Vad gjorde ni med vinsten i Skogens Mästare?

Castorskolan från Bjurholm vann 2016 års Skogens Mästare i Västerbotten
Castorskolan i Bjurholm vann Skogens Mästare 2016 som är en tävling för sjundeklassare och anordnas av Skogen i Skolan. Tävlingen arrangeras också av flera regioner. Skolorna får en inbjudan med ett antal uppgifter som ska utföras och skickas in till respektive Regionsamordnare. Uppgifterna baseras på Skogen i Skolans läromedel. Därefter väljs fyra skolklasser ut till en final. Alla fyra får prispengar till klassen och vinnaren får 20.000 kronor. Första intervjun görs med Per Strömgren, lärare för klassen som vann Skogens Mästare i Skogen i Skolans region Västerbotten.

Vad har ni gjort för vinstpengarna?
Pengarna är inte använda utan sparas för att klassen ska kunna genomföra en klassaktivitet som vi gemensamt ska besluta vid ett senare tillfälleom.

Hur upplevde ni Skogens Mästare på vägen till finalen?
Hela klassen var väldigt positiva till tävlingen och visade stort intresse av att vara delaktiga då de på ett genomarbetat sätt utförde en forskningsuppgift om skogen, samlade in och namngav blad och barr, inhämtade faktakunskaper ur materialet ”Boken om skogen” och genomförde ett test av dessa kunskaper.

Hur upplevde ni finalen?
Onsdag den 26:e oktober åkte två pojkar och två flickor tillsammans med en lärare till finalen på Naturbruksgymnasiet i Burträsk.
Finalen bestod av ett teoretiskt delmoment där hela klassen hemma på skolan deltog per telefon, samt ett praktiskt delmoment utomhus. Spännande och kluriga uppgifter i finalen, både de praktiska och teoretiska.

Hur många elever var det i klassen och hur valdes de elever ut som deltog i finalen?
Det är 27 elever i klassen och de hade gemensamt bestämt att de två pojkar respektive flickor som hade flest rätt på det teoretiska provet skulle få åka till finalen.

Blev eleverna mer intresserade av skog och att vara utomhus?
Bjurholm är en traditionell skogsbygd så många elever har redan kopplingar till jobb inom skogsbruk och skogen som fritidsintresse genom sina föräldrar och andra bekanta.

Kommer du att ställa upp med en ny klass i år?
Om jag kommer att undervisa en åk 7 nästa läsår så ställer vi upp. Om inte så gör nog den NO-lärare som undervisar åk 7 detta, då det är ett inarbetat koncept att jobba med denna tävling i flera ämnen på skolan.

Är det flera intresserade lärare och elever på skolan?
Under tävlingen sker gemensamt ämnesövergripande arbete med både svenska-  och SO-undervisningen.

Hur länge har du varit lärare på skolan?
Sedan 2000.

Har Skogens Mästare gjort dig som lärare mer intresserad av skog och utomhuspedagogik?
Jag var intresserad redan innan deltagandet i denna tävling, men intresset har ökat ytterligare något. Jag tycker att Skogens Mästare är ett trevligt genomarbetat koncept, på alla plan.

Årets tävling i Skogens Mästare i Västerbotten pågår och finalen är planerad till slutet av oktober.

Castorskolan från Bjurholm vann 2016 års Skogens Mästare i Västerbotten