Kansliet bloggar

Ut i skolskogen!

Written by Anna Malmström On the 0 Comments

Nytt år, nya möjligheter. Under 2017 har vi på Skogen i Skolan tänkt jobba mer aktivt med våra skolskogar. Låta 2017 bli lite av skolskogens år. Vad är då en skolskog? På Skogen i Skolan definierar vi det som ett avgränsat område som disponeras av skolan för lektioner och utevistelse. Skolan och markägaren gör en överenskommelse där skolan får tillstånd att göra lite mer än vad allemansrätten tillåter. Det kan röra sig om att bygga en eldstad, sätta upp fågelholkar eller hugga sin egen julgran. Tanken med en skolskog är att den ska användas ofta och därför är det såklart bra om den ligger nära skolan. Närhet till skolan är viktigare än storleken på skogen. Huvudsaken är att den används!

Vissa skolor har lektioner i skolskogen varje vecka medan andra skolor väljer att vara i skogen mer koncentrerat under vissa perioder på året. Det finns också skolor som kör lektioner i skogen nästan varje dag. Här finns inget rätt eller fel, det viktiga är att ni kommer ut och att ni hittar ett sätt att arbeta i skolskogen som passar just er. Skogen i Skolan har över 200 övningar som kan användas som stöd i undervisningen i skolskogen. Övningar kan antingen användas som färdiga lektionsplaneringar eller kompletteras efter eget huvud.

Studier har visat att utevistelse i barndomen ger ett större miljöengagemang genom hela livet. Det ska böjas i tid det som krokigt ska bli heter det ju och de som är intresserade av skog och natur som vuxna var ofta ute mycket som barn. Att vara ute i naturen reducerar dessutom stress, stärker immunförsvaret och ökar motivationen till att röra sig mer. Naturen ger inte bara friskare och lugnare barn. Att flytta ut en del av undervisningen i skolskogen förbättrar både elevernas inlärningsförmåga och deras koncentrationsförmåga. Undervisning ute leder ofta till färre konflikter mellan eleverna och ger också en bättre relation mellan elever och lärare. Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte och det är därför vi vill slå ett slag för skolskogen!

Det är vanligt att det är enskilda pedagoger som startar upp och driver skolskogsarbetet. Vill man försäkra sig om att arbetet blir långsiktigt och inte står och faller med en person bör man försöka göra skolskogen till hela skolans skog. För att arbetet ska ta fart på riktigt är det bra om skolledningen är engagerad liksom stora delar av lärarkollegiet.

Blir ni sugna på att skaffa en egen skolskog? Ta kontakt med oss på Skogen i Skolan så hjälper vi dig: kansli@skogeniskolan.se

Läs mer om skolskogar på webben: http://www.skogeniskolan.se/skolskogar/skolskogsverksamhet

Hitta inspiration till lektioner utomhus: http://www.skogeniskolan.se/ovningar