterkvist

Sätt samman holken

Spika aldrig med en järn- eller stålspik i trädstammen. Spikar i stammen kan orsaka stora skador om träden en gång i framtiden ska sågas i ett sågverk. Använd i stället kraftiga snören som tål fukt. Det ­finns ­även­ träspikar­ att­ köpa.­ Då­ borrar­ man­ ett­ lämpligt ­stort ­hål­ i­ trädstammen ­och slår i träspiken.

Uppsättning

Spika fast den ena sidan mot bakstycket cirka 10 cm från överkanten. Fäst sedan botten i  sidan och i bakstycket och spika fast den andra sidan. Spika sedan fast framstycket,  eventuellt lite sneddat i överkanten och till sist taket. Det är möjligt att förse taket med gångjärn och en hasp om man vill det.     Detta gör det mycket enklare när man ska rengöra holken varje år. Förbered även för uppsättning genom   att borra två hål i holkens sidor, det gör att holken kan hängas runt trädstammen. Måla gärna utsidorna av holken innan uppsättning med en tålig och giftfri utomhusfärg.

Foto: Ewa-Marie Zetterkvist

Fördjupning

Ingångshålens diameter varierar beroende på vilka fåglar du vill ha i holken.

  • 3 cm passar  exempelvis för talgoxe, blåmes, entita, talltita, svartvit flugsnappare och rödstjärt.
  • 5 cm passar exempelvis för stare, göktyta, gråsparv, pilfink och sparvuggla.
  • 8–9 cm passar exempelvis för kaja, skogsduva och pärluggla.
  • 14 cm passar exempelvis för knipa, storskrak och kattuggla.

Fördjupning! Spana in  ”Häckningsstudier” på skogeniskolan.se.

Ritning

Ladda ner som PDF: Bygg en holk av en bräda